• Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#41 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Napisal/-a clops35 20 Februar 2023, 14:06
mmike napisal/-a:Coś na pewno

Tu są obecne pomiary:
mmike napisal/-a:n.1 - od strony bypass 0.3Ohm od drugiej strony 85Ohm
n.2 od strony bypass 0.3Ohm od drugiej strony 85Ohm

A tu są pomiary z postu #24. Gdzie się podziało 2,2Ω?
mmike napisal/-a:Zmierz rezystancję pomiędzy n.1 PUB01 i PRB12,

3.3Mohm

zmierz rezystancję pomiędzy n.2 PUB01 i PRB12.

2.2 Ohm

Przelutuj ten bypass na drugi pad rezystora PRB12 i ponownie wykonaj pomiar rezystancji.

Re: Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 20 Februar 2023, 14:06

#42 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Napisal/-a mmike 20 Februar 2023, 14:22
Po przelutowaniu Bypass między n1 a n.2 0.08Ohm

Nie wiem co się stało tak to wygląda obecnie....

#43 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Napisal/-a clops35 20 Februar 2023, 14:32
Wymień PUB01 uszkodził się.
Po wymianie nie podłączaj zasilania do płyty tylko zmierz rezystancję pomiędzy:
n.1 PUB01 i obydwoma stronami PRB12,
n.2 PUB01 i obydwoma stronami PRB12.
Sprawdź czy zaznaczony rezystor ma 0Ω miedzy wyprowadzeniami, a ten obok 2Ω.
Slika

#44 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Napisal/-a mmike 20 Februar 2023, 14:38
Po czym się uszkodził? Jedyne co zostało zrobione to zalecany bypass po nim?
Charger nadal działa jak działał wiec wątpię ze uległ uszkodzeniu.

Taka zabawa w ciuciu babkę nie wiele wniesie nie mam tylu chargerów do żonglowania :D

#45 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Napisal/-a clops35 20 Februar 2023, 14:56
mmike napisal/-a:Charger nadal działa jak działał wiec wątpię ze uległ uszkodzeniu.
Ma zwarte n.1-2 usuń bypass, jeśli n.1-2 nadal będą zwarte 100% uległ uszkodzeniu.
mmike napisal/-a:Po czym się uszkodził? Jedyne co zostało zrobione zalecany bypass po nim?
Tak bypass i jeszcze został usunięty z płyty PRB12.
Poprosiłem abyś zdjął PRB12 tylko po to żeby mieć pewność która strona gdzie idzie.
clops35 napisal/-a:Zdejmij z płyty PRB12 i sprawdź którą stroną łączy się ze złączem baterii i po tej stronie wykonaj połączenie kynarem z rezystorem który zaznaczyłeś na zdjęciu w poście #12.
Nie pomyślałem że go możesz nie obsadzić z powrotem.
Byłem pewny że go wlutowałeś na miejsce, dlatego napisałem
clops35 napisal/-a:PRB12 powinien mieć rezystancję 0,01Ω więc nie ważne z której strony bo na tradycyjnym multimetrze różnica jest niezauważalna. Jeżeli będzie widoczna różnica (w zależności od mierzonej strony) to znaczy że PRB12 jest uszkodzony.

Brak tego rezystora najprawdopodobniej uszkodził charger, oraz 2Ω rezystor (obok zaznaczonego na zdjęciu), a być może oba.
Przepraszam :oops:

#46 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Napisal/-a mmike 20 Februar 2023, 15:06
Zgubiłem się skoro napisałeś że:

PRB12 powinien mieć rezystancję 0,01Ω

To po co był sens sprawdzania jego strony skoro chciałeś zrobić bypassa bez jego wylutu?

#47 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Napisal/-a clops35 20 Februar 2023, 15:15
mmike napisal/-a:To po co był sens sprawdzania jego strony skoro chciałeś zrobić bypassa bez jego wylutu?
Rezystor pomiarowy ma 0,01Ω n.1 PUB01 jest podczepiona do rezystora od strony baterii, natomiast n.2 PUB01 jest podczepiona od strony cewki.
Charger mierzy spadek napięcia na tym rezystorze i na tej podstawie określa jakim prądem jest ładowana bateria, dlatego bardzo ważne jest aby bypass był z prawidłowej strony. Jak już pisałem gdy jest obsadzony ten rezystor zwykły miernik nie jest w stanie "zauważyć" różnicy w rezystancji przed i za rezystorem. Z tego powodu konieczne było do określenia poprawnej strony wlutu chwilowe usunięcie z płyty PRB12.

#48 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Napisal/-a mmike 20 Februar 2023, 15:26
Ok Charger już wrócił do żywych mam miedzy n.1 a n.2 - 3.3Mohm
Niestety rezystor 2Ohm o którym pisaliśmy tez oberwał ma 65Ohm.

Jutro będę szukał odpowiedniego.

Napisz mi co dalej jak już wlutuje ten rezystor..

#49 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje  [REŠENO]

Napisal/-a clops35 20 Februar 2023, 17:25
Sprawdź rezystor który jest zaznaczony na zdjęciu powinien mieć pełne przejście 0Ω.
Rezystor z jego prawej strony na zdjęciu powinien mieć 2Ω.
Zmierz rezystancję pomiędzy n.2 PUB01 i obydwoma padami PRB12 (gdy PRB12 zdjęty z płyty).
Obsadź rezystor PRB12 i wlutuj bypass po stronie gdzie była wysoka rezystancja względem n.2 PUB01.
Drugą stronę bypassa wlutuj w rezystor zaznaczony na zdjęciu.
Zmierz rezystancję pomiędzy n.1-2 PUB01, powinno być 2Ω.
Jeśli rezystancja pomiędzy n.1-2 PUB01 będzie wynosiła 2Ω podłącz zasilacz (bateria wyjęta) i zmierz napięcia na n.1 i 2 PUB01, oraz dodatnich pinach złącza baterii, jeśli napięcie będzie takie samo podłącz baterię i sprawdź czy jest poprawnie ładowana. Podczas wpinania baterii odłącz zasilacz.
Jeśli na którymś etapie coś nie będzie się zgadzało to pisz.

#50 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Napisal/-a mmike 2 Marec 2023, 11:30
Bardzo dziękuje za pomoc.
Po wykonaniu w/w czynności ładowanie zostało przywrócone.

Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 2 Marec 2023, 11:30

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov