• Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez giankPL 16 kwietnia 2011, 12:37
Usterka jak w temacie. Procesor bardzo mocno się grzeje. W idle ok 60 - 65 st . W stresie szybciutko osiąga ponad 100 st. Radiator bez kurzu. Na procesor nałożona nowa pasta arcitic silver 5. Oryginalny procesor SLAVG - Pentium Dual-Core Mobile T3200, wymieniłem na SLA4F - Core 2 Duo Mobile T5450. Sytuacja ta sama. Czy może być jakiś inny problem poza nieszczelnym heatpipem układu chłodzenia (np. płyta podaje za duże napięcie na CPU) ? Będę wdzięczny za pomoc.

Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez Google Adsense [BOT] 16 kwietnia 2011, 12:37

#2 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez grisza69 16 kwietnia 2011, 12:51
Chłodzenie (heat pipe) sprawdzisz nagrzewając go od strony procesora ma zrobić się mocno ciepły od razu po stronie lamelek.
Jeżeli będzie sprawny, następnym krokiem będzie pomiar napięcia na cewkach procesora.

#3 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez DaCoPL 16 kwietnia 2011, 12:59
Sprawność heatpipe możesz sprawdzić też, gdy masz go założonego i włączony system. Gdy CPU będzie gorący, powietrze z wylotów też powinno być gorące. Jeśli jest zimne to heatpipe najprawdopodobniej jest uszkodzony (oczywiście jeśli pasta i radiator są dobrze założone).

#4 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez giankPL 16 kwietnia 2011, 13:12
Elvikom to bardzo fajne forum :) Dzięki za szybkie odpowiedzi. Heat pipe wygląda na sprawny. Grzejąc po stopce radiatora, finy przy wentylatorze są od razu gorące. Po zmontowaniu i uruchomieniu dmucha ciepłym powietrzem. Pozostaje sprawdzić napięcia jakie dostaje procesor. Jak zlokalizować dokładnie cewki procesora oraz jakie powinny być wartości napięć?

#5 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez leszczuk 16 kwietnia 2011, 23:12
Może płyta podaje złe napięcie na procesor, a może źle steruje wentylatorem. Spróbuj jeszcze wgrać bios albo zresetować.

#6 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez opelr 16 kwietnia 2011, 23:32
Jedna sprawa sprawdzić rurkę czy odprowadza ciepło do radiatora, ale po objawach to masz coś pokrzywione lub masz za gruby termopad na innym układzie ( częsty błąd montażowy) i heat sink źle leży na rdzeniu procesora.

#7 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez DaCoPL 17 kwietnia 2011, 08:59
giankPL napisał(a):Elvikom to bardzo fajne forum Dzięki za szybkie odpowiedzi. Heat pipe wygląda na sprawny. Grzejąc po stopce radiatora, finy przy wentylatorze są od razu gorące. Po zmontowaniu i uruchomieniu dmucha ciepłym powietrzem. Pozostaje sprawdzić napięcia jakie dostaje procesor. Jak zlokalizować dokładnie cewki procesora oraz jakie powinny być wartości napięć?

Cewki procesora są dwie i zazwyczaj są obok CPU lub niedaleko pod nim. Zazwyczaj napięcie na nich to ok 1V (np.1.05V). Możesz zamieścić zdjęcia okolicy procesora to Ci prześlemy zwrot zdjęć z zaznaczonymi cewkami.

#8 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez koko115 9 maja 2011, 14:19
edit

#9 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez farmer 9 maja 2011, 14:58
Napięcie 1.24V jest normalne, 0.9V na baterii wynika z działającego mechanizmu Speed-Step. Sprawdź według sygnałów VID0-VID6 i dokumentacji ISL6266A, czy zgadza się napięcie, bo to CPU steruje napięciem zasilania. Jeśli będzie OK, to nie tutaj należy szukać problemu.
Fragment schematu w załączeniu.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#10 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez koper912 9 maja 2011, 15:22
Czy kolega jest pewny, że to akurat CPU osiąga takie temperatury?
Prosiłbym o jakiegoś screen'a z programu do monitorowania temperatury.
W ciągu 3 tygodni trafiły do mnie 2 takie modele z objawami przegrzewania się (wyłączał się po kilku min).
W obu przypadkach uszkodzony MCP79...
Pozdrawiam

#11 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez koko115 9 maja 2011, 15:31
edit

#12 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez farmer 9 maja 2011, 15:32
koper912 napisał(a):W ciągu 3 tygodni trafiły do mnie 2 takie modele z objawami przegrzewania się (wyłączał się po kilku min).

To były Aspire 5735Z? Bo one są na platformie Intela (Cantiga+ICH9M), więc nie wiem skąd ta NVidia.

#13 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez koper912 9 maja 2011, 15:35
farmer napisał(a):
koper912 napisał(a):W ciągu 3 tygodni trafiły do mnie 2 takie modele z objawami przegrzewania się (wyłączał się po kilku min).

To były Aspire 5735Z? Bo one są na platformie Intela (Cantiga+ICH9M), więc nie wiem skąd ta NVidia.

Ups... Aspire 5737Z :)
Pomyliłem modele:)

#14 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez koko115 9 maja 2011, 16:03
edit:

Z powodu podłączenia się pod temat

#15 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez farmer 9 maja 2011, 22:11
VIDx - stany binarne, jedynka - stan wysoki - powyżej 0.7V, zero - stan niski - poniżej 0.3V.

#16 Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez pepeso 21 maja 2011, 11:16
Witam,

mam identyczny problem. U mnie idze na T3400 do >95 stopni i wyłącza się.
Napięcia na cewkach ~ 1,1-1,25V.
Kupiłem inny radiator (używany), ale wygląda że jest uszkodzona heat-pipe - zachwuje się różnie w zależność od połżenia komputera (poziom-pion), tym bardziej iż przy znacznym obciązeniu są skoki temp. o +20 stopni w góre.

Re: Acer Aspire 5735z grzeje się procesor

przez Google Adsense [BOT] 21 maja 2011, 11:16