• Lenovo Ideapad 330 - nie działa

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Lenovo Ideapad 330 - nie działa

Jurek88 30 Квітня 2023, 20:37
Witam serdecznie,

bardzo proszę o poradę, dotyczy płyty głównej NM-B661. schemat jest ogólnie dostępny.
Płyta bardzo dziwnie się zachowuje, po podłączeniu zasilacza wszystkie napięcia skaczą, od 0 do wartości prawidłowej. Dzieje się tak z napięciami 3,3V, 5V, 1V, 1,2V, 1,8V oraz z napięciem ładowania baterii. Napięcie 20V jest stabilne.
Co ciekawe, bo rozwarciu zworki PJ6604 napięcia 3,3V oraz 5V są obecne i są prawidłowe, pozostałych brak. Zworka odcina napięcie 1,2V.
Podaje też rezystancje dławików od procesora:
PL6603 - 109 Ohm
PL6604 - 31 Ohm
PL6601 - 21 Ohm
Procesor SR3S1
Bez grafiki dedykowanej.
Po podłączeniu baterii i rozwarciu zworki PJ6604 bateria jest ładowana.
Może ktoś z kolegów miał taki przypadek lub wie, gdzie szukać przyczyny uszkodzenia?
Pozdrawiam,

Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

Google Adsense [BOT] 30 Квітня 2023, 20:37

#2 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

matic 1 Травня 2023, 15:43
Hello!

Please, specify the resistances to ground on all coils (with the jumper PJ6604 closed).

#3 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

Jurek88 1 Травня 2023, 18:41
PL3502 - 150K
PL3501 -18K
PL6606 - 620 Ohm
PL6605 - 4,7K
PL402 - 400K
PL6602 - 4,3K
8 noga kości BIOS - 16K

#4 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

matic 3 Травня 2023, 10:18
Inject 1.2V from the laboratory power supply to the system side (pad 1) of jumper PJ6604 (with the jumper opened).
What electrical current flows from the laboratory power supply during the test?

#5 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

Jurek88 4 Травня 2023, 09:54
Linia pobiera 120mA. Po włożeniu pamięci RAM w slot pobór jest taki sam. Co dziwniejsze, rezystancja na linii wynosi 630 Ohm, po włożeniu pamięci nie zmienia się.
Sprawdziłem jeszcze na schemacie, do zasilania RAM służy napięcie +1,2V i jest obecne, tylko pływające.

#6 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

matic 8 Травня 2023, 13:01
Try to replace the chip PU6601 (RT5077AGQW).

#7 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

Jurek88 8 Травня 2023, 18:03
Zamówiłem układ przetwornicy.
Dodatkowo wylutowałem BIOS, efekt taki sam.
Na przetwornicy PU3501 sprawdziłem napięcia LDO, są obecne i stabilne.
Czy przy uszkodzonym procesorze (mostku) może być taki efekt jak u mnie?
Pobór 120mA na +1,2ALW jest prawidłowy?
Co dziwne, że robiąc pomiar prądu na tej linii przy rozwartej zworce przy podłączeniu zasilacza od laptopa pobór prądu spadał do 0.
Matic, bardzo dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

#8 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

matic 9 Травня 2023, 10:52
Jurek88 написав:Dodatkowo wylutowałem BIOS, efekt taki sam.
Do you mean the symptoms are the same if you remove the BIOS chip from the board and jumper PJ6604 is closed? Does the battery also charge in this case?

Jurek88 написав:Czy przy uszkodzonym procesorze (mostku) może być taki efekt jak u mnie?
Unfortunately, I don't know that.

Jurek88 написав:Pobór 120mA na +1,2ALW jest prawidłowy?
It seems fine to me.

Jurek88 написав:Co dziwne, że robiąc pomiar prądu na tej linii przy rozwartej zworce przy podłączeniu zasilacza od laptopa pobór prądu spadał do 0.
I don't know if it's fine or not.

#9 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

Jurek88 9 Травня 2023, 14:46
Przy wylutowanym BIOS zworka PJ6604 była zamknięta. Bateria była ładowana niestabilnie, tzn napięcie pływało, pozostałe napięcia były niestabilne jak przy wlutowanym BIOS. Zastanawia mnie, co ma wspólnego +1,2VALW z przetwornicą 3,3/5V? Sygnał EN z KBC tez jest niestabilny, więc przetwornica jest uruchamiana i za chwilę wyłączana. Podam na chwilę 3V na EN na przetwornicę i sprawdzę efekt, przy jednoczesnym podniesieniu nogi KBC odpowiadającej za sygnał EN.

#10 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

Jurek88 11 Травня 2023, 07:34
Podałem na EN 3,3V z LDO. Przetwornica pracuje stabilnie, ale nadal są skaczące napięcia pozostałe, za wyjątkiem ładowania baterii , 3 3V i 5V. Sygnał PMIC_EN jest skaczący na przetwornicy PU6601. Podałem 3,3V, napięcia spadły do 0V, po zwarciu do masy, to samo. Nic z tego nie rozumiem.
Na nodze PCH_PWROK napięcie także skaczące.
To samo na SYS_ON.
Jest sens wgrywać nowy BIOS?

Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

Google Adsense [BOT] 11 Травня 2023, 07:34
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей