• Acer Nitro 5, nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez pozarek89 24 maja 2023, 01:30
Cześć
ACER NITRO 5, platforma Ryzen
MB GH53Z LA-L031P
Tło: Klient zmieniał pastę termoprzewodzącą i nie odłączył baterii.

Po naciśnięciu przycisku zasilania laptop świeci niebieską diodą i po 4 sekundach się wyłącza. To samo zachowanie na baterii i zasilaczu sieciowym.
Nie znalazłem żadnych zwarć. To, co znalazłem, to brak zasilania BIOS-u (nie jestem pewien, czy to napięcie jest zawsze włączone), obecne jest 3,3 V na chipie SuperIO (również na SM BUS).
Martwi mnie bardzo niska rezystancja na GPU (równa rezystancji przewodu multimetru). Utknąłem. Jadę bez BV i schematu.
Jakieś sugestie ;/?

Z góry dziękuję.

Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 24 maja 2023, 01:30

#2 Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez clops35 24 maja 2023, 02:40
Cześć,
na zdjęciu początek sekwencji startowej .
Obrazek
pozarek89 napisał(a):To, co znalazłem, to brak zasilania BIOS-u (nie jestem pewien, czy to napięcie jest zawsze włączone), obecne jest 3,3 V na chipie SuperIO (również na SM BUS).

Napięcie na kości BIOS pojawia się dopiero po wciśnięciu włącznika zasila go +1.8VALW.

Zmierz napięcia po podłączeniu zasilacza bez baterii na:
n.17 PU301,
n.4 i 9 PU501,
n.110 i 112 KBC,
PL501.
Jaki jest pobór prądu po podłączeniu zasilacza, a jaki po wciśnięciu włącznika?

#3 Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez pozarek89 24 maja 2023, 22:53
Pomierzyłem. Przy okazji znalazłem schemat:
Startuje mi przetwornica 5V na cewce PL501.
LDO 3V i 5V pracują.
ACIN - 3.3V
EC_ON - 3.3V
Dodatkowo pojawia się 3.3V z przetwornicy PU301 przez krótką chwilę po wciśnięciu przycisku power i znika po kilku sekundach.
Podobnie przez ten sam okres czasu pojawia sie 1.8V na BIOSie.
Poza tym nie ma żadnych innych napięć z przetwornic.
BIOS GPU nie jest zasilany.

Czyżby wadliwy KBC? Da się go zresetować? Niestety nie mam programatora.
Ewentualnie przeflaszowac BIOS ale nie umiem przenosić konkretnych danych. Nie wiem jak je zlokalizować. W dodatku jest to Ryzen więc nie wiem jak wygląda sprawa z ME regionem.
Nadal nie podoba mi się ekstremalnie niska rezystancja GPU - 0.5 Ohma czyli dokładnie tyle ile zwarte sondy multimetru.

#4 Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez clops35 26 maja 2023, 01:46
pozarek89 napisał(a):Ewentualnie przeflaszowac BIOS ale nie umiem przenosić konkretnych danych. Nie wiem jak je zlokalizować. W dodatku jest to Ryzen więc nie wiem jak wygląda sprawa z ME regionem.
Jeśli masz problem z przenoszeniem danych załóż wątek tym w dziale zapytania-dokumentacje-bios-f113.html załączając swój wsad, ktoś Ci doradzi które dane należy przekopiować do nowego biosu.
Tylko w BIOSach platformach firmy Inter znajduje się MERegion w AMD już nie więc o to nie musisz się martwić.

Zmierz napięcia na n.9 PU301, oraz na PLF2 po wciśnięciu włącznika.
Jaka jest rezystancja do masy na PL1801?
pozarek89 napisał(a):Nadal nie podoba mi się ekstremalnie niska rezystancja GPU - 0.5 Ohma czyli dokładnie tyle ile zwarte sondy multimetru.
Mnie też się to nie podoba szukałem solucji by odłączyć kartę grafiki, ale nie znalazłem.
Jaka karta siedzi na tej płycie?

#5 Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez pozarek89 26 maja 2023, 16:47
Dzięki za odpowiedź,
n.9 PU301 po wciśnięciu power - 3.3V
PLF2 po wciśnięciu power - 0.75V
rezystancja do masy na PL1801 - 10k

Grafika na płycie to rtx 3070

Edit. Dziś po kilku dniach leżakowania płyty, włączyła się i to nawet kilkukrotnie. Zacząłem ją uzbrajać w komponenty po kolei za każdym razem ją włączając. Nawet dała obraz do systemu, Po złożeniu laptopa znów ten sam objaw. Pojawia się dioda włącznika na kilka sekund i znów gaśnie. :frustry: :frustry: :frustry:

Sygnały: SLP_S3#, SLP_S5# i SYSON są permanentnie w stanie niskim. Podejrzewam jeszcze uszkodzenie połączenia pod BGA. Próbowałem sztucznie wymóc na gołej płycie SYSON ze źródła 3V i płyta się budziła (CPU i GPU robiły się ciepłe). Ale po złożeniu znów w obudowie nie byłem w podobny sposób wybudzić laptopa.

#6 Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez pozarek89 31 maja 2023, 21:59
Podbijam temat żeby nie zginął w czuleściach

#7 Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez clops35 3 czerwca 2023, 06:44
Zmierz napięcie po wciśnięciu włącznika gdy dioda włącznika się świeci, a laptop nie chce się uruchomić na:
n.4 i 6 PU1801,
n.1, 9, 12, 14, 20 PU301,
n.100, 122 i 123 KBC.

#8 Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez pozarek89 3 czerwca 2023, 23:05
Cześć
PU1801:
n4 - 5V (EN_1.8ALW)
n6 - 1.8V (LX_1.8ALW)

PU301:
n1 - 6.7V (BST_3V)
n9 - 3.3V (SPOK_3V)
n12 - 3.3V (3V_EN)
n14 - 3.3V
n20 - 3.3V (LX_3V)

KBC:
n100 - 1.8V (EC_RSMRST#)
n122 - 3.3V (PBTN_OUT#)
n123 - 0V (SLP_S5#_R)

Przyszedł mi dzisiaj już zaprogramowany KBC z Kocham Basie. Właśnie chciałem go wymienić ale najpierw pomierzyłem. Myślisz, że jest sens?

#9 Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez clops35 4 czerwca 2023, 01:37
pozarek89 napisał(a):Przyszedł mi dzisiaj już zaprogramowany KBC z Kocham Basie. Właśnie chciałem go wymienić ale najpierw pomierzyłem. Myślisz, że jest sens?
Możesz spróbować, ale wcześniej zmierz rezystancję do masy na n.123 KBC.
Jeśli masz oscyloskop sprawdź czy po wciśnięciu włącznika na n.122 napięcie wstaje, robi przysiad i ponownie wstaje jak na zdjęciu, podstawę czasu ustaw na 1ms.
Jeśli tak jest, oraz rezystancja do masy na n.123 KBC jest wysoka bardziej obstawiał bym pękniętą kulkę pod procesorem.
Jeśli wymiana KBC nic nie zmieni, możesz spróbować reflow procesora.
Obrazek

#10 Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez pozarek89 4 czerwca 2023, 13:03
Niestety nie posiadam oscyloskopu ani możliwości reflow procesora. Mam bardzo podstawowy sprzęt.
Tranzycje sygnału n.122 sprawdzę logic analyzerem. Rezystancja do masy na n.123 KBC jest wysoka (10k).
KBC polutowałem poprawnie, nie ma zwarć ani wiszących pinów. Jedyną zmianą jest to, że pojawia się 0.75V na GPU i robi się ciepły.
Natomiast nadal brak zasilania RAMu i CPU.

#11 Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się  [ROZWIĄZANY]

przez clops35 4 czerwca 2023, 21:05
pozarek89 napisał(a):KBC polutowałem poprawnie, nie ma zwarć ani wiszących pinów. Jedyną zmianą jest to, że pojawia się 0.75V na GPU i robi się ciepły.
A co z napięciem na n.123 KBC?

#12 Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez pozarek89 4 czerwca 2023, 21:27
Zapomniałem napisać.
N.123 na KBC - 0V (SLP_S5#)

Edit:
Za namową jednego z kolegi wgrałem jeszcze raz inny BIOS. Okazało się, że laptop wstał i jest sprawny.
Podsumowując, wymiana KBC pomogła, ponieważ pojawiło się zasilanie GPU. Nowy BIOS uruchomił CPU, laptop dal obraz. po uzbrojeniu i włożeniu do obudowy, wszystko jest w porządku.

dziękuję za pomoc!

Re: Acer Nitro 5, nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 4 czerwca 2023, 21:27