#1 Asus G511J Płyta N551JM rev 2.0 nie widoczna karta nvidia
Napisal/-a DILLCOm • 22 Februar 2023, 15:29
Witam
Płyta jak w temacie
CPU: SR1Q8
PCH SR17E
GPU: N16P-GX-A2
Komputer nie uruchamiał się, miał uszkodzone PCH i KBC
Wymieniłem układy, wyczyściłem ME region i płyta normalnie się uruchamia.
Problemem jest brak karty Nvidia w menadżerze urządzeń, jest tylko Intel.
Wyświetla się wykrzyknik przy urządzeniu Port Główny PCI Express z błędem:
"Nie można uruchomić tego urządzenia kod 10. Obiekt ACPI Power Object nie może przekazać stanu"
Problem jest na każdym systemie, na cewkach od GPU (PL8501, PL8502) jest 0.9V a na cewce PL8701 1.35V
Sterownik przetwornicy PU8500 wystawia pgood a do PCH dochodzi sygnał DGPU_PWROK
Zrobiłem najpierw reflow PCH a następnie zdjąłem i ponownie wlutowałem układ i wygląda, że wszystkie pola miały połączenie z chipsetem.
I tutaj kończą mi się pomysły, nie wiem czy są potrzebne jeszcze jakieś sygnały aby taki błąd nie wystąpił czy w ogóle chodzi o coś innego.
Proszę o podpowiedź
Pozdrawiam
Płyta jak w temacie
CPU: SR1Q8
PCH SR17E
GPU: N16P-GX-A2
Komputer nie uruchamiał się, miał uszkodzone PCH i KBC
Wymieniłem układy, wyczyściłem ME region i płyta normalnie się uruchamia.
Problemem jest brak karty Nvidia w menadżerze urządzeń, jest tylko Intel.
Wyświetla się wykrzyknik przy urządzeniu Port Główny PCI Express z błędem:
"Nie można uruchomić tego urządzenia kod 10. Obiekt ACPI Power Object nie może przekazać stanu"
Problem jest na każdym systemie, na cewkach od GPU (PL8501, PL8502) jest 0.9V a na cewce PL8701 1.35V
Sterownik przetwornicy PU8500 wystawia pgood a do PCH dochodzi sygnał DGPU_PWROK
Zrobiłem najpierw reflow PCH a następnie zdjąłem i ponownie wlutowałem układ i wygląda, że wszystkie pola miały połączenie z chipsetem.
I tutaj kończą mi się pomysły, nie wiem czy są potrzebne jeszcze jakieś sygnały aby taki błąd nie wystąpił czy w ogóle chodzi o coś innego.
Proszę o podpowiedź
Pozdrawiam