• Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#41 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

przez clops35 20 lutego 2023, 15:06
mmike napisał(a):Coś na pewno

Tu są obecne pomiary:
mmike napisał(a):n.1 - od strony bypass 0.3Ohm od drugiej strony 85Ohm
n.2 od strony bypass 0.3Ohm od drugiej strony 85Ohm

A tu są pomiary z postu #24. Gdzie się podziało 2,2Ω?
mmike napisał(a):Zmierz rezystancję pomiędzy n.1 PUB01 i PRB12,

3.3Mohm

zmierz rezystancję pomiędzy n.2 PUB01 i PRB12.

2.2 Ohm

Przelutuj ten bypass na drugi pad rezystora PRB12 i ponownie wykonaj pomiar rezystancji.

Re: Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

przez Google Adsense [BOT] 20 lutego 2023, 15:06

#42 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

przez mmike 20 lutego 2023, 15:22
Po przelutowaniu Bypass między n1 a n.2 0.08Ohm

Nie wiem co się stało tak to wygląda obecnie....

#43 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

przez clops35 20 lutego 2023, 15:32
Wymień PUB01 uszkodził się.
Po wymianie nie podłączaj zasilania do płyty tylko zmierz rezystancję pomiędzy:
n.1 PUB01 i obydwoma stronami PRB12,
n.2 PUB01 i obydwoma stronami PRB12.
Sprawdź czy zaznaczony rezystor ma 0Ω miedzy wyprowadzeniami, a ten obok 2Ω.
Obrazek

#44 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

przez mmike 20 lutego 2023, 15:38
Po czym się uszkodził? Jedyne co zostało zrobione to zalecany bypass po nim?
Charger nadal działa jak działał wiec wątpię ze uległ uszkodzeniu.

Taka zabawa w ciuciu babkę nie wiele wniesie nie mam tylu chargerów do żonglowania :D

#45 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

przez clops35 20 lutego 2023, 15:56
mmike napisał(a):Charger nadal działa jak działał wiec wątpię ze uległ uszkodzeniu.
Ma zwarte n.1-2 usuń bypass, jeśli n.1-2 nadal będą zwarte 100% uległ uszkodzeniu.
mmike napisał(a):Po czym się uszkodził? Jedyne co zostało zrobione zalecany bypass po nim?
Tak bypass i jeszcze został usunięty z płyty PRB12.
Poprosiłem abyś zdjął PRB12 tylko po to żeby mieć pewność która strona gdzie idzie.
clops35 napisał(a):Zdejmij z płyty PRB12 i sprawdź którą stroną łączy się ze złączem baterii i po tej stronie wykonaj połączenie kynarem z rezystorem który zaznaczyłeś na zdjęciu w poście #12.
Nie pomyślałem że go możesz nie obsadzić z powrotem.
Byłem pewny że go wlutowałeś na miejsce, dlatego napisałem
clops35 napisał(a):PRB12 powinien mieć rezystancję 0,01Ω więc nie ważne z której strony bo na tradycyjnym multimetrze różnica jest niezauważalna. Jeżeli będzie widoczna różnica (w zależności od mierzonej strony) to znaczy że PRB12 jest uszkodzony.

Brak tego rezystora najprawdopodobniej uszkodził charger, oraz 2Ω rezystor (obok zaznaczonego na zdjęciu), a być może oba.
Przepraszam :oops:

#46 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

przez mmike 20 lutego 2023, 16:06
Zgubiłem się skoro napisałeś że:

PRB12 powinien mieć rezystancję 0,01Ω

To po co był sens sprawdzania jego strony skoro chciałeś zrobić bypassa bez jego wylutu?

#47 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

przez clops35 20 lutego 2023, 16:15
mmike napisał(a):To po co był sens sprawdzania jego strony skoro chciałeś zrobić bypassa bez jego wylutu?
Rezystor pomiarowy ma 0,01Ω n.1 PUB01 jest podczepiona do rezystora od strony baterii, natomiast n.2 PUB01 jest podczepiona od strony cewki.
Charger mierzy spadek napięcia na tym rezystorze i na tej podstawie określa jakim prądem jest ładowana bateria, dlatego bardzo ważne jest aby bypass był z prawidłowej strony. Jak już pisałem gdy jest obsadzony ten rezystor zwykły miernik nie jest w stanie "zauważyć" różnicy w rezystancji przed i za rezystorem. Z tego powodu konieczne było do określenia poprawnej strony wlutu chwilowe usunięcie z płyty PRB12.

#48 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

przez mmike 20 lutego 2023, 16:26
Ok Charger już wrócił do żywych mam miedzy n.1 a n.2 - 3.3Mohm
Niestety rezystor 2Ohm o którym pisaliśmy tez oberwał ma 65Ohm.

Jutro będę szukał odpowiedniego.

Napisz mi co dalej jak już wlutuje ten rezystor..

#49 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje  [ROZWIĄZANY]

przez clops35 20 lutego 2023, 18:25
Sprawdź rezystor który jest zaznaczony na zdjęciu powinien mieć pełne przejście 0Ω.
Rezystor z jego prawej strony na zdjęciu powinien mieć 2Ω.
Zmierz rezystancję pomiędzy n.2 PUB01 i obydwoma padami PRB12 (gdy PRB12 zdjęty z płyty).
Obsadź rezystor PRB12 i wlutuj bypass po stronie gdzie była wysoka rezystancja względem n.2 PUB01.
Drugą stronę bypassa wlutuj w rezystor zaznaczony na zdjęciu.
Zmierz rezystancję pomiędzy n.1-2 PUB01, powinno być 2Ω.
Jeśli rezystancja pomiędzy n.1-2 PUB01 będzie wynosiła 2Ω podłącz zasilacz (bateria wyjęta) i zmierz napięcia na n.1 i 2 PUB01, oraz dodatnich pinach złącza baterii, jeśli napięcie będzie takie samo podłącz baterię i sprawdź czy jest poprawnie ładowana. Podczas wpinania baterii odłącz zasilacz.
Jeśli na którymś etapie coś nie będzie się zgadzało to pisz.

#50 Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

przez mmike 2 marca 2023, 12:30
Bardzo dziękuje za pomoc.
Po wykonaniu w/w czynności ładowanie zostało przywrócone.

Re: Dell Inspiron 3593 MB LA-J091P Bardzo wolno ładuje

przez Google Adsense [BOT] 2 marca 2023, 12:30