• Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez rexakwa1 27 kwietnia 2011, 10:57
Witam!

Kolega mi przyniósł wczoraj laptopa Acera Aspire 7520G. Problem polega na tym, iż laptop się wyłącza nieregularnie, potrafi nawet chodzić do 30 minut, albo od razu po 3 sekundach się wyłączy. Dodam, że czasami się sam restartuje i znów się włącza, czasami po naciśnięciu power włącza i jest brak obrazu na matrycy, a potem się wyłącza lub reset. Po tym potrafi się normalnie włączyć i chodzi z 15 minut a potem znów się wyłącza.

Co wymiany mostek MCP67MV-A2 czy grafika? bo reset wskazuje na mostek, ale nie pokoi mnie objaw całkowitego wyłączania się?

Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez Google Adsense [BOT] 27 kwietnia 2011, 10:57

#2 Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez pijan4 27 kwietnia 2011, 11:30
Witam

Z opisu wynika, ze prawdopodobnie jest odklejony lub są zimne luty na mostku MCP67MV-A2. Zacząłbym od reballingu tego mostka, powinno pomóc, lecz nie wiadomo na jaki okres czasu. Najlepiej wymienić mostek na nowy (poprawiony) jeśli jest gdziekolwiek dostępny. Należałoby też wgrać nowy bios jeśli jest dostępny na stronie producenta.

pozdrawiam

#3 Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez rexakwa1 13 maja 2011, 16:09
po zamontowaniu tydzień temu nowego układu MCP67MV-A2 laptop pochodził parę dni. Dzisiaj objaw jest taki sam, włącza się i restart. Postawione dwa kolejne układu i bez efektu.
Mam takie same 2 szt płyt acer i to samo jest na dwóch płytach. Nie ma zwarć na płycie, nie wiem o co chodzi :-(

#4 Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez Vogelek23 13 maja 2011, 18:06
Proszę sprawdzić (po włączeniu) obecność napięć:
1. +2.5VSP (PU8, n. 3-4)
2. +1.5VSP (PU9, n. 3-4)
3. na bramkach i źródłach tranzystorów: U1, U2, U17, U19, U24, U35.

#5 Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez rexakwa1 14 maja 2011, 11:52
Po włączeniu obecność napięć podczas braku restartu oczywiście:
1. +2.5VSP (PU8, n. 3-4) brak takiego układu na płycie PU7 mam tylko wynik 0,9V
2. +1.5VSP (PU9, n. 3-4) wynik 1,5V
3. na bramkach i źródłach tranzystorów:

U1 - źródło=3,4V bramka=16,8V
U2 - źródło=1,2V bramka=17,5V
U17 - źródło=1,8 V bramka=16,2V
U19 - źródło=5,1V bramka=17,1V
U24 - źródło=1,2V bramka=16,2V
U35 - źródło=3,4V bramka=15,7V

Dodam, iż podsacz pomiarów płyta raz wystartowała.
PU8 za żadne skarby nie mogę namierzyć tego układu u siebie. Tak jak napisałem wyżej podałem wynik PU7

-- sobota, 14 maja 2011, 12:30 --

nie pomogła wymiana 2 szt komparatorów DUAL LM939

#6 Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez Vogelek23 15 maja 2011, 19:35
Z powyższych pomiarów mogą wynikać dwie rzeczy - uszkodzony/niedolutowany U27 (MCP67MV) lub uszkodzony laminat.

#7 Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez rexakwa1 15 maja 2011, 20:18
Nie ma mowy o źle postawionym mostku, albo o jego uszkodzeniu. 3 mostki były nowe montowane na płycie efekt ten sam. Zastanawiające jest to, że płyta podczas moich pomiarów raz normalnie ruszyła. Mówisz laminat? Dodam, że mam takie 2 płyty i na dwóch płytach zachowanie jest te same. Restart i tak w kółko. Procek się grzeje, mostek też, chipset grafiki też.

Zastanawiam się nad wymianą kontrolera ENE? Jak myślisz?

#8 Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez greg464 15 maja 2011, 20:29
Procesor podstawiony czy sprawdzasz obie płyty na jednym?

#9 Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez Vogelek23 15 maja 2011, 20:47
A jak się zachowuje płyta po wyjęciu karty grafiki i próbie włączenia?

#10 Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez rexakwa1 15 maja 2011, 21:19
Po wyjęciu grafiki i po włączeniu efekt taki sam bez zmian.
Procek podstawiany inny nic nie daje.

#11 Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez Vogelek23 15 maja 2011, 22:56
Jakby nie patrzył, to na logikę
trzeba podstawić drugą grafikę.
Ewentualnie reballing starej,
aby oszczędzić złotówek parę.

#12 Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez rexakwa1 15 maja 2011, 23:20
Hmmm ja tutaj był raczej grafiki nie obstawiał dlaczego? a dlatego jak wspomniałem już wcześniej posiadam dwie takie same płyty, ale ta druga jest tylko na jednym mostku MCP67 (bez możliwości wpięcia modułu MXM II) i efekt jest też taki sam. To jest zastanawiające
Ok jutro spróbuje reballingu grafiki i napiszę o efektach. Ale co z tą drugą płyta bez grafiki?

A co odnośnie kontrolera ENE? może powodować takie objawy owy kontroler? Tylko czemu raz mi płyta wstała, nie mam już pomysłu. Tak jak napisałem wyżej, pozostaje tylko grafika.

-- poniedziałek, 16 maja 2011, 15:37 --

grafika po reballingu, wymieniony na nowy kontroler ENE efekt ten sam, restart :-(

#13 Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez rexakwa1 17 maja 2011, 10:18
laptop poszedł na części.

Re: Acer Aspire 7520G wyłącza sie?

przez Google Adsense [BOT] 17 maja 2011, 10:18