• Dell XPS - podmiana ekranu - na jaki ?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Dell XPS - podmiana ekranu - na jaki ?

bartekj001 9 Липня 2023, 16:47
Mam Della XPS 9560 z 2017 roku z rozwalonym ekranem i wyrwanymi zawiasami z palmrestu

Szukam części w używce, żeby go sobie prywatnie nie dużym kosztem uratować.

Czy podpowiecie mi, czy bez problemu mogę założyć używany ekran z touchscreen jeśli do tej pory miał zwykły ?
Tak samo, czy bez problemu mogę zamontować ekran QHD albo 4K zamiast FHD ? (tu obstawiam, że tak)

Może ktoś się orientuje gdzie lub jak sprawdzić jakie dokładnie modele ekranu będą pasowały, żeby rozszerzyć zakres poszukiwań poza model 9560 ?

Dane techniczne :
Dell 9560 XPS
MOBO : cam00/01 la-e331p Rev: 2.0 (A01) 2017-04-28
CPU : i7-7700HQ
GPU : GTX1050
Numery z 40-pinowej wtyczki od matrycy :
AAM00_EDP_CABLE_FHD
DC02C00BJ10 REV:1.0(A00)
HIGH-TEK(KT590)17/05/13
CN-074XJT-GHIG2-750-0BWS-A00

Wiem, że to jest numer wtyczki, a nie matrycy, ale widzę, że w używce i tak większość sprzedawców oferuje całe matryce z klapą, a rozseparowanie matrycy od klapy to dość żmudny proces - ale jeśli trzeba to to wykonam.

Зображення
Зображення

Re: Dell XPS - podmiana ekranu - na jaki ?

Google Adsense [BOT] 9 Липня 2023, 16:47

#2 Re: Dell XPS - podmiana ekranu - na jaki ?

Vogelek23 9 Липня 2023, 17:26
Podana płyta obsługuje ekrany do rozdzielczości 4K (UHD), natomiast patrząc po schemacie, konektor eDP nie przewiduje podłączenia ekranu z dotykiem (brak magistrali do obsługi dotyku - chyba, że dotyk jest sterowany przez magistralę USB kamery lub SMBus samego ekranu). Rzecz jasna, razem z ekranem musisz wymienić także kabel, ale skoro sprzedawcy oferują komplet, to nie będzie żadnym problemem. Na pewno będzie tutaj pasował ekran z modelu 9550.

#3 Re: Dell XPS - podmiana ekranu - na jaki ?

bartekj001 9 Липня 2023, 23:08
Siedzę, czytam i dalej mam mętlik. Na kilku anglojęzycznych forach widziałem wpisy, że niby da się bez problemu podłączyć. Na innych, że po podłączeniu ekran jest dużo ciemniejszy. W kilku, że się nie da.

W wielu ogłoszeniach zauważyłem, że ekran dotykowy ma dodatkowy kabel, ale też w kilku ogłoszeniach go nie było więc nie wiem czy on realizuje funkcję dotyku, czy rozdzielczości ? (chociaż bez sensu, obstawiam dotyku)

https://www.youtube.com/watch?v=knVC-iiCm-w
Tutaj w 3:22 widać ten dodatkowy kabel. Chociaż to jest 9550 a nie 9560

U mnie to złącze jest czarne, załączam zdjęcie. Proszę jeszcze tylko o potwierdzenie, czy to złącze 6-pinowe jest prawdopodobne że może być odpowiedzialne za podłączenie dotyku i najwyżej zaryzykuję zakup dotykowego ;)

Зображення

#4 Re: Dell XPS - podmiana ekranu - na jaki ?

Vogelek23 10 Липня 2023, 00:52
Istotnie - złącze JTS jest od dotyku i matryca musi mieć wyprowadzony dodatkowy kabel z wtyczką 6-pinową. Zatem do Twojej płyty pasują matryce z modeli 9550 oraz 9560, od FHD do UHD 4K, z dotykiem i bez. Patrzyłem na blok schematu ze złączem matrycy, a nie zauważyłem tego złącza JTS w sąsiednim bloku... :|

#5 Re: Dell XPS - podmiana ekranu - na jaki ?

bartekj001 14 Липня 2023, 20:31
Kupiłem ekran UHD dotykowy, opisany jako Dell 9550
Przyszedł z takimi samymi podłączeniami + ten 6 pinowy wtyk. Podłączyłem, uruchomiłem laptopa i lipa, dotyk nie działa. Godzina szukania czy nie trzeba doinstalować sterowników, nie mogłem znaleźć, więc postawiłem nowy OS w nadziei, że sam znajdzie. NIC.

W Device Manager widnieje jako "standardowy monitor PnP"
Uruchomiłem HWINFO i w dziale Monitor jest jak na zdjęciu. Model Sharp SHP1476
Wpisałem w google i sam nie wiem co dalej.

Tutaj pokazuje, że ta matryca nie obsługuje dotyku :
https://www.panelook.com/LQ156D1JW33-SH ... 72834.html
https://www.blisscomputers.net/dell-pre ... en-282782/

Z kolei tutaj jest : 15.60 inch 16:9, 3840 x 2160 pixel 282 PPI, 10-point capacitive, IGZO IPS, ID: Sharp SHP1476, Name: LQ156D1, Dell P/N: Y2XND,
https://www.notebookcheck.net/Dell-XPS- ... 736.0.html

i komu wierzyć ? Chyba, że model nic nie znaczy, bo robili różne rodzaje modelu ? Może po prostu ktoś kiedyś podmienił matrycę, a sprzedawca o tym nie wiedział ? Rozdzielczość jest prawidłowa 3840x2160 , w BIOS Dell też wykrywa jako UHD, ale nie znalazłem tam adnotacji o dotyku

Ze sprzedawcą będę się kontaktował w poniedziałek, co mogę jeszcze przez ten czas sprawdzić ? Wtyczkę tą 6 pinową kilka razy oglądałem, wygląda OK i jest poprawnie włożona.

Зображення

#6 Re: Dell XPS - podmiana ekranu - na jaki ?

Vogelek23 15 Липня 2023, 10:15
Sprawdź, czy podwójna cewka LI1 ma po obu stronach przejścia do gniazda JTS (piny 4 i 5), czy na pinie 1 złącza JTS masz stabilne 3V oraz, czy na pinie 2 tego samego złącza masz stan niski (0V). Dwa ostatnie pomiary wykonaj po włączeniu płyty, natomiast pierwszy pomiar z całkowicie odłączonym zasilaniem.

#7 Re: Dell XPS - podmiana ekranu - na jaki ?

bartekj001 16 Липня 2023, 18:14
Od wczoraj trochę doczytałem i poprzedni niezatwierdzony jeszcze post jest nieaktualny. Przepraszam, za niewiedzę ;)

Po prawidłowym zmierzeniu jest dokładnie jak piszesz. Napięcie na 1 pinie JTS wynosi 3,36V, na pozostałych pinach 0V. Cewka po obu stronach ma przejście do pinów 4 i 5, zgodnie ze schematem budowy płyty.

Zastanawiałem się jeszcze, czy przy baterii kwalifikującej się do wymiany(ładuje się, ale starcza na 3-5minut pracy), może w jakiś sposób wyłączać funkcje dotyku, ale nie wydaje mi się prawdopodobne. Na podłączonym zasilaczu i baterii naładowanej do pełna, powinno działać.

#8 Re: Dell XPS - podmiana ekranu - na jaki ?

Vogelek23 16 Липня 2023, 23:05
Nie sądzę, by niska pojemność baterii blokowała "dotyk". Ponieważ pomiary wskazują, że panel dotykowy powinien działać poprawnie (jest zasilany oraz sygnalizuje do płyty, że jest podłączony do wtyczki JTS), mogą być raczej tylko dwie możliwości - albo panel dotykowy jest niesprawny, albo uszkodzony jest most PCH. Warto jednak najpierw sprawdzić w ustawieniach BIOS, czy jest jakaś opcja, którą można wyłączyć panel dotykowy.

bartekj001 написав:Tutaj pokazuje, że ta matryca nie obsługuje dotyku
Oba linki wskazują na "gołe" panele LCD. Zamieść zdjęcie swojego ekranu (starego uszkodzonego oraz nowego) to będziemy wiedzieć, o czym w ogóle rozmawiamy, bo warstwa dotykowa nie jest z pewnością zintegrowana z ekranem LCD - może być ewentualnie przyklejona do niego na klej optyczny lub taśmy dwustronne.

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 11 гостей