• Piecyk BGA

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Piecyk BGA

by Macpod 14 May 2011, 15:35
Witam.
Chciałbym się spytać, czy ktoś używa piecyka BGA do reballingu, a dokładniej kulkowania układów.
Jakie są jego wady i zalety?
Robiąc stację na podczerwień, myślę właśnie czy nie zrobić takiego piecyka, ale nigdy z takim nie miałem styczności więc byłbym wdzięczny za opinie.

Re: Piecyk BGA

by Google Adsense [BOT] 14 May 2011, 15:35

#3 Re: Piecyk BGA

by Macpod 14 May 2011, 15:57
Ja się zastanawiam czy nie zrobić właśnie na promiennikach podczerwieni(tak jak stacje) i skorzystać ze sterownika pod stacje kolegi kmkm2. A jakich sit Kolega używa?

#4 Re: Piecyk BGA

by patol 14 May 2011, 16:07
Moim zdaniem kombinowanie z podczerwienią to przerost formy nad treścią. Do stawiania kul nie potrzebujesz profilowania temperatury. Wystarczy, że na rozgrzany piec wstawisz układ i po chwili masz wtopione kule. Jakbyś używał profilu, musiałbyś czekać ok. 10 minut, aż profil się zakończy.
Ja używam sit do grzania bezpośredniego.

#5 Re: Piecyk BGA

by Macpod 14 May 2011, 16:28
Jeszcze się zastanawiam, tylko jak robię już stację, to za niewiele większy wkład finansowy mogę sobie zrobić od razu piecyk(praktycznie całą elektronikę mam podwójnie). Profile bym po prostu zaprogramował mu dużo szybsze niż w stacji;) A sita nad jakimi się zastanawiam to 80x80 z dość masywną podstawką.

#6 Re: Piecyk BGA

by kmkm2 14 May 2011, 16:45
Witam kolegów.
Ja też zastanawiam się nad zrobieniem czegoś w rodzaju piecyka, mam stary podgrzewacz pt852(straszny szajs) i jak bym kupił jeszcze promiennik do grzania od góry to by mi ładny piecyk wyszedł:).

#7 Re: Piecyk BGA

by Usunięty Użytkownik 1038 14 May 2011, 20:17
Jest w sprzedaży tygiel 800W regulowana temperatura od 100 do 400 st C, regulowana moc od 150 do 800 W, kalibracja temperatury, powierzchnia grzania 200x75 mmm - koszt ok 450 zł brutto - jest sens budować piecyk?

#8 Re: Piecyk BGA

by Macpod 14 May 2011, 20:26
tumpio wrote:Jest w sprzedaży tygiel 800W regulowana temperatura od 100 do 400 st C, regulowana moc od 150 do 800 W, kalibracja temperatury, powierzchnia grzania 200x75 mmm - koszt ok 450 zł brutto - jest sens budować piecyk?

Piecyk moim zdaniem zdecydowanie lepiej nagrzeje. Co do ceny, to u mnie będzie to koszt promiennika (1 lub 2) i termopary, więc cena to 200-250zł. Po za myślę nad zrobieniem piecyka zamykanego (coś jak t-962, które na portalu aukcyjnym jest w tej chwili dostępne za 2700zł). Tylko wtedy cena znacząco wzrośnie : obudowa i trochę drobnej elektroniki. Ale głównie mi chodziło o wady i zalety takiego pieca. Czy jest sens się w to bawić:)

#9 Re: Piecyk BGA

by kmkm2 14 May 2011, 20:35
Ja zrobię sobie coś ala mini stacja bga z ww. podgrzewacza i jedynym dodatkowym kosztem będzie górny promiennik i jakiś stelaż do jego zamontowania. Największa zaletą takiego rozwiązania, będzie to że nie będę musiał zdejmować płyty ze stacji przy reballingu:).

Re: Piecyk BGA

by Google Adsense [BOT] 14 May 2011, 20:35
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).