• Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

doktort 22 Лютого 2023, 17:05
Dzień dobry.

Ideapad Gaming 3
płyta NM-D191
Procesor Ryzen 5 by AMD
Grafika N18P-G62-A1
KBC IT8227E 128 cxa

Laptop trafił do mnie po samodzielnej próbie naprawy gniazda przez klienta za pomocą prawdopodobnie grzałki do herbaty. Efektem była dziura w KBC.
Zamówiłem zaprogramowany IT8227E-192-cxa w KochamBasie w Szczecinie. Podobno sprawdzonym jest, że może byc 192 zamiast 128 i taki układ wlutowałem. Po tym okazało sie , zę zamkniete sa oba mosfety wejściowe więc do wymiany poszed BQ24780s - po jego wymianie płyta ożyła o tyle, że statruje sama po podpięciu zasilacza i cyklicznie dość szybko miga posświetlenie klawiatury. Gdzies obiła mi się taka informacja, ze przy uszkodzonym CPU AMD tak właśnie to wygląda.... Bardzo poproszę o pomoc w daleszej diagnozie .. Z góry dziękuje M.

Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

Google Adsense [BOT] 22 Лютого 2023, 17:05

#2 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

matic 23 Лютого 2023, 09:34
Hello!

Does the machine turn off and stay turned off, if you hold down the power button?

- Measure the voltage on capacitor CC123.
- Measure the voltages to ground on both pins of quartz YC1. It's best to measure with oscilloscope, if you don't have it, measure with a multimeter.

#3 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

doktort 23 Лютого 2023, 20:06
Niestety - pobór prądu spada do zera tylko w trakcie trzymania PWR i to na ułamek sekundy. Nie daje się go wyłączyć i utrzymać w tym stanie.
Mam oscyloskop i na YC1 jest przebieg 33khz przy 1,65v
Na CC123 jest 3,15v

#4 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

matic 23 Лютого 2023, 20:33
Try to reflash the BIOS chip. Don't forget to save the old dump.

#5 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

doktort 23 Лютого 2023, 20:59
Niestety bez zmian wgranie biosu nie zmieniło nic, po podpięciu zasilacza klawiatura miga, wiatraki pracują i bardzo delikatnie robi się ciepły zarówo procesor jak i GPU - ale to chyba śiadczy o tym że startują. Po podaniu zasilania pobór jest ok 0,15A ale jak sie przytrzyma PWR to spada do z 0v i rośnie do 0,4A. Niestety sprawa z KBC jest trudna bo nie można kupić 128 a tylko 192, ale tak jak pisałem zakupione w Basi Szczecin już zaprogramowane więc trzeba założyc , że KBC jest OK - bo i tak nic się w tej sprawie nie wymyśli....

#6 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

matic 23 Лютого 2023, 21:14
doktort написав:Niestety sprawa z KBC jest trudna bo nie można kupić 128 a tylko 192
IT8227E-128 CXS is available at Finaltech (sklep.finaltech.pl) Finaltech item mumber: 008479
But on this site the chip is blank (not programmed).

#7 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

doktort 23 Лютого 2023, 21:20
Nie ma. Mieszkam w Toruniu a oni są z Bydgoszczy wiec po sąsiedzku - jest bład na stronie. Fizycznie NIE SĄ DOSTĘPNE. Ale mam pewne spostrzeżenia. Laptop ładuje baterię. Na podłaczonej tylko baterii objawy są jakie były ale daje sie go wyłaczyć z klawisza i właczyć. Pobór prądu nieznany oczywiscie, ale przy podłaczonym zasilaczu jest cały czas autostart. To migające podświetlenie klawiatury mnie zastanawia... gdzieś tam wskazywało by na KBC - więc jeśli ktoś ma 128 najlepiej już z softem to chetnie odkupię... Poza sprawami programowymi nie mam pomysłu gdzie szukać rozwiązania problemu....

#8 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

matic 24 Лютого 2023, 13:16
Perform the following measurements when the machine is turned on in two cases:
a) Battery connected only.
b) Power supply + battery connected.
- Measure the voltages to ground on pins 1, 3, 4, 5, 6, 11, 12, 15, 24, 28 of charger chip PU101.
- Measure the voltages to ground on pins 12, 14, 70, 74, 78, 106, 108, 123, 126, 128 of KBC chip.

#9 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

doktort 24 Лютого 2023, 20:34
Pomiar - bateria RTC, RAM, ZASILACZ SERWISOWY, bez baterii głównej - pobór 0,21A, cyklicznie migają na biało kontrolki PWR i ładowania.
PU101:
1 - 19,4v
3 - 19,4v
4 - 25,4v
5 - 3,3v
6 - 2,58v
11 - 3,3v
12 - 3,3v
15 - 3,3v
24 - 6,0v
28 - 19,0v

KBC:
12 - 1,87v
14 - 3,3v
70 - 1,41v
74 - 3,3v
78 - coś dziwnego - skacze w zakresie od 0,7v do 1,2v dość szybko - góra - dół i znowu, prawdopodobnie tak samo szybko miga klawiatura...
106 - 1,8v
108 - 3,3v
123 - 3,3v
126 - 0,0v
128 - 3,3v

Z podłaczona baterią i zasilaczem prąd skacze cyklicznie 0,0A do 1,1A, kontrolka ładowania świeci na żółto - więc moje wczorajsze spostrzeżenie do kitu. Zasugerowałem sie kontrolką ładowania. Po restarcie z guzika poprzez jego długie przytrzymanie pobór ustabilizował sie na 1,2A. Czyli w sumie ładuje.
Pomiary PU101
15 - 0,3v
28 - 18,8v
Reszta pomiarów taka sama.
KBC:
78 - tak samo jak wyżej.
Reszta pomiarów analogiczna jak bez baterii.

#10 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

doktort 27 Лютого 2023, 09:35
Ktoś pomoże? Bardzo proszę.....

#11 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

matic 27 Лютого 2023, 09:54
Have you test the machine with a genuine Lenovo power supply rated 135W at least?

If so, replace the KBC chip with exactly the same as it was the old (original) one.
It's available at China, but you will need to find someone to program it for you.

#12 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

doktort 27 Лютого 2023, 16:38
What about KBC 78 pin? Maby issue is on this line?

#13 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

matic 27 Лютого 2023, 22:11
doktort написав:What about KBC 78 pin? Maby issue is on this line?
Yes, exactly. This signal is controlled by the KBC chip and that's why I suspect your replacement KBC chip is not compatible.

#14 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

doktort 13 Березня 2023, 18:14
Przyszły z Chin 128kb. Czym można wgrac tam soft lub co zrobić by autozapis z BIOS doszedł do skutku?

#15 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

matic 13 Березня 2023, 20:22
doktort написав:Czym można wgrac tam soft
You need a KBC chip programmer. For example Svod, Vertyanov or something similar.

doktort написав:lub co zrobić by autozapis z BIOS doszedł do skutku?
The auto programming function does not work on all boards. I don't know how it's on this board.
You can try to enable it according to the following instructions:
1) Open the jumper PJ2004.
2) Bridge the marked pads as shown in the following picture:
Зображення
3) Cut the marked copper trace and bridge the marked two pads with a jump wire as shown in the following picture (it's need to remove the solder mask from one pad to solder the jump wire):
Зображення
4) Connect the power supply to the board.
5) Wait about ~10 minutes and then disconnect the power supply. Do not press any buttons during this time.
6) Revert all previously made modifications to the initial state and test the board.

#16 Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

doktort 5 Квітня 2023, 15:39
Zamówiłem w \Chinach wersje 128kb i wysłałem do Kocham-Basie do zaprogramowania. Rozmawiałem z nimi potem telefonicznie i powiedział chłop ze zamiana 192 na 128kb nic nie da - i faktycznie nic nie dała oraz, ze laptop ma problem wykonaniem procedury startowej (post?) - to jego zdanie z opisu i lektury tego wątku. Zwracam się jeszcze raz do szanownego grona bardziej doświadczonych kolegów - może ktoś ma jakiś pomysł na pomoc? Pozdrawiam i Życzę Wszystkim Wesołych Świąt.

Re: Ideapad Gaming 3 15-ARH05 autostart, miga podświetlenie klawiatury.

Google Adsense [BOT] 5 Квітня 2023, 15:39
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 10 гостей