#1 Lenovo Legion 5 NM-C531 Nie działa włącznik oraz przycisk recovery
klarkson69 • 2 Лютого 2023, 17:30
Witajcie. Pacjent Lenovo Legion, Płyta NM-C531, RTX2060, I7-9750H. Laptop trafił do mnie nie uruchamiający się. Po odłączniu baterii bios zaczął wykonywać procedurę restartu jednak bez efektów. Na podstawie update z strony lenovo przygotowałem wsad i zaprogramowałem bios. Po tym zabiegu laptop się uruchomił. Okazało się jednak że nie reaguje na przycisk włącznika ani przycisk trybu recovery. Na przyciskach jest 3.3V, po naciśnięciu jest zbijane do 0V. Ponowne odpinanie zasilania pozwala po restartach uruchomić laptopa, po załadowaniu systemu wszystko działa prawidłowo poza owymi przyciskami. Jako że wysypany był wsad bios obstawiam że wsad KBC również jest uszkodzony i powoduje ten problem, jednak z tego co się dowiedziałem na tej płycie nie da się go zaprogramować przez złącze klawiatury ( mam SVOD3). Chciałem zaktualizować w nim wsad poprzez update ze strony lenovo pod windowsem, ale wyświeta się komunikat że bios już jest w najnowszej wersji.
A więc do sedna. Zna ktoś metodę jak zaprogramować ten kbc bez podstawki do programatora? A może coś innego może generować taki kłopot?
A więc do sedna. Zna ktoś metodę jak zaprogramować ten kbc bez podstawki do programatora? A może coś innego może generować taki kłopot?