• Topnik w płynie - do BGA

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Topnik w płynie - do BGA

kamil198405 24 Квітня 2011, 10:15
Cały czas szukam najlepszego topnika dla mnie, Natknąłem się na post gdzie Nasz Administrator Vogelek23 informuję iż używa topnika w płynie, i tutaj rodzi się pytanie- jakiego?. Przejrzałem wszystkich możliwych producentów i nigdzie nie znalazłem informacji na temat czy oraz który topnik nadaję się do BGA. Jestem ciekaw jak na topniku w płynie się pracuję. Może któryś z Kolegów używa płynnego topnika i się wypowie jak się na takim topniku pracuję oraz poda jego nazwę.

Re: Topnik w płynie - do BGA

Google Adsense [BOT] 24 Квітня 2011, 10:15

#2 Re: Topnik w płynie - do BGA

yaro014 24 Квітня 2011, 15:14
ja mam topniki nabite w małe strzykawki które przed lutowaniem wkładam do gorącej wody (ok 60-70 stopni) to rozpuszcza topnik do tego stopnia że jest on trochę bardziej rzadszy niż miód.

A topniki jakie używam to kingboo rma i amtech NC-559-ASM

#3 Re: Topnik w płynie - do BGA

koko115 24 Квітня 2011, 15:32
Amtech idzie normalnie ze strzykawki lekarskiej i igły dwójki.

#4 Re: Topnik w płynie - do BGA

yaro014 24 Квітня 2011, 15:53
idzie ale trzeba się nawciskać dosyć mocno, a jak musisz podlać podczas grzania tylko troche to bardziej rozpuszczony idzie jak malina.

#5 Re: Topnik w płynie - do BGA

kamil198405 24 Квітня 2011, 16:29
Tutaj mi nie chodzi o możliwość dozowania igłą, lecz o jak najmniej pracy przy zmywaniu topnika po lutowaniu tak jak rf800 odparowuje tylko że on zbyt szybko.

#6 Re: Topnik w płynie - do BGA

ronson4 24 Квітня 2011, 19:16
Polecam NC266-3 firmy AiM. Dostosowany do Pb Free.

#7 Re: Topnik w płynie - do BGA

kamil198405 24 Квітня 2011, 19:33
Do stopów bezołowiowych?. Trochę dziwne ponieważ na stronie PCCENTER jest on jako dedykowany do stopów ołowiowych i tak też wynika z datasheet'a na stronie producenta. Sam skłaniałem się do Kester KE-959-T ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć opinii żadnych na jego temat a po zapytaniu na forum niestety nie było odzewu.

#8 Re: Topnik w płynie - do BGA

ronson4 24 Квітня 2011, 20:45
Zgadza się do PB Free jest dedykowany NC264-5 ale zostawia dość duże zabrudzenia. Osobiście stosuję NC266 i daję sobie radę z bezołowiem. Mogę przesłać darmową próbkę. Proszę o kontakt na PW.

#9 Re: Topnik w płynie - do BGA

amstel 2 Травня 2011, 12:06
Dobre recenzje zbiera topnik amerykańskiej firmy Chip Quik 229.

#10 Re: Topnik w płynie - do BGA

demeo 7 Травня 2011, 02:16
Kester 979 jest polecany jako dobry topnik w płynie.

--
pozdrawiam,
demeo

#11 Re: Topnik w płynie - do BGA

kjedrocha 7 Травня 2011, 08:14
Topnik (w żelu) najszybciej zastyga w igle, dlatego raz na tydzień, dwa czyszczę igłę (topnik w niej ma konsystencję scukrzonego miodu) - wiem są straty w topniku, ale korzyści w nerwach.
Co do podgrzewania topnika w ciepłej wodzie, to nie wiem, czy to przypadkiem nie ma negatywnego wpływu na topnik?
Może ktoś mądrzejszy się wypowie.
do PB FREE używam Kester TSF6592 i jestem z niego bardzo zadowolony, niestety jest dość drogi, chętnie zamienię go na coś tańszego jednak jak na razie nie udało mi się trafić. Wypróbuję wasze propozycje.

#13 Re: Topnik w płynie - do BGA

willyvmm 7 Травня 2011, 23:09
Co do tego kester'a, to w datasheecie jest napisane że jego okres przechowywanaia to 4 albo 6 miesięcy od daty produkcji. Jak to się ma do rzeczywistości ?

#14 Re: Topnik w płynie - do BGA

bolson75 16 Червня 2011, 07:27
Najlepszy z dotychczas stosowanych przeze mnie jest Jelly Flux firmy Warton. Drogi ale wiesz za co płacisz. Polecam!!!

#15 Re: Topnik w płynie - do BGA

mikesh 16 Червня 2011, 09:25
bolson75 написав:Najlepszy z dotychczas stosowanych przeze mnie jest Jelly Flux firmy Warton. Drogi ale wiesz za co płacisz. Polecam!!!

Ten topnik jest w żelu, a nie w płynie. Chyba, że wcześniej jakoś go podgrzewasz.

#16 Re: Topnik w płynie - do BGA

kamil198405 18 Вересня 2011, 16:37
Niestety wszystkie wypróbowane topniki w płynie nie nadawały się do bga, jest to wina wykorzystywanej technologi preheater + hot air = zbyt szybkie odparowywanie topnika

#17 Re: Topnik w płynie - do BGA

demeo 18 Вересня 2011, 18:18
Czy sprawdzałeś Kester 979?

--
pozdrawiam,
demeo

#18 Re: Topnik w płynie - do BGA

kamil198405 18 Вересня 2011, 18:43
Nie, akurat tego nie próbowałem ponieważ renex odradził mi ten topnik jeżeli korzystam z prostszych maszyn bez lutowania z osłoną. Ale spróbuje jak tylko będę miał chwile.

Re: Topnik w płynie - do BGA

Google Adsense [BOT] 18 Вересня 2011, 18:43
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість