Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
- Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
- Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
- Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
- Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
- Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Re: MacBook Pro 13 A1989 - uruchamia się, brak obrazu
Google Adsense [BOT] • 17 Грудня 2022, 00:04
Jeśli po drugiej stronie flexa LVDS jest czysto i bez przepaleń, to jak najbardziej można brnąć. Tego typu uszkodzenie naprawiałem wiele razy - czasem nawet wystarczyło wymienić jedynie flex oraz gniazdo LVDS na płytce ekranu. U Ciebie widać, że przepalona jest także cewka, zasilająca kamerę - wystarczy ją wymienić, ewentualnie naprawić wypaloną ścieżkę. Dość często po zalaniu na tych ekranach widać odbarwienia po cieczy (smugi pomiędzy polaryzatorami), których nie usuniesz - w takim wypadku trzeba wymienić ekran.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Druga strona, pod taśmą, oprócz wspomnianej przez Ciebie cewki, wydaje się być ok.

Czy to gniazdo będzie pasowało do płytki matrycy jako J0200?
https://www.lapkop.pl/gniazdo-lvds-macb ... 2289-a2251
Czy to gniazdo będzie pasowało do płytki matrycy jako J0200?
https://www.lapkop.pl/gniazdo-lvds-macb ... 2289-a2251
lock99 написав:Czy to gniazdo będzie pasowało do płytki matrycy jako J0200?Tak - gniazdo LVDS na płycie jest w większości (jeśli nie we wszystkich) modeli identyczne, jak to na matrycy. Pamiętaj, żeby sprawdzić po podłączeniu ekranu do płyty (z nowym gniazdem i nowym flexem), czy nie ma nigdzie zwarć lub podejrzanie niskich rezystancji na liniach zasilania (ekran, kamera, podświetlanie) - jeśli są, ekran jest do wymiany.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Przyszła nowa taśma.
Po zamontowaniu i podpięciu nowej matrycy(tzn. używanej ale w pełni sprawnej), po podpięciu zasilania bez baterii pojawia się 20V, pobór prądu wynosi 250mA, kręcą się wentylatory, brak obrazu.
Na J8500 pin 43 (PPVOUT_S0_LCDBKLT) to według schematu coś ok. 50V a pin 1 (EDP_INT_AUX_N), który jest tuż obok to ok.1 V, czy jest jakieś zabezpieczenie po drodze czy to 50V idzie bezpośrednio na procesor?
Bo przy tym zalaniu taśmy, chyba tak się stało

Po zamontowaniu i podpięciu nowej matrycy(tzn. używanej ale w pełni sprawnej), po podpięciu zasilania bez baterii pojawia się 20V, pobór prądu wynosi 250mA, kręcą się wentylatory, brak obrazu.
Na J8500 pin 43 (PPVOUT_S0_LCDBKLT) to według schematu coś ok. 50V a pin 1 (EDP_INT_AUX_N), który jest tuż obok to ok.1 V, czy jest jakieś zabezpieczenie po drodze czy to 50V idzie bezpośrednio na procesor?
Bo przy tym zalaniu taśmy, chyba tak się stało
Wracam po dłuższym czasie do naprawy tego laptopa. Wymieniłem procesor, wyjęty z płyty dawcy, Macbook uruchamia się, pojawił się obraz (na razie na matrycy testowej) ale wyskakuje błąd "Your computer restarted becouse of a problem. Press a key or wait a few seconds to continue"
Pojawia się ikona logowania, wpisuję hasło, system się próbuję uruchomić i znowu ten sam błąd i tak się zapętla cały czas.
Czy w tym modelu czyści się ME region?

Pojawia się ikona logowania, wpisuję hasło, system się próbuję uruchomić i znowu ten sam błąd i tak się zapętla cały czas.
Czy w tym modelu czyści się ME region?
#9 Re: MacBook Pro 13 A1989 - uruchamia się, brak obrazu [РІШЕНО]
Vogelek23 • 29 Березня 2023, 10:47
lock99 написав:Czy polecisz jeszcze jakiś dobry program do testowania Macbooka po wymianie procesora?Do niedawna używałem Unigine Heaven - ogólnie jest to benchmark, ale testuje i grafikę, i CPU. Po wymianie CPU obowiązkowo uruchom też pełny Memtest (z bootowalnego pendrive'a, aby przetestować całą pamięć RAM).
"Revive" to odświeżenie BridgeOS, czyli reinstalacja systemu bez usuwania obszaru konfiguracji komputera (sektor startowy dysku i pliki pozostają nienaruszone). Natomiast "restore" instaluje BridgeOS od zera, usuwając obszar konfiguracji w układzie T2 - dane na dysku też ulegają usunięciu, bo i dysk SSD zostaje wymazany w tym procesie (restore przywraca komputer do ustawień fabrycznych).
Re: MacBook Pro 13 A1989 - uruchamia się, brak obrazu
Google Adsense [BOT] • 31 Березня 2023, 19:14
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 12 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.