• Acer NItro 5 AN515-57 - Programowanie KB9052QD

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer NItro 5 AN515-57 - Programowanie KB9052QD

przez pawel5196 27 kwietnia 2023, 17:06
Witam.
Proszę o pomoc w programowaniu układu KBC KB9052QD.
Laptop - Acer NItro 5 AN515-57
Płyta główna - LA-L181P Rev:1.B
Programator SVOD4
Mam pin out. Połączenie się zgadza. Niestety mam ciągle komunikat - Connecting to KBC status false. Zasilanie jest. Dodatkowo pin9 zasilany 1.8V z zasilacza laboratoryjnego.

Re: Acer NItro 5 AN515-57 - Programowanie KB9052QD

przez Google Adsense [BOT] 27 kwietnia 2023, 17:06

#2 Re: Acer NItro 5 AN515-57 - Programowanie KB9052QD

przez matic 27 kwietnia 2023, 17:28
Hello!

Please, post a screen of Svod connections (Setup -> Edit motherboard).

#3 Re: Acer NItro 5 AN515-57 - Programowanie KB9052QD

przez pawel5196 27 kwietnia 2023, 21:19
Obrazek

#4 Re: Acer NItro 5 AN515-57 - Programowanie KB9052QD

przez delp 28 kwietnia 2023, 11:04
Możesz podłączyć pin 37 kbc (EC_RST#) do 3V.
Ten sam problem był w LA-F952P że nie chciał się komunikować. Po podłączeniu 3V problem rozwiązany. (u mnie pomogło)
ps. Jeśli się zdecydujesz robisz na własne ryzyko

#5 Re: Acer NItro 5 AN515-57 - Programowanie KB9052QD

przez matic 28 kwietnia 2023, 11:22
In this case the first pin is on the left side, not right. Change this option and try again.
Obrazek

#6 Re: Acer NItro 5 AN515-57 - Programowanie KB9052QD

przez pawel5196 28 kwietnia 2023, 19:34
Układ KBC udało mi się zaprogramować - okazało się, że przez taśmę 30pin nie mogę zaprogramować KBC. Zmiana na 32pin rozwiązała problem. Co prawda za każdym razem nie przechodziło weryfikacji, ale wgrałem bez sprawdzania. EC_RST# jest po podpięciu zasilania.
Niestety wymiana KBC nie rozwiązała mojego problemu - ładowanie baterii.
Laptop po innym serwisie. Było zwarcie na 5V. Poprzednicy zrobili wszystko, ale pozostało ładowanie baterii.
Tu okazało się, że był niewłaściwy układ BQ. Wymieniłem. Ładowanie powróciło, ale...
-Laptop uruchamia się z wpiętą baterią i zasilaczem. Jest ładowanie. Po odpięciu zasilacza działa na baterii. Po ponownym podpięciu brak ładowania i laptop się wyłącza. Dioda sygnalizująca ładowanie baterii cały czas mruga. Pomaga odpięcie baterii, ale problem cały czas się powtarza.
Bateria podstawiona inna oryginalna z pracującego laptopa - bez zmian.
Czy ktoś jest wstanie nakierować mnie na problem ?

#7 Re: Acer NItro 5 AN515-57 - Programowanie KB9052QD

przez mayss 29 kwietnia 2023, 07:36
Spróbuj wyczyścić KBC zostawiając same FF. Następnie wgraj Bios z wyczyszczonym ME-region. Poczekaj kilka minut przy pierwszym uruchomieniu płyty, zresetuje się kilka razy. Kolejno zaktualizuj bios ze strony producenta do najnowszej wersji.

#8 Re: Acer NItro 5 AN515-57 - Programowanie KB9052QD

przez pawel5196 5 maja 2023, 16:29
Znalazłem przyczynę - Okazało się, że dwa przewody od baterii BAT_B/I oraz chyba BATT_TS były przerwane. Odbudowałem połączenie. Ponownie przelutowałem BQ. Zamontowałem ponownie stary KBC. Działa.