• ACER ASPIRE3 model A315-23 nie włącza się

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 ACER ASPIRE3 model A315-23 nie włącza się

Nikos 9 Травня 2023, 21:27
Witam serdecznie,

otrzymałem do naprawy laptopa ACER ASPIRE 3, model A315-23 N18Q13, na platformie DA0Z8EMB8C0 REV.C. Wcześniej ktoś próbował wymienić mosfety wejściowe, prawdopodobnie uszkodzone z powodu zwarcia się odizolowanych przewodów (skręcenie się przewodów) oryginalnego zasilacza, który był podłączony do laptopa w trakcie pracy. Laptop wyłączył się i od tamtej pory się nie uruchamia, brak reakcji na włącznik, który jest w tym modelu umieszczony na klawiaturze.
Laptop trafił do mnie z objawem jak wyżej. Dodatkowo po wykonaniu pomiarów, był kompletny brak napięć na całej płycie PCB i linii głównej zasilania, po podłączeniu naprawionego już zasilacza w trybie Standby. Problemem okazało się przede wszystkim uszkodzone złącze zasilania w laptopie (wymienione na nowe oryginalne), oraz dwa klucze (Mosfety) wejściowe głównej linii zasilania (AON 32306 x 2szt, były zamontowane takie fabrycznie). Dodatkowo wymieniony układ ładowania BQ24780S. Po tym zabiegu pojawiło się 19.3V na głównej linii zasilania, oraz obok na dławiku napięcie 3.3V. Brak napięć na pozostałych cewkach płyty głównej. Rezystancja na dwóch liniach na rezystorach pomiarowych względem masy jest o wartości w MΩ, wartości rezystancji na cewkach w okolicy procesora około 4,7Ω, inne wartości w Ω i kΩ. Rezystancja na 8 nodze układu Winbond wartość powyżej 1.2kΩ. Układ ładowania teoretycznie pracuje, natomiast laptop NIE REAGUJE na włącznik zasilania na klawiaturze. Napięcie na 1 pinie złącza JKB obecne 3.2V.

Proszę o pomoc w zweryfikowaniu napięć na układzie ładowania BQ24780S, które podaję poniżej na pinie nr:
1 - 19.30V (ACP)
2 - 19.30V (ACN)
3 - 19.27V (CMSRC)
4 - 25.19V (ACDRV)
5 - 2.99V (ACOK)
6 - 2.61V (ACDET)
7 - 0.00V
8 - 0.00V
9 - 0.23V
10 - 0.00V
11 - 3.28V (SDA)
12 - 3.28V (SCL)
13 - 0.00V
14 - 0.15V
15 - 3.02V
16 - 3.31V
17 - 0.22V
18 - 0.25V
19 - 0.22V
20 - 0.22V
21 - 0.79V
22 - 0.00V
23 - 0.00V (LODRV)
24 - 6.01V (REGN)
25 - 5.68V (BTST)
26 - 0.22V (HIDRV)
27 - 0.22V (PHASE)
28 - 19.01V (VCC)

Niepokoi mnie jeszcze jedna kwestia, mianowicie, po podłączeniu zasilacza do płyty PCB w trybie Standby, prawdopodobnie powinna się zaświecić dioda od podłączonego zasilania AC, ale nic takiego się nie dzieje. Dodatkowo kiedy podłączam baterię laptopa do złącza płyty i później włączam zasilacz do płyty PCB w trybie Standby, również dioda ładowania baterii się nie świeci. Sprawdziłem złącze baterii na odpiętej baterii i na pinach komunikacji baterii jest obecne napięcie:
1 - 0.00V
2 - 0.00V
3 - 3.28V
4 - 3.28V
5 - 3.00V
6 - 0.00V
7 - 0.22V
8 - 0.22V

Jeżeli chodzi o układ KBC (model ITE 5571E-128 2031-CXA), to w trybie Standby brak jest napięć +3V_EC (pin 11 i na wszystkich elementach płyty połączonych z tym pinem), natomiast obecne są napięcia:
- pin 26 (+3VPCU_EC);
- pin 74 (+A3VPCU);
- pin 95 (+1V_S5_ON);
- pin 127 (+3VPCU_ECPLL);

Co może być powodem braku zaświecenia się diody zasilania i ładowania baterii po podłączeniu zasilacza do płyty w trybie Standby?
Przepraszam za obszerny opis usterki, ale wolę coś dwa razy sprawdzić i mieć pewność, że działa, niż raz wysadzić :)
Z góry dziękuję za pomoc w diagnozie problemu.

Re: ACER ASPIRE3 model A315-23 nie włącza się

Google Adsense [BOT] 9 Травня 2023, 21:27

#2 Re: ACER ASPIRE3 model A315-23 nie włącza się

Vogelek23 10 Травня 2023, 12:41
Nikos написав:Przepraszam za obszerny opis usterki
Ale nie masz za co przepraszać - im więcej informacji do analizy, tym większa jest szansa, że otrzymasz szybką pomoc.

Nikos написав:w trybie Standby brak jest napięć +3V_EC
I poprawnie - to napięcie pojawia się dopiero po włączeniu płyty.

Zmierz napięcie do masy na pinie 107 kontrolera KBC w trzech turach:
- po podłączeniu zasilacza,
- po wciśnięciu i trzymaniu włącznika,
- po zwolnieniu włącznika.

Czy masz obsadzony włącznik SW3? Jeśli tak, to musi on być wciśnięty, aby płyta wystartowała. Jeśli zamiast SW3 masz obsadzoną zworę R622, to zmierz napięcia do masy na złączu baterii, ale z PODŁĄCZONĄ baterią. Napięcia na chargerze BQ24780S wyglądają z grubsza poprawnie, choć nieco mnie niepokoi pin 10 - ale to później, bo może nie ma powodów do niepokoju.

#3 Re: ACER ASPIRE3 model A315-23 nie włącza się

Nikos 10 Травня 2023, 20:15
Witam,
dziękuję za szybką odpowiedź.
Na płycie PCB niestety nie jest obsadzony włącznik SW3 oraz SW1. Jest zamontowany przycisk/włącznik SW2, oraz wspomniany R622 w okolicy miejsca na SW3.
Zmierzyłem napięcia na 107 nodze układu KBC, taśma klawiatury podłączona do złącza JKB (przycisk POWER na klawiaturze):
- zasilacz podłączony do płyty w trybie Standby (+3.27V);
- zasilacz podłączony, przycisk POWER wciśnięty i przytrzymany, napięcie zmienia wartość na (+0,067V);
- zasilacz podłączony, przycisk POWER puszczony, napięcie zmienia wartość na (+3.27V);
Wygląda na to, że przycisk POWER na klawiaturze reaguje, a myślałem, że może to on będzie uszkodzony... :(

Następnie bateria podpięta do złącza płyty, zasilacz podłączony i pomiar napięć złącza baterii względem masy jest następujący:
1 - 0,00V
2 - 0,00V
3 - 3,28V
4 - 3.28V
5 - 0.03V (tutaj jest zmiana, było 3.00V)
6 - 0.00V
7 - 0.22V
8 - 0.22V

Bateria może być rozładowana. Czy do uruchomienia płyty powinien być wciśnięty włącznik SW2, zamontowany w okolicy złącza pamięci RAM???

#4 Re: ACER ASPIRE3 model A315-23 nie włącza się

Vogelek23 10 Травня 2023, 23:42
Nikos написав:Czy do uruchomienia płyty powinien być wciśnięty włącznik SW2, zamontowany w okolicy złącza pamięci RAM???
Nie - ten przycisk służy do "rozłączenia" baterii bez konieczności jej fizycznego odłączania od płyty (np. w celu wymiany pamięci RAM, dysku, ekranu itd). Podczas normalnej pracy przycisk nie może być wciśnięty.

Nikos написав:Bateria może być rozładowana.
Bateria wydaje się być tzw. "trupem", a o ile dobrze pamiętam, to ten model musi mieć podłączoną sprawną baterię, aby w ogóle się włączył. Zacznij zatem od podstawienia sprawnej i naładowanej baterii, lub przetestuj tę baterię na innym egzemplarzu w miarę możliwości.

#5 Re: ACER ASPIRE3 model A315-23 nie włącza się

Nikos 11 Травня 2023, 19:09
Witam,
przetestowałem baterię w sprawnym laptopie Acer Aspire 5, który ma identyczną baterię (więcej mAh) jeżeli chodzi o wymiary, napięcie zasilania oraz złącze do podłączenia. Różni się trochę pojemnością mAh, ale bateria "uszkodzona" bez problemu podjęła proces ładowania, oraz normalnie uruchamia się na niej laptop Aspire 5. Wykluczam zatem baterię "uszkodzoną", która jest jednak okazuje się sprawna.

Zamieniłem zatem, w celu dodatkowego sprawdzenia, baterię z laptopa Aspire 5 i podłączyłem do Aspire 3. Niestety jestem dalej w tym samym miejscu, ponieważ po podłączeniu zasilacza w trybie Standby, nie zaświeca się kontrolka ładowania, jak również laptop nie włącza się i nie reaguje na przycisk POWER. Bateria CMOS sprawdzona oczywiście wcześniej, ale zapomniałem napisać i wynosi 3.10V, więc jest sprawna.

Dodam jeszcze, że płyta z uszkodzonego Acera Aspire 3 nie wykazuje nadmiernych zmian termicznych pod kamerą termowizyjną, co wyklucza prawdopodobnie zwarcie jakiegoś elementu. Teoretycznie potrzebne napięcia do "STARTU" płyty są wszystkie obecne, przycisk POWER wykonuje zmianę stanu, natomiast płyta nie chce wystartować.
Mam wrażenie, że do momentu, kiedy nie usprawnię obwodu zasilania AC i kiedy nie pojawi się "zaświecenie" diody podłączenia zasilania AC lub ładowania baterii, laptop niestety nie wystartuje. Możliwe, że na płycie, w momencie zmiany stanu przez przycisk POWER, działa zabezpieczenie, które nie pozwala na jej dalsze uruchomienie...
Czy jest dostępny do tej płyty schemat ideowy? Znalazłem tylko boardview, jeżeli można, to wielka prośba o podesłanie.
Z góry dziękuję za pomoc.

#6 Re: ACER ASPIRE3 model A315-23 nie włącza się

Vogelek23 11 Травня 2023, 20:20
Nikos написав:Czy jest dostępny do tej płyty schemat ideowy?
Tak: schemat-acer-aspire-3-a315-23g-quanta-z8e-da0z8emb8c0-t60547.html

Zmierz napięcia do masy na pinach: 14, 33, 72, 73, 85, 100, 112 i 118 kontrolera KBC po podłączeniu zasilacza i baterii.

#7 Re: ACER ASPIRE3 model A315-23 nie włącza się

Nikos 11 Травня 2023, 21:45
Pomiar napięć kontroler KBC, podłączony zasilacz i bateria:
14 - (+3.25V);
33 - (+2.60V);
72 - (+2.99V);
73 - (+0.03V);
85 - (+1.09V);
100 - (+2.07V);
112 - (+2.39V);
118 - (3.29V);

Na płycie PCB nieopodal kontrolera KBC jest zamontowany kontroler PWM RICHTEK RT3662AM. Na pinie 28 jest napięcie 19.30V, reszta pinów brak napięć przy podłączonym zasilaczu i baterii.
Czy na pinie 30 Richteka powinno być jakieś napięcie wyjściowe bootowania płyty???

-- Posty scalono --

Układ kontrolera PWM Richtek RT3662AM jest oznaczony w boardview jako układ PU6000.
Czy na nodze 17 i 18 kontroler powinien widzieć napięcia zasilacza w trybie Standby względem masy?
Jak pisałem wcześniej, 19.3V jest tylko na nodze nr 28.

#8 Re: ACER ASPIRE3 model A315-23 nie włącza się  [РІШЕНО]

Nikos 20 Травня 2023, 22:36
Witam serdecznie,

laptop został uruchomiony i wątek może zostać zakończony.

Do poprawnego uruchomienia tego modelu ACERa z PCB w rewizji C, niezbędne są napięcia w na przetwornicach 3.3V i 5V w trybie Standby. Bateria główna nie jest potrzebna do uruchomienia laptopa. Jak wcześniej pisałem, w naprawianym sprzęcie było tylko napięcie głównej linii zasilania, napięcie na przetwornicy 3.3V i dodatkowe napięcia na wspomnianych wyżej układach. Niestety brakowało napięcia +V5P5A_LX na przetwornicy 5V, które jest produkowane z układu PU15 w obwodzie przetwornicy 5V i niezbędne do uruchomienia procedury POST. Układ nie miał zwarcia, posiadał wszystkie napięcia wejściowe, oraz większość wyjściowych. Niestety na dwóch pinach nie było nic, a według karty katalogowej powinien wystawić napięcie, co pokusiło mnie o jego wymianę. Po tym wreszcie nastąpił START i pokazał się obraz :))) Przypadek opisany powyżej jest bardzo indywidualny jeżeli mamy na myśli "naprawę i posprzątanie po czyjejś naprawie, w sumie wymiana 11 elementów", nie chodzi tutaj o zarobek, ponieważ laptop służy na szczytny cel.
Dodam jeszcze bardzo ważną informację, że dostępne schematy i boardview trochę nie pasują do mocno okrojonej "obsady" elementów na tej płycie głównej w rewizji C. Brakuje fizycznie elementów, które według schematu są teoretycznie istotne.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i chęć udzielenia pomocy.
Życzę samych łatwych napraw :)

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 14 гостей