• Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

NO12LIVE 22 Травня 2023, 10:25
Dane elementów płyty.
Model: DELL 6430U
MB: LA-8831P rev:1.0
CPU:SR0XH (Intel Core i7-3687U)
PCH: SLJ8A
KBC: MEC5055
Bios: EN25Q32B-104HIP
Bios 2 : EN25Q64-104HIP
Laptop po przeszczepie biosu w lipcu zeszłego roku, do którego wsad uzyskałem na tym forum.
link do tego wątku: dell-6430u-la-8831p-rev-1-0-t68027.html
Do wczoraj wszystko śmigało aż miło. Natomiast dzisiaj po próbie uruchomienia widać jedynie czarny ekran.
Laptop zaczyna procedurę post, słychać wentylator, kontrolka na przycisku zasilania się zaświeca, błyska kontrolka na przycisku capscock na moment,
brak reakcji na wyświetlaczu. Po kilku sekundach laptop przestaje całkowicie jak gdyby pracować. Są tam trzy diody - ikonki patrząc od lewej
1. dysk 2. bateria 3. antenka. 2 i 3 świeci ciągle a 1 miga. Sprawdziłem, że to oznacza brak komunikacji z procesorem, wiec proszę o informację od czego zacząć próbę diagnozy naprawy. Ja podejrzewałem bios znowu co jednak było by dziwne ze względu na niecały rok pracy po wymianie wsadu do kości biosu. Jeszcze jedna informacja nie jestem w stanie wejść do biosu wciskałem F2, F10, F12 i nic nie zobaczyłem na monitorze, podobnie przemieniałem sloty dla kości ram oraz wyciągałem dysk. Cały czas na wyświetlaczu nie ma nic. Dzisiaj podepnę jeszcze monitor zewnętrzny pod HDMI.
Proszę o pomoc.

Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

Google Adsense [BOT] 22 Травня 2023, 10:25

#2 Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u  [РІШЕНО]

matic 22 Травня 2023, 14:56
Hello!

Start with reflashing the BIOS chip.

#3 Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

NO12LIVE 6 Липня 2023, 10:37
Laptopa udało się "ożywić" robiąc mu refresh biosu. Użyłem wsadu z nowym MEREGION już ten, który raz wgrałem. Natomiast pojawia się pytanie co może być nie tak, że po około 1 roku bios wysypał się znowu. Czy wymienić może kość biosu na nową czy może ten typ tak ma. Proszę o sugestię czy takie rzeczy zdarzają się często?

#4 Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

muchamm 6 Липня 2023, 11:09
Cześć.
Mam podobny przypadek z Sony Vaio Multi Flip Fit A . Ostatnio trafił do mnie (3 raz) po ok 2 latach od wgrania BIOS-u (po pierwszym wgraniu było to ok 4 miesiące) . Myślę, że powodem może być automatyczna aktualizacja BIOS-u. Po wyłączeniu aktualizacji działał prawidłowo ok 2 lata.
Pozdrawiam.

#5 Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

NO12LIVE 7 Липня 2023, 14:28
W takim razie podpowiedz proszę jeszcze gdzie jest możliwość wyłączenia aktualizacji BIOSU? W samym biosie czy może już z poziomu systemu WINDOWS 10?

#6 Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

muchamm 9 Липня 2023, 12:41
Cześć.
Ja tego nie robiłem, bo takimi sprawami zajmuje się kto inny.
Z tego co mi powiedział Kolega robi się to właśnie w Windows, bo Windows ściąga aktualizacje i jak jest w pakiecie dostępny BIOS to ją instaluje.
Pozdrawiam.

#7 Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

NO12LIVE 12 Липня 2023, 10:52
Dzięki mam nadzieję że to pomoże

Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

Google Adsense [BOT] 12 Липня 2023, 10:52

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 7 гостей