• MacBook Pro A2159 martwy

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 MacBook Pro A2159 martwy

domo997 26 Жовтня 2022, 15:46
płyta: 820-01598

Płyta bez baterii pobiera ok.40-90mA przy 20V. Na przycisku POWER obecne 3V. Brak reakcji na włącznik. Gdy podłącze baterię to mam chwilowy pobór prądu ok 500-700mA (ok 4 sekund), następnie spada do ok 0,05A i wzrasta ponownie do 500-700mA. i tak w kółko.

PPDCIN_G3H - 20.3V (obecne cały czas)
L7030 - 11.5V i spada do 0V gdy na zasilaczu jest pobór prądu ok 50mA

Profilaktycznie wymieniłem Q7030 i Q7040. Dalej to samo. W laptopie jest uszkodzona matryca - nie daje obrazu.

Re: MacBook Pro A2159 martwy

Google Adsense [BOT] 26 Жовтня 2022, 15:46

#2 Re: MacBook Pro A2159 martwy

Vogelek23 26 Жовтня 2022, 17:04
domo997 написав:Płyta bez baterii pobiera ok.40-90mA przy 20V.
Jaki jest pobór prądu od momentu podłączenia zasilania (5V) do jego ustabilizowania się (20V)? Czy prąd stabilizuje się w ogóle na konkretnej wartości po np. 30 sekundach, czy pływa cały czas? Robiłeś revive T2?

#3 Re: MacBook Pro A2159 martwy

domo997 27 Жовтня 2022, 13:37
Vogelek23 написав:Jaki jest pobór prądu od momentu podłączenia zasilania (5V) do jego ustabilizowania się (20V)? Czy prąd stabilizuje się w ogóle na konkretnej wartości po np. 30 sekundach, czy pływa cały czas? Robiłeś revive T2?

Po tym jak mi napisałeś czy robiłem revive T2 to zrobiłem to przy pomocy macbook a1708. Za pierwszym razem miałem taki komunikat:
The System cannot be restored on this device.
Unexpected device state 'DFU' expected 'Recovery' (Propably forced into DFU mode externally) [com.apple.MobileDevice.MobileRestore - [0xFAE)].
Wyłączyłem docelowego MacBooka i wszedłem jeszcze raz w tryb DFU (control+option+prawy_shift+power przez 10sekund). Na hoście miałem wtedy info w programie apple configurator: Recovery. Zrobiłem jeszcze raz revive, system się zaktualizował i pojawił się także obraz na docelowym macbooku. Doszedł pasek postępu do końca i zgasł. Czekałem parę minut aż się włączy ale dalej nic. Odłączyłem baterię i w tym momencie płyta stoi na 5V i zerowy pobór prądu.

edit:
mam zwarcie na L7030 - szukam przyczyny.
edit2:
zwarcie usunięte. Uszkodził się mosfet Q7040. Wlutowałem oryginał. Zwarcia brak. Mam ładowanie baterii, natomiast dalej się nie uruchamia.
Próbowałem robić dwukrotnie revive i za pierwszym razem miałem ten sam błąd:
The System cannot be restored on this device.
Unexpected device state 'DFU' expected 'Recovery' (Propably forced into DFU mode externally) [com.apple.MobileDevice.MobileRestore - [0xFAE)].
za drugim razem pasek postępu na hoście stoi na samym końcu od ok. 15minut.

#4 Re: MacBook Pro A2159 martwy

domo997 24 Березня 2023, 15:03
Jakieś macie jeszcze propozycje? Pozdrawiam

#5 Re: MacBook Pro A2159 martwy

Vogelek23 24 Березня 2023, 21:46
Jaki system operacyjny (wersja) jest na naprawianym laptopie, a jaki na A1708, użytym do przeinstalowania oprogramowania T2? System na działającym laptopie musi być w tej samej lub wyższej wersji, inaczej "revive" może się wykonać niepoprawnie i spowodować dalsze problemy z BridgeOS. Sugeruję również użycie oryginalnego kabla USB-C, dostarczanego z ładowarką. Jeśli na A1708 masz system w takiej samej lub wyższej wersji, być może będzie konieczne wykonanie przywracania (restore), co wiąże się z utratą wszystkich danych, jeśli klient nie ma aktywnego iCloud i/lub nie wykonywał regularnego backupu urządzenia.

#6 Re: MacBook Pro A2159 martwy

domo997 25 Березня 2023, 11:49
Na A1708 jest Ventura 13.2 na pacjencie niestety nie wiem jaki jest system - na pewno będzie w starszej wersji ponieważ leży już u mnie ok pół roku. Jeżeli chodzi o dane to nie zależy mi na nich. Próbowałem na różnych kablach w tym na dwóch oryginalnych.

Gdy robię w Apple Configurator opcję restore to też mam taki komunikat:
Зображення

#7 Re: MacBook Pro A2159 martwy

Vogelek23 25 Березня 2023, 14:14
Opisz dokładnie, jak wykonujesz procedurę revive/recovery - naprawiany laptop musi być w DFU, więc komunikat nie ma sensu, jeśli robisz wszystko poprawnie.

domo997 написав:Gdy robię w Apple Configurator
Czy to jest Apple Configurator 2, czy bez numerka? Musi być Apple Configurator 2.

#8 Re: MacBook Pro A2159 martwy

domo997 25 Березня 2023, 21:47
Pacjent jest podłączony kablem usb-c w porcie drugim - drugi licząc od ekranu. Najpierw wciskam Power I po ok sekundzie ctrl+option+right shift. Na a1708 w Apple configurator mam komunikat, że pacjent jest w DFU. Wtedy wybieram advanced/revive.
Apple configurator jest bez numerka. W appstore tylko taki jest. Czy mam pobrać z innego miejsca Apple configurator2?

edit: Apple Configurator jest w wersji 2.16

#9 Re: MacBook Pro A2159 martwy

Vogelek23 29 Березня 2023, 13:45
domo997 написав:Wtedy wybieram advanced/revive
Gdzie wybierasz? Trzeba najpierw kliknąć ten prostokąt z DFU, aby się podświetlił, a następnie kliknąć nań prawym przyciskiem (z wciśniętym klawiszem CTRL) i z menu kontekstowego wybrać stosowną opcję (revive/restore). Wersję Apple Configurator masz dobrą.

#10 Re: MacBook Pro A2159 martwy

domo997 31 Березня 2023, 13:59
Vogelek23 написав:Gdzie wybierasz? Trzeba najpierw kliknąć ten prostokąt z DFU, aby się podświetlił, a następnie kliknąć nań prawym przyciskiem (z wciśniętym klawiszem CTRL) i z menu kontekstowego wybrać stosowną opcję (revive/restore). Wersję Apple Configurator masz dobrą.

Tak właśnie robię i niestety błędy tj. powyżej. Czy mam wykonać jakieś pomiary?

Re: MacBook Pro A2159 martwy

Google Adsense [BOT] 31 Березня 2023, 13:59
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 9 гостей