• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#101 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 9 Maj 2011, 11:32
Tak 4x16 pomyliłem się.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 9 Maj 2011, 11:32

#102 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a delp 9 Maj 2011, 12:12
Jeśli ktoś chciałby zamówić płytki pomijając koszt dokumentacji
na http://www.drukowane.pl
może powołać się na moje zamówienie, gdzie dokumentacja jest gotowa

"numer zlecenia (7795) oraz
nazwę (Stacja+panel)"

Zdjęcia płytek parę postów wyżej.

#103 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Macpod 10 Maj 2011, 17:52
Powoli zaczynam się zbierać za budowę stacji, chcąc skorzystać ze sterownika Kolegi kmkm2.
Myślę nad zastosowaniem promienników firmy Elcer. 6x ecp4 na dół (122x122mm) po 400W każdy i ecp3(60x60mm) 250W na górę. Zachowując zalecane odstępy (10mm) daje to nam powierzchnię grzewczą około 260x390mm. Wydaje mi się, że jest to całkiem sensowna wielkość. Chciałem dać 9xECP4 w formie kwadratu, jednak przy 400W na każdy daje to już 3,6kW, więc skończyłoby się powysadzanymi korkami... A nie wiem czy 300W byłoby wystarczającą mocą. Myślę też, by zrobić możliwość włączania kolejnych segmentów na 4 możliwości (1,2,4,6 grzałek). Przy mniejszych elementach mógłbym włączać odpowiednią ilość promienników i straty energii byłyby mniejsze. Czy ktoś ma może jakieś sugestie do moich "przemyśleń"? Od razu chciałbym się spytać, jakie przekaźniki SSR zastosować?

-- wtorek, 10 maja 2011, 18:05 --

Dzisiaj napiszę zapytanie do firmy Merkar o cenę wykonania takich płytek. Byłby ktoś zainteresowany?

#104 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a novitech 10 Maj 2011, 20:07
Rozłączanie poszczególnych promienników szczerze odradzam, ponieważ może wystąpić tzw. czynnik ludzki. Trzeba pamiętać żeby potrzebne promienniki były załączone a tego typu błąd w szczególnych przypadkach zaowocuje usmażeniem PCB :(.

#105 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Macpod 10 Maj 2011, 20:21
novitech napisal/-a:Rozłączanie poszczególnych promienników szczerze odradzam, ponieważ może wystąpić tzw. czynnik ludzki. Trzeba pamiętać żeby potrzebne promienniki były załączone a tego typu błąd w szczególnych przypadkach zaowocuje usmażeniem PCB .

Mógłbyś mi bliżej wytłumaczyć co masz na myśli? Jeśli nawet miałbym dużą płytę, to jeśli bym zapomniał włączyć np 2 promienniki, to płyta co najwyżej powinna się wygiąć, ale nie usmażyć. Po za tym myślę, że będę pamiętał ile promienników włączyć:) Jeszcze myślę nad termoparą od dolnych promienników, czy kupić po prostu jeden z wbudowaną (nr 1 który będzie zawsze podłączony), czy może dodatkową położoną na promiennikach? Jestem jednak za tą pierwszą opcją, chyba bezpieczniejsza i dokładniejsza.

#106 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a novitech 10 Maj 2011, 20:36
Sytuacja tego typu: cztery promienniki ostatni po ostatniej pracy rozłączony, zdejmowany układ znajduje się wła$śnie nad ostatnią grzałką zanim temperatura w okolicach zdejmowanego układu osiągnie porządaną wartość reszta płyty się poprostu usmaży (chyba że sterownik wykluczy tego typu sytuację i przerwie proces gdy: wzrost temperatury w stosunku do czasu będzie zbyt długi lub "zbyt duża" będzie różnica temperatur pomiędzy termoparą z grzałki i odczytem termopary z płyty).

#107 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Macpod 10 Maj 2011, 20:48
No w sumie racja, tylko jednak myślę, że więcej jest plusów z możliwości odłączania, niż szkody z ewentualnego gapiostwa. Dodatkowo chcę pod włączniki od promienników podłączyć diody, abym wiedział które są włączone i czy promiennik jest sprawny. Od razu narodziło się moje pytanie, czy te promienniki ulegają przepaleniom czy podobnym uszkodzeniom?

#108 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a R2D2 10 Maj 2011, 21:04
kmkm2 napisal/-a:Oferta Merkar.pl wydaje mi się dość dobra. Zastanawiam się tylko nad przeprojektowaniem płytki do produkcji maszynowej, tak aby obnizyć koszty.

Mam linie do montażu SMD i mogę pomóc w razie czego , do dobrych płytkarni też mam dostęp i mogę dołożyć płytki do moich zamówień.Mam spory magazyn podstawowych części SMD rozmiary zasadniczo 0603.
Zamawiam płytki w Chinach bo nasi producenci mają szalone ceny i słabe wykonanie płytek.
Zacząłem już projektować płytkę w Altium , ale z braku czasu przeciągnie się to jeszcze trochę.
Płytkę trzeba zmniejszyć ( może wszystko wrzucić na 1 PCB ) to cena nie będzie straszyć.

#109 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 10 Maj 2011, 21:34
Ja na dół użyłem takiego zestawu:
1X Prominik HTS 245x60 mm 400w + termopara
3X Prominik HTS 245x60 mm 400w bez termopary
a na górę 1X Promienik SHTS/4 300W z termoparą

#110 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a delp 10 Maj 2011, 23:20
Ja sobie zrobiłem podgrzewacz 4x HTS 245x60 mm 800W + reflektor / z czego 2szt. z termoparą z SELFA, niestety od ELCER miesiąc czekałem na ofertę i LIPA/ (teraz myśle że w zupełności wystarczą 600W, następne takie sobie dam )
Pole grzewcze minimalne 340x 245mm.
Warunek: płyta od promienników ok.11-13cm., płyta żeby osiągnęła ok.170-180st., na promienniku 515-550st.
Nie mam w tym żadnego interesu, ale polecam SELFA, a w szczególości Pana Popardowski. ;)

#111 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 10 Maj 2011, 23:29
Ja również polecam SELFA, ale czemu kolega ma tak wysoko plytę nad promiennikami? JA mam 3-4cm i też jest OK.

#112 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a delp 10 Maj 2011, 23:42
kmkm2 napisal/-a:Ja również polecam SELFA, ale czemu kolega ma tak wysoko plytę nad promiennikami? JA mam 3-4cm i też jest OK.

(4X60)+(3x10) dajeok.270mm /powiedzmy 300mm/ to jest Twój podgrzewacz. Ja napisałem minimum 340mm, tyle dają promienniki + reflektory, ale warunek: muszą być ok.11-15cm od elementu nagrzewanego, żeby temperatura była równo rozprowadzana.

#113 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 10 Maj 2011, 23:46
Ja mam zainstalowane 4 promienniki na jednym reflektorze, odstęp między promieniami to ok, 5mm .

#114 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a delp 10 Maj 2011, 23:49
Miałem na myśli taki reflektor, w moim przypadku.

http://www.elstein.com/en/elstein-produ ... d-ansicht/

ps. uważam że dlatego właśnie dużo tu kolegów ma problem z urwanymi padami przy ściąganiu układu, układy są za szybko dogrzane w jednym z rogów.

#115 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 10 Maj 2011, 23:51
Też taki chciałem na początku zastosować ale po testach stwierdziłem, że lepiej zrobić jeden duży dla 4 grzałek. Ja raczej nie mam problemu z zerwanymi padami, przed podniesieniem układu trzeba się tylko upewnić że, wszystkie pady już puściły oraz poczekać z wickowaniem do czasu jak płyta osiągnie ok. 150°C.

#116 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a delp 11 Maj 2011, 00:08
Jeśli masz jeden reflektor na 4 promienniki w odległości ok. 5-10mm, to już sam musisz się dowiedzieć, sprawdzić jaką odległość od nagrzewanego elementu zastosować. Ja napisałem jak ja stosuję zgodnie z zaleceniami producenta promienników, a jest to w miare dokładne w przypadku zastosowania ich reflektorów. Nie zmienia to faktu że "przynajmniej ja" nie jestem w stanie utrzymać tej samej temperatury w każdym z rogów. To nie są maszyny za kila-set tyś. $. :D

#117 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 11 Maj 2011, 00:12
Jest kilka stopni różnicy między rogami płyty, ale różnica jest na tyle mała że, nic złego z płytą się nie dzieje.

#118 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a delp 11 Maj 2011, 00:22
Nie wiem do jakiej temperatury nagrzewasz, płytę "mierząc" koło układu na Twoim sterowniku /ukłon w Twoją stronę/. Ja używam dwóch regulatorów jeden z PID, drugi bez PID. Płyta zostaje nagrzana do ok. 225-228st /powiedzmy 230-232st, już dawno nie urwałem pada/. Jednak temperatura odbiega czasami nawet 10st, co do narożników.

#119 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a kmkm2 11 Maj 2011, 00:28
Ja w przypadku PBFREE nagrzewam płytę do ok. 190°C, a później dogrzewam układ górnym promiennikiem do ok. 230°C. Najlepiej jest jak górny promiennik jest możliwie jak najwyżej, jak promiennik jest za nisko układ nierówno się nagrzewa.

#120 Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a delp 11 Maj 2011, 00:34
Ja również używam na górę 1X Promienik SHTS/4 300W z termoparą.
Odległość od układu nie mniej niż 4cm.
Dodatkowo używam reflektorów zasłaniających promiennik. Jeśli układ ma ok. 40x40mm, używam reflektora 50x50mm.

Re: Sterownik stacji BGA

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 11 Maj 2011, 00:34

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov