• Asus Zephyrus G14 płyta GA401QM wysoka temperatura procesora

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus Zephyrus G14 płyta GA401QM wysoka temperatura procesora

przez matrixmm 17 maja 2023, 16:31
Cześć, mam Asusa jak w tytule. Zephyrus G14 płyta GA401QM. Płyta GA401QM.
Płyta startuje z czarnym ekranem jak ma włożoną pamięć w slot. Bez pamięci (tylko na wlutowanej) uruchamia się normalnie. Według mnie płyta zachowuje się dość podejrzanie. W samym biosie procesor grzeje się do 80-85 stopni mimo, że kręcą się oba wentylatory (świeża pasta MX-4, wentylatory i radiatory czyste). Nie wiem, może to norma bo to mały ultrabook na Ryzenie 7 i z RTX3060.
Próbowałem cztery różne pamięci i to samo. Pamięć z tego laptopa w innym startuje normalnie. Zamiana bios tez niczego nie zmieniła.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Edit.
Kryzys chyba zażegnany. Na procesorze pierwotnie była pasta z płynnego metalu. Być może za słabo wyczyszczona gdzieś robiła zwarcie. Jeszcze raz podniosłem chłodzenie, wyczyściłem alkoholem i przedmuchałem porządnie sprężarką i płyta działa na dwóch pamięciach. Temperatura w BIOS co prawda 80-85 stopni dalej mnie niepokoi. Być może trzeba zamiast MX-4 użyć też płynnego metalu na procesorze? Radiator procesora wygląda na jakiś stop stali a nie miedź. Ma ktoś jakieś doświadczenie z takim rozwiązaniem? Szczerze to pierwszy raz podniosłem oryginalne chłodzenie z pastą z ciekłym metalem. Nigdy takiej nie używałem. Tak na szybko znalazłem Thermal Grizzly Conductonaut.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Re: Asus Zephyrus G14 płyta GA401QM wysoka temperatura procesora

przez Google Adsense [BOT] 17 maja 2023, 16:31

#2 Re: Asus Zephyrus G14 płyta GA401QM wysoka temperatura procesora  [ROZWIĄZANY]

przez xamledyD 17 maja 2023, 21:02
Witam.
Skoro oryginalnie był tam ciekły metal, to docelowo musi być on ponownie naniesiony. MX-4 to dobra pasta, ale nie tam gdzie fabrycznie był ciekły metal. Możesz zamiast niego użyć PTM7950 - jest równie dobry co ciekły metal, a przy tym nie przewodzi prądu i nie wycieknie spod chłodzenia.
Pastę (płynny termopad?) pod RAM-ami i sekcją zasilania też możesz zmienić na np. K5 Pro.
Pozdrawiam

#3 Re: Asus Zephyrus G14 płyta GA401QM wysoka temperatura procesora

przez matrixmm 21 maja 2023, 09:36
xamledyD napisał(a):Możesz zamiast niego użyć PTM7950 - jest równie dobry co ciekły metal, a przy tym nie przewodzi prądu i nie wycieknie spod chłodzenia.

Nie znałem tej pasty, dzięki. K5 Pro używam od dawna. Pod PTM7950 temperatura na procesorze w bios 65-70st. Czyli 10-15 mniej niż na MX-4. Na Nvidii pod obciążeniem 3dmarka 70-75st. Czyli też 10-15st mniej. Jestem pod wrażeniem. Pasta wygląda bardzo niepozornie. Jak cieniutki termopad Laird'a. Ale w moim przypadku działa super. Wielkie dzięki za pomoc.

Re: Asus Zephyrus G14 płyta GA401QM wysoka temperatura procesora

przez Google Adsense [BOT] 21 maja 2023, 09:36