Mam problem z pomiarem i nie bardzo potrafię zrozumieć dlaczego.
Napiszę co pomierzyłem. Możesz mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje i który pomiar jest prawidłowy?
Rezystory zaznaczone na zdjęciu to wedle pomiarów:
Górny bliżej krawędzi płyty - 580Ω.
Dolny 18Ω.
Rezystancja pomiędzy rezystorami a:
n.6 (Data) baterii pierwszy rezystor 2M / drugi rezystor 2M
n.7 (Clk) baterii inf / inf
Sprawa się komplikuje podczas pomiarów rezystancji pomiędzy ISL'ą a rezystorami. W zależności którą sondę przyłożę do chargera (czarną lub czerwoną) pomiary są inne.
I tak:
Przykładam czarną do n.9 inf/inf (Fluke startuje od kilku mega i koczy na nieskończoności)
Przykładam czerwoną do n.9 Fluke startuje pomiar od -2,2M staje na 43K po czym przykładam sondę do drugiego rezystora i staje na 1,98M przekładam ponownie do pierwszego i mam też 1,98M. I teraz mam już cały czas na obu 1,98M.
Przykładam czarną do n.10 inf/inf (Fluke startuje od kilku mega i koczy na nieskończoności)
Przykładam czerwoną do n.10 Fluke startuje pomiar od -2,2M staje na 43K przykładam sondę do drugiego rezystora i staje na 1,98M przekładam ponownie do pierwszego i mam też 1,98M. I teraz mam już cały czas na obu 1,98M.
Jak to interpretować? Ewidentnie brak mi wiedzy i nie potrafię tego zinterpretować.
EDIT: Wiesz, tak sobie teraz myślę, że aż mi głupio, że tyle czasu Tobie zabieram.
Może powinienem podmienić charger? Mam taką Isle w wersii A ale to chyba bez znaczenia.
Może od tego powinienem był zacząć
Tak nie chciałem jej rwać na czuja, bo wolałbym się nauczyć niż tak na chybił trafił. Ale może ją podmienię by ją wykluczyć?