• ASUS M509D brak obrazu , gorący procesor

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS M509D brak obrazu , gorący procesor

przez altonserwis 25 kwietnia 2023, 15:27
Witam, ASUS M509D, płyta X409DL REV 2.0 , oznaczenie na barcode: X509DAP
Klient przyznał że był nieco zalany, widać od spodu na baterii zacieki. Płyta główna czysta, ale mógł ją ktoś już czyścić. Widać również świeżą pastę w okolicach PJP8601, PJP8902. Reaguje na PowerOn, zapala się dioda, napięcia na cewkach na zdjęciu, wg mnie poprawne.
Procesor robi się gorący po kilku sekundach, ale po kilkunastu sekundach włącza się wentylator. Kanał chłodzenia jest fragmentem obudowy więc może tak ma być?
Kość bios to 25LB64CSIG, odczytałem, wygląda poprawnie, choć nie mam innego wsadu aby wgrać do testów. Po wylutowaniu BIOSu płyta nie reaguje na nic.

Brak obrazu zarówno na lcd jak i na hdmi.

Czy to spalony, uszkodzony procesor i dać sobie spokój? Czy mogę jeszcze coś sprawdzić?

Obrazek

Pozdrawiam.

Re: ASUS M509D brak obrazu , gorący procesor

przez Google Adsense [BOT] 25 kwietnia 2023, 15:27

#2 Re: ASUS M509D brak obrazu , gorący procesor

przez matic 25 kwietnia 2023, 16:07
Hello!

How about the voltage on other two coils (marked green in the picture)?
Please, post a clear pictures of the yellow marked areas of the board with the CPU heatsink removed.
Obrazek

#3 Re: ASUS M509D brak obrazu , gorący procesor

przez altonserwis 26 kwietnia 2023, 10:21
Wysyłam zdjęcia o które prosiłeś.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

#4 Re: ASUS M509D brak obrazu , gorący procesor

przez matic 28 kwietnia 2023, 19:02
Measure the voltages to ground on both pins of two quartzes located in upper left corner right near the APU (it's best to measure the voltages with oscilloscope, if you don't have it, measure it with a multimeter).

#5 Re: ASUS M509D brak obrazu , gorący procesor

przez altonserwis 29 kwietnia 2023, 10:07
I haven't got oscilloscope.

Obrazek

#6 Re: ASUS M509D brak obrazu , gorący procesor

przez matic 29 kwietnia 2023, 10:57
- Measure the power consumption (in mA) of the board when the machine is turned on.
- Reflash the BIOS chip and check whether the power consumption changes or not. Don't forget to save the old BIOS dump.

#7 Re: ASUS M509D brak obrazu , gorący procesor

przez altonserwis 2 maja 2023, 10:44
Pomiar prądu z zasilacza, bez podłączonej baterii, bez lcd, bez SSD, bez płytki USB, bez klaw/touchpad, z RAM i z wentylatorem - rośnie od 0.75A do 0.85A w miarę nagrzewania się procesora, aż do włączenia się wentylatora / około 20 sekund/.

Nie mam innego wsadu do BIOS. Oryginalny mam zgrany.

#8 Re: ASUS M509D brak obrazu , gorący procesor

przez matic 12 maja 2023, 09:20
altonserwis napisał(a):Nie mam innego wsadu do BIOS.
You can open a new topic in "ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS" department and ask for the BIOS dump. Don't forget to specify the major ICs markings according to the rules.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).