• Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

przez NO12LIVE 22 maja 2023, 11:25
Dane elementów płyty.
Model: DELL 6430U
MB: LA-8831P rev:1.0
CPU:SR0XH (Intel Core i7-3687U)
PCH: SLJ8A
KBC: MEC5055
Bios: EN25Q32B-104HIP
Bios 2 : EN25Q64-104HIP
Laptop po przeszczepie biosu w lipcu zeszłego roku, do którego wsad uzyskałem na tym forum.
link do tego wątku: dell-6430u-la-8831p-rev-1-0-t68027.html
Do wczoraj wszystko śmigało aż miło. Natomiast dzisiaj po próbie uruchomienia widać jedynie czarny ekran.
Laptop zaczyna procedurę post, słychać wentylator, kontrolka na przycisku zasilania się zaświeca, błyska kontrolka na przycisku capscock na moment,
brak reakcji na wyświetlaczu. Po kilku sekundach laptop przestaje całkowicie jak gdyby pracować. Są tam trzy diody - ikonki patrząc od lewej
1. dysk 2. bateria 3. antenka. 2 i 3 świeci ciągle a 1 miga. Sprawdziłem, że to oznacza brak komunikacji z procesorem, wiec proszę o informację od czego zacząć próbę diagnozy naprawy. Ja podejrzewałem bios znowu co jednak było by dziwne ze względu na niecały rok pracy po wymianie wsadu do kości biosu. Jeszcze jedna informacja nie jestem w stanie wejść do biosu wciskałem F2, F10, F12 i nic nie zobaczyłem na monitorze, podobnie przemieniałem sloty dla kości ram oraz wyciągałem dysk. Cały czas na wyświetlaczu nie ma nic. Dzisiaj podepnę jeszcze monitor zewnętrzny pod HDMI.
Proszę o pomoc.

Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

przez Google Adsense [BOT] 22 maja 2023, 11:25

#2 Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u  [ROZWIĄZANY]

przez matic 22 maja 2023, 15:56
Hello!

Start with reflashing the BIOS chip.

#3 Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

przez NO12LIVE 6 lipca 2023, 11:37
Laptopa udało się "ożywić" robiąc mu refresh biosu. Użyłem wsadu z nowym MEREGION już ten, który raz wgrałem. Natomiast pojawia się pytanie co może być nie tak, że po około 1 roku bios wysypał się znowu. Czy wymienić może kość biosu na nową czy może ten typ tak ma. Proszę o sugestię czy takie rzeczy zdarzają się często?

#4 Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

przez muchamm 6 lipca 2023, 12:09
Cześć.
Mam podobny przypadek z Sony Vaio Multi Flip Fit A . Ostatnio trafił do mnie (3 raz) po ok 2 latach od wgrania BIOS-u (po pierwszym wgraniu było to ok 4 miesiące) . Myślę, że powodem może być automatyczna aktualizacja BIOS-u. Po wyłączeniu aktualizacji działał prawidłowo ok 2 lata.
Pozdrawiam.

#5 Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

przez NO12LIVE 7 lipca 2023, 15:28
W takim razie podpowiedz proszę jeszcze gdzie jest możliwość wyłączenia aktualizacji BIOSU? W samym biosie czy może już z poziomu systemu WINDOWS 10?

#6 Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

przez muchamm 9 lipca 2023, 13:41
Cześć.
Ja tego nie robiłem, bo takimi sprawami zajmuje się kto inny.
Z tego co mi powiedział Kolega robi się to właśnie w Windows, bo Windows ściąga aktualizacje i jak jest w pakiecie dostępny BIOS to ją instaluje.
Pozdrawiam.

#7 Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

przez NO12LIVE 12 lipca 2023, 11:52
Dzięki mam nadzieję że to pomoże

Re: Laptop DELL 6430U - nie uruchamia się - czarny ekran - nie można wejść do bios-u

przez Google Adsense [BOT] 12 lipca 2023, 11:52