• ATI HD6990

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 ATI HD6990

от gathor 9 Май 2011, 11:47
Witam. Zakupłem sobię kartę z tematu i stanąłem przed problemem braku kabli zasialjących to cacko.
Kombinowałem i kombinowałem i na szczęście się w poręobudziłem, bo już miałem zamiar podpiąć ją pod 12V, ale z tego co pamiętam to konwertery z MOLEXa odprowadzają napięcie +12V, G, G, +5V i kable odchodzą z każdego połączenia.
Moje pytanie brzmi... Czy któryś z kolegów wie do których pinów ma być to napięcie doprowadzone w jakich wartościach?

Fotka gniazd poniżej
Изображение

Re: ATI HD6990

от Google Adsense [BOT] 9 Май 2011, 11:47

#2 Re: ATI HD6990

от skomy 9 Май 2011, 12:03
Do tych kart chyba dawali przejściówki.
Znalazłem u siebie takie:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Teoretycznie powinny pasować, prawy rząd jest niepodłączony. Widać, że to tylko 12V.

#3 Re: ATI HD6990

от gathor 9 Май 2011, 12:08
Tylko w Twoim przypadku jest to przejściówka z MOLEX na 6pin, a w moim 8pin.
Przedzwoniłem gniazdo do masy i dolne piny o numerach (od lewej) 1, 3, 4 są podłączone do masy.
Teraz pozostaje zagadką cała góra, jak i pin 2 w dolnym rzędzie :(

#5 Re: ATI HD6990

от gathor 9 Май 2011, 12:27
Niestety brak tam informacji nt. tego połączenia:(

#6 Re: ATI HD6990 

от demeo 9 Май 2011, 12:36
Tej rozpiski chyba nie ma na pinouts.ru

Pamiętaj, że tego typu karty są bardzo prądożercze i wymagają dedykowanych zasilaczy.
Tutaj rozpis pinów:
Изображение

Niektóre zasilacze na pinach 4, 5 podają jakiś sygnał sterujący co widać tutaj:
Изображение

Lecz zwyczajowo jest on podpięty do masy, tutaj podobna rozpiska wraz z wymiarami gniazda:
Изображение

Mam nadzieje, że pomogłem.

--
pozdrawiam,
demeo

#7 Re: ATI HD6990

от skomy 9 Май 2011, 12:38
prawy rząd jest niepodłączony

Wtyczkę 6 pin można podłączyć w gniazdo 8 pin.

#8 Re: ATI HD6990

от gathor 9 Май 2011, 13:23
Dziękuje koledze demeo za rozpiskę. Rzeczywiście nie ma jej na pinouts.ru
Bardzo cenna rozpiska, a w zamian... Pomógł ;)

#9 Re: ATI HD6990

от gathor 10 Май 2011, 16:56
Zastosowaem sié do rozpiski kolegi demeo, ale od razu powiem reszcie kolegów... Puszczenie masy na ostatni pin nie przynosi skutku.
Karta się włącza, ale przy próbie obciążenia powżyej 50% obydwuch procesorów graficznych, układ zasilania karty włącza zabezpieczenie przeciążeniowe i odcina zasilanie procesorów. Jedyny skuteczny sposów odzyskania obrazu, to restart komputera.
Jedyna opcja dla mnie to zakup nowego zasilacza certyfikowanego przez AMD, gdyż do pracy muszę używać karty obciążonej w minimum 85% :(

#10 Re: ATI HD6990

от demeo 10 Май 2011, 17:03
Z ciekawości zapytam, czy ta praca jest związana z serwisowaniem laptopów, że musisz z takiej grafiki korzystać?

Te dodatkowe piny to jest chyba właśnie zabezpieczenie przed podłączaniem takich kart do zwykłych mało wydajnych zasilaczy, a wiadomo, że uszkodzenie zasilacza przez jego przeciążenie może nieść za sobą dużo dalej idące konsekwencje.

--
pozdrawiam,
demeo

#11 Re: ATI HD6990

от gathor 10 Май 2011, 18:01
Nie, nie jest związana z naprawą laptopów.
Muszę używać pewnego programu, który wymaga ogromnej mocy obliczeniowej i czerpie ją z procesora graficznego.
Dzięki temu wylicza mi kody szyfrujące (tyle mogę tylko na ten temat powiedzieć - no może dodam, że nie jest to nic związane z hackerstwem ;) ).

#12 Re: ATI HD6990

от demeo 10 Май 2011, 19:20
Niektóre softy do łamania haseł metodą "brute force" bardzo fajnie potrafią wykorzystać możliwości procesorów graficznych.

Ze swojej strony polecam zapoznać się usługami "cloud" które oprócz miejsca oferują również olbrzymie możliwości obliczeniowe nie dostępne zazwyczaj dla zwykłych "userów".

--
pozdrawiam,
demeo

#13 Re: ATI HD6990

от gathor 10 Май 2011, 21:13
Brute force to raczej do telefonów, a ja tym się akurat nie zajmuję, ale mogło by to być nawet opłacalne ze względu na małą liczbę tak mocnych maszyn w serwisach ;)

#14 Re: ATI HD6990

от gathor 21 Июнь 2011, 12:49
Jeżeli kolega demeo posiada jeszcze te fotki, bardzo proszę o uzupełnienie ich i tym samym temat uznam za wyczerpany.

Pozdrawiam

#15 Re: ATI HD6990

от demeo 21 Июнь 2011, 13:32
Updated

--
pozdrawiam,
demeo

#16 Re: ATI HD6990

от gathor 21 Июнь 2011, 13:34
Dzięki wielkie.
Temat zamykam.

Re: ATI HD6990