#1 Acer Nitro AB515-55-77MM LA-J891P zwarcie na PRB3 PRB46
przez LukaszBsKrakow • 2 maja 2023, 18:33
Cześć,
Mam na stole obecnie laptopa jak w temacie z obsadą:
I7-10750H
RTX2060
KBC KB9022Q
SRJAU
Z pomiarów wynika, że mam zwarcie na PRB3 1,7Ohm
PLZ1-PLZ4 rezystancja 2.2 ohm
PLG1 5 ohm
PLV2-PLV4 0,4 ohm (rezystancja raczej ok? jak dla rtx2060?)
8n. układu SPI rezystancja w K Ohm
Brak jakichkolwiek napięć, nie ładuje baterii.
Wylutowałem PRB3 oraz PRB46 i zwarcie występuję na prawym padzie od strony zasilania CPU.
Wykonałem próbę zwarciową z ograniczeniem do 1V , przy napięciu 1V pobór wynosi 1,5A jednak nie mogę zlokalizować miejsca zwarcia. Nie mam kamery termowizyjnej, ipa nie pokazuje nic ani sprężone powietrze...
Badając organoleptycznie, jedyne miejsce które wyczułem delikatnie cieplejsze to okolice zaznaczone na zdjęciu, ta gruba linia zasilająca.

Nie byłem pewny, czy mogę zwiększyć napięcie w tej linii.
Sprawdzałem rezystancje PRB3 względem wszystkich cewek i jedynie niska rezystancja była przy zasilaniu CPU ok 1,7 Ohm.
Gdzie jeszcze mogę sprawdzić możliwe miejsca zwarcia? Lub czy mogę zwiększyć napięcie podczas próby zwarciowej?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Mam na stole obecnie laptopa jak w temacie z obsadą:
I7-10750H
RTX2060
KBC KB9022Q
SRJAU
Z pomiarów wynika, że mam zwarcie na PRB3 1,7Ohm
PLZ1-PLZ4 rezystancja 2.2 ohm
PLG1 5 ohm
PLV2-PLV4 0,4 ohm (rezystancja raczej ok? jak dla rtx2060?)
8n. układu SPI rezystancja w K Ohm
Brak jakichkolwiek napięć, nie ładuje baterii.
Wylutowałem PRB3 oraz PRB46 i zwarcie występuję na prawym padzie od strony zasilania CPU.
Wykonałem próbę zwarciową z ograniczeniem do 1V , przy napięciu 1V pobór wynosi 1,5A jednak nie mogę zlokalizować miejsca zwarcia. Nie mam kamery termowizyjnej, ipa nie pokazuje nic ani sprężone powietrze...
Badając organoleptycznie, jedyne miejsce które wyczułem delikatnie cieplejsze to okolice zaznaczone na zdjęciu, ta gruba linia zasilająca.

Nie byłem pewny, czy mogę zwiększyć napięcie w tej linii.
Sprawdzałem rezystancje PRB3 względem wszystkich cewek i jedynie niska rezystancja była przy zasilaniu CPU ok 1,7 Ohm.
Gdzie jeszcze mogę sprawdzić możliwe miejsca zwarcia? Lub czy mogę zwiększyć napięcie podczas próby zwarciowej?
Z góry dziękuję za podpowiedzi