• Medion P7648 MB D17S Rev 2.1 Duży prąd ładowania.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 Medion P7648 MB D17S Rev 2.1 Duży prąd ładowania.

psikus123 30 Січня 2023, 14:10
MB: D17S Rev 2.1
Charger BQ25A

Witam kolegów.
Laptop miał zwarcie w głównej gałęzi zasilania (kondensator), po wymianie laptop działa poprawnie na baterii i zasilaczu lecz nie ładował baterii.
Zwarty był pierwszy mosfet w niebieskim kółku SM4365a wymieniłem na 4935N, podmieniłem też profilaktycznie charger.
Teraz jak podłączę zasilacz serwisowy samo ładowanie baterii osiąga 1,9A według mnie za dużo i nagrzewa się mosfet zaznaczony na żółto jak osiągnie powyżej 30 stopni to odłaczam zasilanie aby nie narobić więcej szkód.

Podpowiedzcie koledzy czego się czepić.
Зображення

Re: Medion P7648 MB D17S Rev 2.1 Duży prąd ładowania.

Google Adsense [BOT] 30 Січня 2023, 14:10

#2 Re: Medion P7648 MB D17S Rev 2.1 Duży prąd ładowania.

matic 30 Січня 2023, 14:19
Hello!

Check your solder joints on all pins of charger chip.
If all seems fine, solder the old charger chip back to the board.

#3 Re: Medion P7648 MB D17S Rev 2.1 Duży prąd ładowania.

psikus123 30 Січня 2023, 14:21
Dziękuję matic za zainteresowanie.
Na fabrycznym charger było to samo dlatego go wymieniłem,( po wymianie bez zmian) połączenia sprawdzone pod mikroskopem.

#4 Re: Medion P7648 MB D17S Rev 2.1 Duży prąd ładowania.

matic 30 Січня 2023, 15:47
Measure the voltages to ground on pins 1, 4, 8 of transistors Q1, Q2, Q3 in the following cases:
a) Power supply connected only.
b) Battery connected only (without power supply).
Зображення Зображення

#5 Re: Medion P7648 MB D17S Rev 2.1 Duży prąd ładowania.

Vogelek23 30 Січня 2023, 16:00
Jeśli uszkodzony był pierwszy MOSFET obwodu wejściowego, to możliwe, że bateria także została uszkodzona - podczas podłączania zasilacza "spotkały się" napięcie baterii (niższe) i napięcie ładowarki/zasilacza (wyższe). Sprawdź ładowanie na innej, 100% sprawnej baterii. Zamieść też wyraźne zdjęcie tranzystora "Q3" i jego najbliższych okolic (jak na drugim zdjęciu kol. matic).

#6 Re: Medion P7648 MB D17S Rev 2.1 Duży prąd ładowania.

psikus123 31 Січня 2023, 10:49
matic написав:Measure the voltages to ground on pins 1, 4, 8 of transistors Q1, Q2, Q3 in the following cases:
a) Power supply connected only.
b) Battery connected only (without power supply).
[ Obrazek ] [ Obrazek ]

Podłączony zasilacz serwisowy 19,6V
Q1
1 - 19,5V
4 - 24,7V
8 - 19,5V

Q2
1 - 3,1V
4 - 3,1V
8 - 19,5V

Q3
1 - 19,5V
4 - 24,7V
8 - 19,5V

Sama bateria bez zasilacza

Q1
1 - 0V
4 - 0V
8 - 0V

Q2
1 - 11V
4 - 17V
8 - 11V

Q3
1 - 0V
4 - 0V
8 - 11V

Vogelek23 написав:Jeśli uszkodzony był pierwszy MOSFET obwodu wejściowego, to możliwe, że bateria także została uszkodzona - podczas podłączania zasilacza "spotkały się" napięcie baterii (niższe) i napięcie ładowarki/zasilacza (wyższe). Sprawdź ładowanie na innej, 100% sprawnej baterii. Zamieść też wyraźne zdjęcie tranzystora "Q3" i jego najbliższych okolic (jak na drugim zdjęciu kol. matic).

Vogelek23 dziękuję za zainteresowanie.

Przed wymianą Q1 i chargera mierzyłem napięcie bez baterii na stykach złącza baterii i było około 3V z baterią około 10,5V, myślę, że bateria nie dostała napięcia ładowarki.
nie wspomniałem, że mam dwie baterie i objaw jest identyczny.

Zaznaczę, że nie spotkałem się jeszcze z laptopem, który pobiera 1,9A przy samym ładowaniu dlatego mnie to zdziwiło.

Uruchomiłem na stole płytę z matrycą, baterią i dyskiem obszar chargera pod termowizją.

System pokazywał 50% baterii i ładował, procenty rosły pobór z uruchomionym systemem wahał się od 2,5A do 3,3A temperatura obok cewki baterii urosła do 48 stopni i tak zostało.
Przy około 87% naładowania temperatura spadła do 36 stopni prąd z uruchomionym systemem spadł do 1,55A, Napięcie na cewce ładowania 12,6V.
Przy 99% baterii prąd z wyłączonym systemem spadł do 0,32A

Podłączyłem teraz drugą baterię do ładowania (58%) i jest dokładnie tak samo.

Proszę również o weryfikacje czy prawidłowo dobrałem zamiennik tranzystora w poście #1

Czy można stwierdzić, że "ten typ tak ma"? - prawidłowe działanie?
Зображення
Зображення
Зображення

#7 Re: Medion P7648 MB D17S Rev 2.1 Duży prąd ładowania.  [РІШЕНО]

matic 31 Січня 2023, 12:29
psikus123 написав:Podłączony zasilacz serwisowy 19,6V
Q2
1 - 3,1V
4 - 3,1V
8 - 19,5V

Q3
1 - 19,5V
4 - 24,7V
8 - 19,5V

Sama bateria bez zasilacza
Q2
1 - 11V
4 - 17V
8 - 11V

Q3
1 - 0V
4 - 0V
8 - 11V
Maybe you swapped the measurements between Q2 and Q3?

psikus123 написав:System pokazywał 50% baterii i ładował, procenty rosły pobór z uruchomionym systemem wahał się od 2,5A do 3,3A temperatura obok cewki baterii urosła do 48 stopni i tak zostało.
That seems normal to me. There is nothing wrong here.

psikus123 написав:Proszę również o weryfikacje czy prawidłowo dobrałem zamiennik tranzystora w poście #1
psikus123 написав:Zwarty był pierwszy mosfet w niebieskim kółku SM4365a wymieniłem na 4935N
Yes, the replacement transistor is fine.

#8 Re: Medion P7648 MB D17S Rev 2.1 Duży prąd ładowania.

psikus123 31 Січня 2023, 13:15
Naładowałem dwie baterie i nic złego się nie działo. Chyba jednak ten typ tak ma. Właściciel nie cierpliwy więc oddałem sprzęt.
Dziękuję kolegom za podpowiedzi.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей