• HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez magy 6 grudnia 2022, 10:05
Witam,

Laptop HP 450 G3 płyta DAX63CMB6C0 rev.C , jest problem z uruchomieniem tzn. daje się załączyć, bez obrazu, pojawiają się napięcia jak na załączonym zdjęciu po chwili restartuje się, wtedy dioda przy wtyku zasilania zaświeca się na biało a pomarańczowa miga dwa lub trzy razy dalej cykl się powtarza. Uruchamiany bez pamięci sygnalizuje błąd w głośnikach, bios podmieniałem bez zmian.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Czy do tej płyty dostępny jest BoardView mam ściągnięty ale jest trochę inna płyta?
Obrazek

Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2022, 10:05

#2 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez Vogelek23 6 grudnia 2022, 12:45
magy napisał(a):Czy do tej płyty dostępny jest BoardView
A i owszem: post205423.html#p205423

magy napisał(a):a pomarańczowa miga dwa lub trzy razy
To jest bardzo istotne, ile razy miga ta dioda i czy można określić konkretny wzór migania. Po pierwsze, sprawdź baterię RTC - jeśli napięcie jest poniżej 2.5V to wymień na nową.

#3 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez magy 6 grudnia 2022, 13:25
Vogelek23 napisał(a):

To ten mam.

Vogelek23 napisał(a):
magy napisał(a):a pomarańczowa miga dwa lub trzy razy
To jest bardzo istotne, ile razy miga ta dioda i czy można określić konkretny wzór migania. Po pierwsze, sprawdź baterię RTC - jeśli napięcie jest poniżej 2.5V to wymień na nową.

20221206_121508.mp4
wygląda że miga dwa razy

Bateria ma 3V, dla pewności podmienilem

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#4 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez matic 6 grudnia 2022, 23:36
magy napisał(a):
Vogelek23 napisał(a):
To ten mam.
Are you sure you are using the BoardView file from the suggested link?
According to the download list, you haven't downloaded it at all.

magy napisał(a):
20221206_121508.mp4
wygląda że miga dwa razy
Are you sure? According to your video, the white LED turn on for about two seconds and then turn off (without blinking).

#5 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez magy 7 grudnia 2022, 09:48
re you sure you are using the BoardView file from the suggested link?
According to the download list, you haven't downloaded it at all

Mam pobrane z innego źródła.
Are you sure? According to your video, the white LED turn on for about two seconds and then turn off (without blinking).

Tak, dioda zapala się na bialo i w tym samym czasie widać miganie pomaranczowej diody.

#6 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez matic 10 grudnia 2022, 18:13
magy napisał(a):Czy do tej płyty dostępny jest BoardView mam ściągnięty ale jest trochę inna płyta?
Where exactly did you find the mismatch between the BoardView and board itself?

Measure the power consumption (in mA) of the board, when the machine is turned on with and without RAM memory connected.

#7 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez magy 13 grudnia 2022, 18:19
matic napisał(a):Zmierz pobór mocy (w mA) płytki, gdy maszyna jest włączona z podłączoną pamięcią RAM i bez niej.

Jak można podłączyć go pod zasilacz serwisowy z rezystorem 330k nie daje się uruchomić

#8 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez matic 13 grudnia 2022, 20:28
magy napisał(a):Jak można podłączyć go pod zasilacz serwisowy z rezystorem 330k nie daje się uruchomić
But it should. You most likely connected something wrong.
Check if the polarity is correct. Did you connect the resistor between the central pin of the DC socket and +19V ?

#9 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez magy 14 grudnia 2022, 16:03
matic napisał(a):
magy napisał(a):Jak można podłączyć go pod zasilacz serwisowy z rezystorem 330k nie daje się uruchomić
But it should. You most likely connected something wrong.
Check if the polarity is correct. Did you connect the resistor between the central pin of the DC socket and +19V ?

Podłączenie było w porządku , natomiast wystartował dopiero przy napięciu 19,5V, przy 19V nie było reakcji.

matic napisał(a):Measure the power consumption (in mA) of the board, when the machine is turned on with and without RAM memory connected.

w stanie czuwania 10mA
pobór bez pamięci RAM do 300mA i nie restartuje się
z pamięcią RAM do 450mA i co chwile restart

#10 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez matic 14 grudnia 2022, 16:23
Measure the voltage to ground on coil near the SATA connector.
If there is 1.2V, try to replace the chip PU17.

#11 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez magy 14 grudnia 2022, 19:08
matic napisał(a):Measure the voltage to ground on coil near the SATA connector.
If there is 1.2V, try to replace the chip PU17.

Napięcie na cewce PL31 wynosi 1,22V , mam podmienić układ PU17 czy PU11?

#12 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez matic 14 grudnia 2022, 20:40
magy napisał(a):Napięcie na cewce PL31 wynosi 1,22V , mam podmienić układ PU17 czy PU11?
The voltage on coil PL31 is exactly as it should be, so there is no reason to replace the PU11.

Try to replace the chip PU17.

#13 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez magy 15 grudnia 2022, 13:50
matic napisał(a):Try to replace the chip PU17.

Ok w takim razie zamówię i podmienię układ PU17.

Zauważyłem podczas pomiarów że na cewce PL22 na ułamek sekundy pojawia się napięcie ok 0,3V

#14 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez magy 18 stycznia 2023, 22:36
Witam, po dłuższej przerwie udało mi się w końcu uruchomić płytę, jak się dalej okazało ktoś już do niego zaglądał i pozostawił po sobie nie jedno a dwa uszkodzenia. Jeśli chodzi o pierwotny problem z tego tematu to winowajcą była jednak zawartość Biosu - wcześniej jakoś nie do końca udało mi się to wykluczyć. Drugim uszkodzeniem była upływność na złączu zasilania podświetlenia matrycy co powodowało zwarcie.
Obrazek

Teraz ma jeszcze pytanie o zawartość BIOSU , ze starego udało mi się wyciągnąć klucz windows i wgrać na sprawny ale pozostał problem z numerem seryjnym i pozostałymi danymi , czy da się je też wyciągnąć i przenieść na sprawną kość?

#15 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart  [ROZWIĄZANY]

przez tekort 19 stycznia 2023, 11:18
Tak, szukaj programu HP DMI Tool, dla HP to chyba się zwie nbdmifit. jest sporo wersji, musisz dobrać odpowiednią do swojej płyty - czasem jest to metoda prób i błędów niestety.

#16 Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez magy 31 stycznia 2023, 21:23
tekort napisał(a):Tak, szukaj programu HP DMI Tool, dla HP to chyba się zwie nbdmifit. jest sporo wersji, musisz dobrać odpowiednią do swojej płyty - czasem jest to metoda prób i błędów niestety.

Niestety ale tym programem nie udało mi się dokonać zmian danych zawartych w biosie, być może ta wersja nie obsługiwała tej płyty. Zmian dokonałem edytując plik w programie HXD wprowadzając prawidłowe dane wyciągnięte ze starego biosu, nie wiem tylko czy taki sposób jest prawidłowy, fizycznie laptop działa i dane sprzętu oraz klucz systemu są prawidłowe.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Re: HP Probook 450 G3 problem z uruchomieniem restart

przez Google Adsense [BOT] 31 stycznia 2023, 21:23