• Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez Maztey 24 lutego 2023, 21:53
Ok, przyszedł nowy układ U2 i po wymianie wygląda że wszystko działa (są napięcia na wszystkich cewkach) ale wygląda ze BIOS który mam nie jest do tego modelu albo coś z nim nie tak. Probowałem 2 rózne i na żadnym nie mam obrazu.
Podswietlenie klawiatury działa. Na jednym sie restartuje co kilkanascie sekund na drugim nie.

Re: Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 24 lutego 2023, 21:53

#22 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez clops35 24 lutego 2023, 22:45
Jaki jest pobór prądu po uruchomieniu na wsadzie na którym laptop się nie restartuje?
Zmierz napięcie na n.21 układu U2.

#23 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez ctro 25 lutego 2023, 21:59
Masz 12298-2 czy 12298-2-SC?
Część osób zapomina o tym dopisku, a z tego co czytałem są różnice w bios.

Ja robiłem reflow RAM dodając topnik i lekko doduszając kości ram (są z obu stron płyty) grzejąc na środku kości, aby nie przyjarać zbyt mocno kleju (paskudny). Płyta miesiąc pochodziła..

#24 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez Maztey 1 marca 2023, 21:24
n21 napięcie 0V

Przy jednym z uruchomień wystartował obraz nie zdążyłem dokładnie przeczytać ale chyba było coś takiego
Boot error: 0183 Bad CRC Security Settings in EFI variable
Wyłączył się i już tylko zakręci wentylatorem świeci klawiatura napięcia wszystkie są i nie startuje.
Zaraz będę lutował nową kość bios i próbował inny wsad.

#25 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez clops35 1 marca 2023, 21:41
Maztey napisał(a):n21 napięcie 0V
Musi być 3V żeby laptop poprawnie działał.
Sprawdź lutowania wszystkich pinów układu U2.

Zmierz napięcia na n.1, 2, 3 układów Q3 i Q4 piny licz jak na obrazku.

#26 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez Maztey 1 marca 2023, 22:10
Q3 N1 - 5.1v pozostałe brak napięcia
Q4 N2 - 5.1v pozostałe brak napięcia
Oznaczenia nóg robione wg boardview
U2 wyglądał na dobrze przylutowane ale wrzucę jeszcze raz pod mikroskop

#27 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez clops35 1 marca 2023, 23:09
Zmierz napięcia po uruchomieniu laptopa na n. 1, 3, 4, 7, 15, 17, 18, 19, 20, 22, 24, 25 i 27 układu U2.

#28 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez Maztey 1 marca 2023, 23:19
Chyba padł CPU. Nie ma już napięcia na L1 i rezystancja wynosi 1.5 O
Albo gdzieś zrobiłem zwarcie. Na pierwszych 7 nogach U2 nie było napiecia

#29 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez ctro 1 marca 2023, 23:30
Gdyby lapek ożył, to:
Boot error: 0183 Bad CRC Security Settings in EFI variable jest po wgraniu innego biosu. Trzeba wtedy wejść guzikiem F1 do biosu i na ostatniej karcie kliknąć "restore to defaults" lub podobnie nazwane (load defaults). Po wyjściu z BIOS i restarcie komunikat znika.

#30 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez clops35 1 marca 2023, 23:37
Zdejmij cewkę L1 i po stronie z niską rezystancją wykonaj próbę zwarciową opisaną tutaj post5699.html#p5699 napięcie należy ograniczyć do 1V.

#31 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez Maztey 2 marca 2023, 00:01
Jednak procek. Próba zwarciowa 1V, 0.6A świeci dolny róg (temp 32 na termowizji) rezystancja 1.4O z drugiej strony cewki 20kO.

Mam jeszcze 1 płytę która miała być na części może ją mi się uda reaktywować . Tam procek jest dobry ale napięcie jest tylko na linii 20V

#32 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez clops35 2 marca 2023, 00:17
Tu procesor jest uszkodzony i trzeba go wymienić.
Maztey napisał(a):Mam jeszcze 1 płytę która miała być na części może ją mi się uda reaktywować . Tam procek jest dobry ale napięcie jest tylko na linii 20V
Załóż nowy wątek.

#33 Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez Maztey 2 marca 2023, 00:40
clops35 napisał(a):Tu procesor jest uszkodzony i trzeba go wymienić.

Nie mam maszyny do lutowania BGA i w sumie naprawa jest nie opłacalna. Robię to dla przyjemności i żeby się czegoś nowego nauczyć.

Zamykam wątek. Dziękuję za pomoc.

Re: Lenovo X1 carbon gen2 - brak obrazu, nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 2 marca 2023, 00:40