• Toshiba A300 - płyta PT10S

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Toshiba A300 - płyta PT10S

by djmichas 10 May 2011, 20:49
Witam
Mam problem z "podniesieniem" układu SLA5V.
Klej oczywiście ściągnięty.
Czy macie jakiś sposób na takie układy?

Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

by Google Adsense [BOT] 10 May 2011, 20:49

#2 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

by delp 10 May 2011, 21:02
Od siebie mogę dodać, wydłużyć profil o ok. 40-60sek./na poziomie 225st/ oraz ten klej jest pod układem nie tylko po rogach.
Musisz podlać go dobrze topnikiem, a następnie "oderwać", układ na pewno nie będzie pływał bo klej trzyma pod układem.
Robisz na własne ryzyko ;) . Piszę Ci z własnego doświadczenia, w pierwszej takiej płycie urwałem duuużo padów.

#3 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

by arvika 10 May 2011, 21:18
Możesz spróbować docisnąć układ przed podniesieniem aby rozruszać klej. Wg moich obserwacji jest mniejsza szasa na urwanie padów niż zwyczajne rwanie układu do góry ;)

#4 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

by oneeye 10 May 2011, 22:10
Przy 230 stopniach i pływającej całej okolicy nie powinieneś mieć problemu z poderwaniem takiego układu. Pech, jeśli pad odejdzie razem z klejem, bo i tak bywa. Osobiście wydłubuję tyle kleju ile się da by pod mikroskopem widzieć wszystkie kulki. Taki zabieg w zasadzie gwarantuje sukces. Oczywiście wpadki się zdarzają.

#5 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

by delp 10 May 2011, 22:35
oneeye wrote:Przy 230 stopniach i pływającej całej okolicy nie powinieneś mieć problemu z poderwaniem takiego układu. Pech, jeśli pad odejdzie razem z klejem, bo i tak bywa. Osobiście wydłubuję tyle kleju ile się da by pod mikroskopem widzieć wszystkie kulki. Taki zabieg w zasadzie gwarantuje sukces. Oczywiście wpadki się zdarzają.

Uważam że przy 230st. tak ja oneeye, jak wszystko pływa nie powinno być problemów z ściągnięciem układu.
Testuje, próbuje sobie na płytach "złomach' z desktopów przede wszystkim, że temperatura na każdym z rogów układów jest inna.
Temperatury mogą odbiegać o ok.10-15, nawet 20st, jeśli w "tych" super stacjach ACHI...itp, termopara zostanie przyłożona z rogu gdzie temperatura osiąga ok. 225st. w innym nawet spoiwo nie puści. Dlatego właśnie pisałem o wydłużeniu profilu.

#6 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

by Usunięty Użytkownik 402 10 May 2011, 22:56
W trudnych sytuacjach , delikatnie podważam każdy narożnik i dopiero podrywam układ do góry.

#7 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

by delp 10 May 2011, 22:59
LAZY wrote:W trudnych sytuacjach , delikatnie podważam każdy narożnik i dopiero podrywam układ do góry.

No właśnie ja osobiście nie wiedziałem jak to napisać. Kolega LAZY mnie wyręczył. Dziękuje.

#8 Re: Toshiba A300 - płyta PT10S

by djmichas 16 May 2011, 20:27
Po lekkim "podważeniu" układ ściągnięty ;)
Dzięki i pozdrawiam.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).