• Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a danielb406 14 Januar 2023, 20:27
Dell Inspiron 3521, płyta LA-910 LA-9104P rev.1.0, i3 3217u, AMD Radeon HD 7670M 1G DDR3.
Laptop uruchamia się zarówno na baterii, którą ładuje, jak i na zasilaczu. Zawiesza się jednak tuż po pokazaniu logo DELL, lub kilka sekund po włożeniu pendrive/płyty z systemem. Przeprogramowałem BIOS i EC oryginalnym wsadem, jak i innym z Internetu, oraz zweryfikowanym z tego forum konkretnie pod ten procesor, podmieniałem pamięci RAM w obydwu slotach, z baterią BIOS i bez, dyski różne. Płyta z niezbędnymi tylko podzespołami bez obudowy, by wykluczyć inne problemy. Nie widać śladów zalania.
Chcąc wykluczyć dedykowaną kartę graficzną zrobiłem szybką przeróbkę na UMA, niestety efekt ten sam, zawiesza się w tym samym momencie.

Re: Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 14 Januar 2023, 20:27

#2 Re: Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a danielb406 2 Februar 2023, 18:42
W celu diagnostyki podmieniłem również na nowe kości BIOS, klawiatura i mysz zewnętrzna, niestety dalej stoi w miejscu na logo dell. Dysk z systemem też nie przechodzi dalej.

#3 Re: Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a matic 2 Februar 2023, 19:30
danielb406 napisal/-a:zrobiłem szybką przeróbkę na UMA
Hello!
What exactly did you do to convert the board to UMA?

#4 Re: Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a danielb406 2 Februar 2023, 19:51
matic napisal/-a:Co dokładnie zrobiłeś, aby przekonwertować płytkę na UMA?

Usunąłem PL800, oraz rezystor RH261 przestawiłem na pole RH269

#5 Re: Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a matic 2 Februar 2023, 20:13
danielb406 napisal/-a:Usunąłem PL800, oraz rezystor RH261 przestawiłem na pole RH269
That seems fine.
Try to reflow the CPU.

#6 Re: Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a danielb406 2 Februar 2023, 22:37
Niestety reflow nie zmienił sytuacji. Jako, że mam kilka takich laptopów na części to matrycę, gniazdo zasilania, taśmę matrycy też podmieniałem.

#7 Re: Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a matic 4 Februar 2023, 17:29
Try to replace the CPU.

#8 Re: Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a danielb406 4 Februar 2023, 21:37
matic napisal/-a:Try to replace the CPU.

Niestety nie mam do dyspozycji maszyny BGA :/ Może najwyższy czas się tym zainteresować...

#9 Re: Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a matic 5 Februar 2023, 14:30
danielb406 napisal/-a:Niestety reflow nie zmienił sytuacji.
danielb406 napisal/-a:Niestety nie mam do dyspozycji maszyny BGA
And how you reflowed the CPU without the BGA machine :wtf:

#10 Re: Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a danielb406 6 Februar 2023, 15:33
matic napisal/-a:And how you reflowed the CPU without the BGA machine

Do reflow pomyślałem, że użyję podgrzewacza Puhui, topnika Warton i Quick 861DW, do Reballing niestety nie mam sprzętu.

#11 Re: Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a matic 6 Februar 2023, 16:09
danielb406 napisal/-a:Do reflow pomyślałem, że użyję podgrzewacza Puhui, topnika Warton i Quick 861DW
Reflow means to heat up the chip to the melting temperature of the solder balls. With added flux of course.
I don't know, if you managed to get the chip warm enough this way without damaging it.

Re: Dell Inspiron 3521 - zawiesza się przy uruchamianiu instalacji systemu/ na starcie

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 6 Februar 2023, 16:09
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost