• Laptop ASUS N56VJ - uszkodzony wsad BIOS

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Laptop ASUS N56VJ - uszkodzony wsad BIOS

Napisal/-a kosta2005 3 Maj 2023, 11:52
Witam
Po włączeniu zaświeca się Power LED, na chwilę włącza się podświetlanie klawiatury, a po chwili wentylator, brak podświetlania matrycy i treści obrazu.
Wylutowałem kość BIOS Winbond 25Q64SVS i zgrałem z niej wsad. Sprawdziłem go ME Analyzer żeby odczytać wersję ME Region:
Slika
Za pomocą Intel ME Injector wyodrębniłem sam ME region, ale okazało się że program nie wyodrębnia z tego pliku całego ME Region (1,5MB) tylko ok. 1.4MB. Co prawda w tym obszarze nie zgranym są same FF, ale jednak stwierdziłem, że jest uszkodzony ME Region.

Pobrałem więc ze strony ASUS plik: N56VJAS203.zip
Rozpakowałem i wewnątrz był plik dla EZ Flash: N56VJAS.203

I teraz nie wiem jak wyodrębnić z niego sam plik BIOS? Czy jest do tego specjalne narzędzie jak u innych producentów?
Czy ASUS posiada i udostępnia narzędzie do uzupełnienia informacji DMI?

I takie pytanie może prozaiczne, ale nie znalazłem opcji wstawiania załączników w wątku. Jest taka opcja, czy jest to zablokowane? Chciałem wstawić plik zip ze strony ASUS'a żeby można było kuknąć jak wyodrębnić z niego plik samego BIOS'u.

Proszę o podpowiedź jak ożywić tego laptopa.

PS. Programowałem BIOS plikiem Asus_N56Vj_bios_dump_good.bin, pobranym z tego forum, z czystym ME region, ale laptop od razu wchodzi do BIOS, nie konfiguruje na nowo mostka PCH, nie ma charakterystycznych restartów dla czystego ME Region, nie widzi dysku. Oczywiście bateria BIOS wyciągnięta. Dlatego chciałbym czystym BIOS zaprogramować.

Re: Laptop ASUS N56VJ - uszkodzony wsad BIOS

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 3 Maj 2023, 11:52

#2 Re: Laptop ASUS N56VJ - uszkodzony wsad BIOS

Napisal/-a Vogelek23 3 Maj 2023, 12:45
kosta2005 napisal/-a:I teraz nie wiem jak wyodrębnić z niego sam plik BIOS?
Poprzez analizę porównawczą zgranego pliku z pobranym ze strony Asusa oraz powycinanie i poklejenie fragmentów tego pliku, aby bloki pasowały zawartością do zgranego pliku. Oczywiście ten plik aktualizacyjny na stronie producenta nie posiada regionu ME, więc trzeba przenieść region ze zgranego pliku lub zaaplikować czysty.

kosta2005 napisal/-a:PS. Programowałem BIOS plikiem Asus_N56Vj_bios_dump_good.bin, pobranym z tego forum, z czystym ME region
Plik, który pobrałeś, nie ma czystego regionu ME, lecz skonfigurowany pod konkretny PCH. Wyczyść region w pliku, który pobrałeś z forum i dopiero wgraj. A najlepiej utwórz nowy wątek w dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS (z prośbą o wsad BIOS z czystym regionem) i wstaw w załączniku swój zgrany wsad do analizy.

kosta2005 napisal/-a:nie znalazłem opcji wstawiania załączników w wątku. Jest taka opcja, czy jest to zablokowane?
Oczywiście, że jest taka opcja:
Slika
Należy jednakowoż mieć na uwadze, że nie w każdym dziale jest dozwolone zamieszczanie wsadów BIOS (np. w dziale NAPRAWA LAPTOPÓW jest to zabronione). Przed napisaniem postu należy zatem przeczytać i respektować zasady działu, w którym zamierzasz pisać.

#3 Re: Laptop ASUS N56VJ - uszkodzony wsad BIOS

Napisal/-a kosta2005 3 Maj 2023, 13:06
Dzięki za odpowiedź.
Oczywiście założę nowy wątek w dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Odnośnie tego pliku pobranego ze strony ASUS'a, to nie wiem jak wyodrębnić sam plik BIOS. To jest plik dla EZ Flash, z którego trzeba wyodrębnić plik BIOS, tylko w tym przypadku nie wiem jak z tego pliku to zrobić.

Odnośnie pliku Asus_N56Vj_bios_dump_good.bin, to wrzuciłem do niego czysty ME Region w odpowiednej wersji 8.1.0.1248 lecz właśnie laptop po włączeniu wchodzi od razu do BIOS i nie konfiguruje PCH przy wyciągniętej baterii BIOS.

#4 Re: Laptop ASUS N56VJ - uszkodzony wsad BIOS  [REŠENO]

Napisal/-a Vogelek23 3 Maj 2023, 13:13
kosta2005 napisal/-a:laptop po włączeniu wchodzi od razu do BIOS i nie konfiguruje PCH
Może wsad nie działa z Twoją płytą, dlatego zasugerowałem wątek w dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

kosta2005 napisal/-a:Odnośnie tego pliku pobranego ze strony ASUS'a, to nie wiem jak wyodrębnić sam plik BIOS
Napisałem przecież powyżej - poprzez analizę porównawczą oraz powycinanie i poklejenie fragmentów tego pliku, aby bloki danych pasowały zawartością do zgranego pliku. Nie ma innej drogi.

#5 Re: Laptop ASUS N56VJ - uszkodzony wsad BIOS

Napisal/-a kosta2005 3 Maj 2023, 19:42
Napisałem przecież powyżej - poprzez analizę porównawczą oraz powycinanie i poklejenie fragmentów tego pliku, aby bloki danych pasowały zawartością do zgranego pliku. Nie ma innej drogi.

Niestety to tak nie zadziała, ten plik jest czymś spakowany dodatkowo i nie można w nim znaleźć fragmentów czystego BIOS. Trzeba użyć program żeby rozpakować ten plik. Tylko jaki? Programy innych producentów laptopów nie dają rady (raczej normalne).
Macie pomysł?

#6 Re: Laptop ASUS N56VJ - uszkodzony wsad BIOS

Napisal/-a Vogelek23 3 Maj 2023, 22:34
kosta2005 napisal/-a:Niestety to tak nie zadziała, ten plik jest czymś spakowany dodatkowo i nie można w nim znaleźć fragmentów czystego BIOS.
Nieprawda. Wystarczy porównać końcówkę Twojego zgranego pliku z końcówką wsadu ze strony producenta i widać, że są identyczne. Identycznych bloków danych (oczywiście leżących pod zupełnie różnymi adresami) jest zresztą dużo więcej, np. tak jak na tym obrazku:
Slika

Re: Laptop ASUS N56VJ - uszkodzony wsad BIOS

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 15 Maj 2023, 11:37

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov