Witam. W zasilaczu gaśnie diodka, więc laptop rozkręciłem i uszkodzony jest PQ101, czyli AO4409, niestety po wlutowaniu kolejnego przepala się. Na takiej samej płycie, tylko z laptopa Vostro znalazłem w tym miejscu AO4423 - czy można stosować je zamiennie? Tam akurat zwarcie robił kondensator przy PQ110 - tutaj nie mogę znaleźć przyczyny. Gdzie mam się wpiąć z zasilaczem? Od 1V startować?
Pravila foruma: Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu
- Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
- Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
- Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
- Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
- V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
- Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Re: Dell Inspiron 7520 LA-8241P uszkadza się PQ101
Napisal/-a Google Adsense [BOT] • 3 Januar 2023, 13:36
danielb406 napisal/-a:tutaj nie mogę znaleźć przyczynyJaką masz rezystancję do masy na dowolnym pinie rezystora pomiarowego PR102? Jeśli jest zwarcie lub niska rezystancja (do kilkudziesięciu Ω), to należy wykonać próbę zwarciową, opisaną w dziale SZKOLENIA (Szkolenie nr 1), przy czym najlepiej podłączyć się plusem zasilacza do źródła (n. 1-3) tranzystora PQ102 - po uprzednim sprawdzeniu, czy tranzystor ten nie ma zwarcia złącza dren-źródło. Jak opisano w Szkoleniu nr 1, napięcie próby na początek należy ustawić na 1V.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Zrobiłem próbę zwarciową na PQ102 i zaczęła się nagrzewać pamięć RAM, oraz PQ300, który okazał się uszkodzony. Fabrycznie był R472 W16M, zmieniłem go na AON6414A, który mam w tym miejscu na 2 takich samych płytach, tylko, że z VOSTRO (ten to Inspiron, jednak nawet rewizja płyty się zgadza). PQ101 był fabrycznie AO4409, ale na moich płytach z pudła AO4423 - czy może to być zamiennie stosowane, skoro płyty takie same, a jednak tranzystory inne?
PL100 - 300kohm
PL800 - 12ohm
PL801 - 115ohm
PL701 i PL702 - 2,97ohm
PL704 - 2,2 ohm
PL300 - 370ohm bez kości ram w slocie, 3,5ohm z kością
PL200 i PL201 - 30kohm
PL100 - 300kohm
PL800 - 12ohm
PL801 - 115ohm
PL701 i PL702 - 2,97ohm
PL704 - 2,2 ohm
PL300 - 370ohm bez kości ram w slocie, 3,5ohm z kością
PL200 i PL201 - 30kohm
Z kością powinno być dalej w okolicach 200-600ohm, więc albo kość jest uszkodzona, albo zamyka zwarty obwód.
PL704 jest dość nisko - od czego to dławik?
Różni dostawcy płyt lutują różne komponenty, powinny być zamienne, jednak jeśli występują w parach, to oba powinny być takie same. Np jeśli masz oba PQ102 i PQ101 na AO4423, to musisz zmienić oba na AO4409.
Takie dziwne zwarcia to czasami kłopoty z CPU.
PL704 jest dość nisko - od czego to dławik?
Różni dostawcy płyt lutują różne komponenty, powinny być zamienne, jednak jeśli występują w parach, to oba powinny być takie same. Np jeśli masz oba PQ102 i PQ101 na AO4423, to musisz zmienić oba na AO4409.
Takie dziwne zwarcia to czasami kłopoty z CPU.
Re: Dell Inspiron 7520 LA-8241P uszkadza się PQ101
Napisal/-a Google Adsense [BOT] • 3 Januar 2023, 22:45
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov
_______________________________Vse pravice pridržane. Nepooblaščeno kopiranje vsebine te spletne strani ali njenega dela je strogo prepovedano.
Vse blagovne znamke, izdelki ali storitve, objavljene na tej spletni strani, pripadajo njihovim zakonitim lastnikom, so avtorsko zaščitene in se uporabljajo samo v informativne namene.