• Apple A1278 - kernel_task zużywa ponad 100% zasobów

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Apple A1278 - kernel_task zużywa ponad 100% zasobów

Kriss07 4 Грудня 2022, 20:09
Cześć wszystkim!

Mam problem z moim laptopem MacBook Pro A1278. Z tego co widzę, oryginalnie była to wersja z 2010r, ale ktoś zmienił płytę główną na 820-3115-B i w ustawieniach laptopa wyświetla się on jako Mid 2012. Procesor Intel Core I7 3520M, 8GB RAM, dysk SSD GoodRam IRDM PRO 256GB.
Problem jest taki, że proces kernel_task zużywa cały czas 100-115% procesora, a temperatury osiągają od 80°C do ponad 93°C. Przeważnie jest tak, że komputer od razu po starcie ma 80°C i po chwili wentylatory zaczynają się szybko kręcić i temperatury raczej nie przekraczają 85°C. Uruchamianie jakiegokolwiek programu, np. przeglądarki internetowej, powoduje nagły wzrost temperatury do nawet 100°C. Wentylatory po chwili jeszcze bardziej zwiększają obroty (nawet ponad 4000obr) i temperatury utrzymują się w okolicach 90°C. W tym czasie, od samego włączenia komputera, proces kernel_task zużywa ponad 100% zasobów.
Układ chłodzenia czyściłem, pastę termoprzewodzącą zmieniłem, ale nic to nie dało. Zresetowałem SMC, oraz NVRAM, również bez zmian. Zrobiłem wszystko z tej strony: https://www.makeuseof.com/tag/fix-mac-k ... cpu-usage/ , ale ostatniego kroku nie udało mi się wykonać, z powodu braku pliku MacBookPro9_2.plist. Po wpisaniu komendy "kextstat" znalazłem tylko rozszerzenia Apple, nie ma żadnych innych.
Wylutowałem "BIOS" i wgrałem czysty ME Region (znalazłem go tutaj: https://winraid.level1techs.com/t/intel ... 2-15/30719, wybrałem wersję 8, ponieważ taka wyszła po sprawdzeniu mojego wsadu w ME Analyzer). Przy okazji zmieniłem numer seryjny na ten, z obudowy. Laptop się normalnie uruchamia, wszystko działa, ale problem z przegrzewaniem i kernel_task pozostał.
System to MacOS Catalina, ale próbowałem też downgrade do starszych wersji, jednak nic to nie dało.
Żadne procesy nie obciążają mocno procesora, a problem pojawia się od razu, już w świeżej instalacji systemu, nawet bez instalowania innych aplikacji.
Użyłem narzędzia Mac diagnostics i dostałem błąd NDC 001, jednak kamera chodzi normalnie.
Laptopa już kupiłem z takim problemem, nie wiem, co było przy nim wcześniej robione.
Gdzie jeszcze mogę szukać problemu?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Re: Apple A1278 - kernel_task zużywa ponad 100% zasobów

Google Adsense [BOT] 4 Грудня 2022, 20:09

#2 Re: Apple A1278 - kernel_task zużywa ponad 100% zasobów

Vogelek23 4 Грудня 2022, 23:18
Kriss07 написав:Przy okazji zmieniłem numer seryjny na ten, z obudowy.
I błąd - numer seryjny powinien pozostać oryginalny z płyty, bo nie będziesz odbierał aktualizacji bezpieczeństwa dla systemu operacyjnego, a w skrajnych przypadkach aktualizator może nadpisać EFI wersją nieprzeznaczoną dla Twojej płyty. Przywróć oryginalny numer seryjny.

Kriss07 написав:Gdzie jeszcze mogę szukać problemu?
Z dużą dozą prawdopodobieństwa uszkodzony (lub niewykrywany) jest jeden z wielu czujników temperatury.

Kriss07 написав:oryginalnie była to wersja z 2010r, ale ktoś zmienił płytę główną na 820-3115-B
A1278 z 2010 roku mają kompletnie inne rozwiązanie podłączenia kamery i karty WiFi, niż modele z 2011/2012 roku - w modelu 2010 kamera i WiFi są podłączone pojedynczym kablem (karta WiFi zamontowana na zawiasie pod plastikową osłoną a kamera wyprowadzona w ten sam kabel), podczas gdy w modelach 2011/2012 jest flex dla WiFi (karta zamontowana na prawym głośniku) a kamera ma osobny kabel. Jeśli ktoś wymienił płytę na 2012, to musiał wymienić także kompletne skrzydło ekranu. Możliwe, że to skrzydło pochodzi z modelu 2011, stąd też błąd NDC001 w AHT. Proszę pobrać ASD 3S155 z tego wątku: apple-service-diagnostics-asd-zaawansowany-test-programowy-plyty-glownej-t69201.html, w Narzędziu Dyskowym zrobić z pobranego obrazu ASD bootowalnego pendrive'a, uruchomić komputer z tegoż pendrive'a i wykonać pełny test ASD. Proszę pamiętać o zmianie opcji "ON ERROR" ze STOP na CONTINUE (w przeciwnym razie test zatrzyma się na pierwszym błędzie i nie pokaże pozostałych) oraz odznaczyć test pamięci RAM i HDD (w przeciwnym razie test będzie trwał kilka lub nawet kilkanaście godzin, zamiast kilku minut). Proszę zamieścić wyniki testu ASD (mogą być w postaci fotografii - czytelnej).

#3 Re: Apple A1278 - kernel_task zużywa ponad 100% zasobów

Kriss07 11 Грудня 2022, 19:31
Cześć,

Dzięki za odpowiedź.

Numer seryjny zamieniłem na oryginalny z płyty głównej.
Pobrałem plik, o którym napisałeś, ale niestety mam z nim problem. Robiłem wszystko według opisu, ale nie mogłem wgrać ASD na pendrive. Wyświetlał mi się błąd:
Зображення
Udało mi się dopiero po użyciu trybu odzyskiwania i tam musiałem wejść w narzędzia dyskowe. Wtedy udało mi się utworzyć bootowalny pendrive. Niestety, po wybraniu bootowania z pendrive, dzieje się tylko takie coś: https://www.youtube.com/watch?v=o1Yic3r_Uvg
Wyświetla się błąd "cannot load efi/drivers/testsupport.efi" i system normalnie startuje.

Re: Apple A1278 - kernel_task zużywa ponad 100% zasobów

Google Adsense [BOT] 11 Грудня 2022, 19:31
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей