• Inspiron 15 5567 LA-D801P programowanie MEC1404-NU

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 Inspiron 15 5567 LA-D801P programowanie MEC1404-NU

Napisal/-a bomi123 27 Junij 2023, 08:47
Witam, pierwszy raz próbuję zaprogramować programatorem SVOD3 KBC przez JTAG i oczywiście nie za bardzo idzie. Bardzo prosił bym o pomoc gdzie się wlutować z jakim kabelkiem aby to zadziałało. Znalazłem takie miejsce grzebiąc trochę w internecie ale chyba coś źle podpinam.
dałem : pin 2 - TDI, pin 3- TMS, pin 4 - CLK, pin5 - TDO, pin 10- GND
Slika

Re: Inspiron 15 5567 LA-D801P programowanie MEC1404-NU

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 27 Junij 2023, 08:47

#2 Re: Inspiron 15 5567 LA-D801P programowanie MEC1404-NU

Napisal/-a clops35 27 Junij 2023, 14:33
Cześć,
Jaki masz problem z tym laptopem?
Skąd masz wsad do tego meca, bo z tego co mi wiadomo jeszcze nie został "rozgryziony". Na żadnym z forum które obserwuję (europejskie, rosyjskie, amerykańskie, koreańskie, chińskie) nie ma o tym informacji.
Tego meca się wymienia na fabrycznie nowego i przy pierwszym uruchomieniu programuje się sam z kości Bios.
Może Tobie się uda go rozgryźć, bo niby jest programowalny ale nikomu się to nie udało, ale kto wie może właśnie Ty zasłyniesz.
W załączniku datasheet Mec'ów serii 140x, 141x.

Za ogled datotek, priloženih tej objavi, morate biti prijavljeni.

#3 Re: Inspiron 15 5567 LA-D801P programowanie MEC1404-NU

Napisal/-a bomi123 28 Junij 2023, 14:21
Problem był taki, że nie identyfikował zasilacza i miał throttling. Było zwarcie na nodze KBC od ps_id, podniosłem nogę i zwarcie ustąpiło, stąd decyzja o wymianie KBC.
Po zamontowaniu laptop nie wstał sam, układ kupiłem w Polsce jako nowy.
Wsad mam bodajże z Vlaba.
No to niezbyt optymistyczna wiadomość. Szczerze to nie zamierzam zasłynąć, bo to chyba nie na moje siły :). Najbardziej chcę pozbyć się tego laptopa z półki.

#4 Re: Inspiron 15 5567 LA-D801P programowanie MEC1404-NU

Napisal/-a clops35 29 Junij 2023, 15:26
bomi123 napisal/-a:Wsad mam bodajże z Vlaba.
Napisałem na tamtym forum i dostałem takie odpowiedzi:
1.
Po co ?
Ta kreskówka ma ROM. cóż, zaszyfrowany program ładujący Bezpieczny rozruch Rom. tutaj tylko po to, aby umieścić kreskówkę od dawcy.
zobacz tutaj szczegółowo
I tu link do innego wątku:
1.1
Uruchom ROM
Po zwolnieniu sygnału EC_PROC_RESET# procesor rozpocznie wykonywanie kodu w Boot ROM. The
Boot ROM uruchamia SPI Flash Loader, który pobiera kod użytkownika z zewnętrznego SPI Flash i przechowuje go w
wewnętrzna pamięć RAM kodu. Po zakończeniu Boot ROM wskakuje do kodu użytkownika i rozpoczyna wykonywanie.

Czyli jest tak jak pisałem wcześniej.
bomi123 napisal/-a:Problem był taki, że nie identyfikował zasilacza i miał throttling. Było zwarcie na nodze KBC od ps_id, podniosłem nogę i zwarcie ustąpiło, stąd decyzja o wymianie KBC.
Jeśli nadal posiadasz stary KBC wlutuj go ponownie i sprawdź efekt, ale najpierw upewnij się że ten jest prawidłowo wlutowany. Jeśli na starym KBC laptop się uruchomi to znaczy nowy że jest wadliwy, lub nie odczekałeś odpowiedniego czasu po podłączeniu.

Jak się teraz zachowuje laptop?
Czy w jakiś sposób reaguje na włącznik?
Zapalają się diody?
Jaki jest pobór prądu po podłączeniu zasilacza, a jaki po wciśnięciu włącznika?

Re: Inspiron 15 5567 LA-D801P programowanie MEC1404-NU

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 29 Junij 2023, 15:26
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov