• DELL INSPIRON 15 GAMING 7567 - nie zawsze sie uruchamia

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 DELL INSPIRON 15 GAMING 7567 - nie zawsze sie uruchamia

telfix 5 Червня 2023, 12:31
Witam serdecznie. Mam problem z laptopem Dell jak powyżej. Laptop po kilkukrotnym czy nawet częściej załączaniu klawiszem POWER ostatecznie uruchomi się i potem działa poprawnie. Sam klawisz wydaje się sprawny, po każdym jego naciśnięciu napięcie spada z 3V do zera a mimo to laptop nie reaguje. Z czy bez baterii zachowuje się tak samo. Oparty na płycie LA-D993P rev:1.0 z listopada 2016 roku. Był robiony Down i Upgrade BIOSu bez efektu.

Re: DELL INSPIRON 15 GAMING 7567 - nie zawsze sie uruchamia

Google Adsense [BOT] 5 Червня 2023, 12:31

#2 Re: DELL INSPIRON 15 GAMING 7567 - nie zawsze sie uruchamia

matic 5 Червня 2023, 14:45
Hello!

Does the power consumption of the board change after pressing to the power button when the machine is unresponsive?
If so, what is the power consumption (in mA) of the board before and after pressing to the power button without battery connected?

#3 Re: DELL INSPIRON 15 GAMING 7567 - nie zawsze sie uruchamia

telfix 6 Червня 2023, 10:09
Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem :)
Musiałem wykonać przelotkę aby podłączyć oryginalny zasilacz i miernik prądu.
Pomiary są co ciekawe różne. Po podłączeniu zasilacza prąc stabilizuje się na poziomie 10mA i tu jest chyba ok.
Po naciśnięciu klawisza POWER pojawiają się różne reakcje po czym prąd spada znów do 0,01 , np. 0.04A; 0.62A; 0.34A; 0.83A. Gdy pobór prądu przekroczy 1A, np 1.3A i podobne wtedy nie wyłącza się ale jest brak obrazu.
Gdy laptop uruchomi się pobór prądu przy starcie osiąga1.4-1.52A i po chwili pojawia się na ekranie BIOS - dysk odłączony dla bezpieczeństwa danych.

#4 Re: DELL INSPIRON 15 GAMING 7567 - nie zawsze sie uruchamia

matic 6 Червня 2023, 19:26
Try to replace the BIOS chip and flash it with old (original) dump.
If it does not change anything, flash the new chip with another dump.

#5 Re: DELL INSPIRON 15 GAMING 7567 - nie zawsze sie uruchamia

telfix 20 Червня 2023, 14:14
Przepraszam za opóźnienie.
Zgrałem wsad BIOSu do pliku i zaprogramowałem nowy układ Winbond 25Q128FV. Teraz nie uruchamia się ale po załączeniu za każdym razem zapala się dioda power oraz mruga dioda z baterii podając kod 3x pomarańczowy i 5x biały.
Zmiana polega na tym, że teraz dzieje się to za każdym razem

#6 Re: DELL INSPIRON 15 GAMING 7567 - nie zawsze sie uruchamia

matic 20 Червня 2023, 15:07
Try to flash the new BIOS chip with another dump. A working BIOS dump is available on the forum: ***Click***.
Don't forget to transfer the ME-region from your old (original) BIOS dump to the new one.

#7 Re: DELL INSPIRON 15 GAMING 7567 - nie zawsze sie uruchamia

telfix 14 Липня 2023, 12:08
Odszukałem plik BIOS z tej samej wersji płyty głównej. Już laptop uruchamia się poprawnie za każdym razem ale problem jest m.in. z jego długim czasem uruchamiania. Trwa to 60 sekund do pojawienia się logo DELL. Czy to będzie wina ME-regionu. Tego nie potrafię zrobić. Jedyne co mi się udało to odszukać upgrade BIOS ze strony dell. Jak się okazało plik z biosem zawierał inny service tag ale po wpisaniu go do strony dell pokazywał ten sam model laptopa i ten sam plik z aktualizacją BIOS. Po wykonaniu aktualizacji bez zmian. Wyświetla mi się natomiast komunikat o braku TPM. Nie pamiętam aby ten komunikat pokazywał się wcześniej. Mogę podesłać pliki źródłowe BIOS oryginalny, ten który wgrałem do układu oraz zgrać już zaktualizowany oraz screeny z procesu aktualizacji. Czy da się coś z tym jeszcze zrobić czy szukać innego wsadu?

#8 Re: DELL INSPIRON 15 GAMING 7567 - nie zawsze sie uruchamia

matic 14 Липня 2023, 14:14
telfix написав:Czy to będzie wina ME-regionu.
Yes, at 99% this issue is related to the BIOS ME-region.
By the way: I don't recommend to reflash the BIOS chips on the newer boards without transferring the ME-region, because you may brick the PCH chip this way.

Because you reflashed the BIOS without transfering the ME-region, open both BIOS dumps (the old original one and the new one) with a "ME Analyzer" software and check the ME-region version of both BIOS dumps.
- If both versions of the ME-regions are exactly the same, transfer the ME-region from your old (original) BIOS dump to the new one.
- If the versions of the ME-regions are different, I recommend you to clean the ME-region of the new BIOS dump with the same version, otherwise there is a risk of bricking the PCH chip.

#9 Re: DELL INSPIRON 15 GAMING 7567 - nie zawsze sie uruchamia

telfix 19 Липня 2023, 10:55
Dziękuję za podpowiedź. Puki co nie poradziłem sobie z instalacją pakietów Python'a i chciałem dołączyć zgrane pliki do wglądu ale co próbuję wysłac na forum to kończy się komunikatem "Request Timeout" :(
Ale w końcu się udało. Pliki w załaczniku

Re: DELL INSPIRON 15 GAMING 7567 - nie zawsze sie uruchamia

Google Adsense [BOT] 19 Липня 2023, 10:55
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 13 гостей