Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
- Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
- Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
- Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
- Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
- Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Re: Acer Aspire3 A315-51 brak reakcji na przycisk power
Google Adsense [BOT] • 15 Травня 2023, 18:44
Cześć,
zmierz rezystancję do masy na wszystkich cewkach.
Zmierz napięcia po podłączeniu zasilacza, bez baterii na:
n.1, 4, 5, 6, 24 i 28 PU1 (charger),
n.1, 3, 5, 6, 9, 12, 13, 17 i 20 PU9 (TPS51225).
Czy laptop ładuje baterię?
zmierz rezystancję do masy na wszystkich cewkach.
Zmierz napięcia po podłączeniu zasilacza, bez baterii na:
n.1, 4, 5, 6, 24 i 28 PU1 (charger),
n.1, 3, 5, 6, 9, 12, 13, 17 i 20 PU9 (TPS51225).
dir написав:Pobór na chwilę się pojawia i niknie.Jaki prąd pobiera płyta po podłączeniu zasilacza, a jaki po wciśnięciu włącznika?
Czy laptop ładuje baterię?
Cześć
Mój zasilacz serwisowy nie wychwytuje żadnej różnicy.
Raczej nie bo pobór nie wzrasta.
Jeśli chodzi o cewki, to nie mam boardview i nie potrafię ci podać konkretnie po symbolach, ale te w okolicy procesora 3 szt mają po 5Ω, 2,85Ω i 0,2Ω i 4 71Ω, ale jak mierzyłem wcześniej to miałem całkiem inną rezystencję
n.1 - 18V
n.4 -24V
n.5 -2,9V
n.6 -2,4V
n.24 -6V
n.28 - 18,9V
i przetwornica
n.1 -0,52V
n.3 -3,30V
n.5 -1,13V
n.6 -3,3V
n.9 - 4,7V
n.12 -18V
n.13 -5V
n.17 -5V
n.20 -0,5V
clops35 написав:Jaki prąd pobiera płyta po podłączeniu zasilacza, a jaki po wciśnięciu włącznika?
Mój zasilacz serwisowy nie wychwytuje żadnej różnicy.
clops35 написав:Czy laptop ładuje baterię?
Raczej nie bo pobór nie wzrasta.
Jeśli chodzi o cewki, to nie mam boardview i nie potrafię ci podać konkretnie po symbolach, ale te w okolicy procesora 3 szt mają po 5Ω, 2,85Ω i 0,2Ω i 4 71Ω, ale jak mierzyłem wcześniej to miałem całkiem inną rezystencję
clops35 написав:n.1, 4, 5, 6, 24 i 28 PU1 (charger)
n.1 - 18V
n.4 -24V
n.5 -2,9V
n.6 -2,4V
n.24 -6V
n.28 - 18,9V
i przetwornica
n.1 -0,52V
n.3 -3,30V
n.5 -1,13V
n.6 -3,3V
n.9 - 4,7V
n.12 -18V
n.13 -5V
n.17 -5V
n.20 -0,5V
clops35 написав:Zmierz rezystancję do masy na n.3 i 13 PU9.
0.5MΩ
clops35 написав:Zmierz rezystancję pomiędzy n.6-20 PU9.
0,1Ω
I dodam że mi się zwarcie pojawiło na cewkach przy procesorze, czego wcześniej nie było.
Próba zwarciowa podana na jednej z cewek wykazała że grzeje się rdzeń procesora, tylko najbardziej mnie dziwi fakt, że wcześniej tam wskazywało ok 5Ω a później 0,11Ω??
dir написав:I dodam że mi się zwarcie pojawiło na cewkach przy procesorze, czego wcześniej nie było.Czy odczekałeś jakiś czas po odłączeniu zasilania zanim wykonałeś ten pomiar? Jeśli tak i nic poza procesorem się nie grzeje tzn. że procesor jest uszkodzony.
Tutaj też jest dziwna sytuacja jest pełne przejście pomiędzy n.6-20 PU9, a napięcia są zupełnie różne.
dir написав:Jeśli chodzi o cewki, to nie mam boardview i nie potrafię ci podać konkretnie po symbolach, ale te w okolicy procesora 3 szt mają po 5Ω, 2,85Ω i 0,2Ω i 4 71Ω, ale jak mierzyłem wcześniej to miałem całkiem inną rezystencję
Zwarcie na tą chwilę cały czas jest.
clops35 написав:Zmierz napięcia na n.10, 11, 15 i 16 PU9
n.10-0V
n.11-0V
n.15-5V
n.16-0V
Dolny klucz zrzuca napięcie +5VPCU do masy, jest to związane ze zbyt dużym poborem prądu przez linię, bądź złą wartością linii FB, dlatego na cewkach nie ma napięcia.
Na ten moment jest to najmniej istotne, głównym problemem w tej chwili jest zwarcie na procesorze i od jego wymiany należy zacząć naprawę, gdyż bez tego nie ma sensu wymieniać innych podzespołów i generować kosztów.
Jeśli masz zamiar wymienić procesor, wstawiłem zdjęcie płyty, opisz rezystancję do masy na wszystkich cewkach według stworzonej przeze mnie numeracji.
Nawet ponumerowałem cewki

Na ten moment jest to najmniej istotne, głównym problemem w tej chwili jest zwarcie na procesorze i od jego wymiany należy zacząć naprawę, gdyż bez tego nie ma sensu wymieniać innych podzespołów i generować kosztów.
Jeśli masz zamiar wymienić procesor, wstawiłem zdjęcie płyty, opisz rezystancję do masy na wszystkich cewkach według stworzonej przeze mnie numeracji.
Nawet ponumerowałem cewki
Wstawiam symbole cewek, jak masz schemat to będziesz miał jakie takie rozeznanie:
1=PL2001,
2=PL3,
3=PL2,
4=PL12,
5=PL8004,
6=PL8000,
7=PL8001,
8=PL8002,
9=PL5
Tu prawie wszędzie są zaniżone rezystancje.
Na początek zmierz rezystancję pomiędzy cewką 1 (PL2001) i cewką 5 (PL8004).
Zmierz rezystancję do masy cewki 1 bez obsadzonej pamięci RAM.
1=PL2001,
2=PL3,
3=PL2,
4=PL12,
5=PL8004,
6=PL8000,
7=PL8001,
8=PL8002,
9=PL5
Tu prawie wszędzie są zaniżone rezystancje.
Na początek zmierz rezystancję pomiędzy cewką 1 (PL2001) i cewką 5 (PL8004).
Zmierz rezystancję do masy cewki 1 bez obsadzonej pamięci RAM.
Zdejmij z płyty cewkę 1 i po stronie z niską rezystancją wykonaj próbę zwarciową opisaną tutaj post5699.html#p5699 napięcie należy ograniczyć do 1,2V.
Re: Acer Aspire3 A315-51 brak reakcji na przycisk power
Google Adsense [BOT] • 10 Червня 2023, 11:08
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Google [Bot] і 11 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.