• Acer Aspire E5-575G-374R - Problem z BIOS`em i UEFI

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire E5-575G-374R - Problem z BIOS`em i UEFI

przez fifi88 7 listopada 2022, 11:55
Witam,

Acer Aspire E5-575G-374R
Platforma: DAZAAMB16E0 ZAA X32 (ZAAA)
Rev: E

Laptop z problem bootowania systemu.
Gdy w biosie ustawiany jest tryb UEFI, nie botuje systemu, także przy próbie bootowania instalki W10, po chwili się wyłącza. Przy próbie bootowania WinPE z USB także wyskakuje błąd.
Po przejściu na tryb Legency (odpowiednio zrobiona instalaka w10 i winPE) wszystko działa jak należy.
Przy próbie aktualizacji BIOSu ze strony producenta pod windows, po resescie systemu pojawia się komunikat :
"LoadImage() failed! Device Error"
"UnloadImage() Failed! Invalid parametr"

Po zaprogramowaniu biosu programatorem z tego tematu :
acer-aspire-e5-575g-dazaamb16e0-czysty-me-region-t56288.html?hilit=575G

Laptop uruchamia się, ale nie można wejść do bios(po wciśnięciu F2 jest czarny ekran i kursor. I tak stoi). Ale w tym przypadku aktualizuję się wersją ze strony producenta(ale po aktualizacj dalej nie można wejsć do biosu). Na tym biosię pendrive w WinPE zrobiony do trybu UEFI uruchamia się.

Probowalem jeszcze kilka innych wsadów znalezionych na innych forach, ale efekt jest taki sam.
Albo działa tak jak na moim starym wsadzie (tylko tryb legency bootuje). Albo brak możliwości wejścia do biosu.

Kość z pamięcią wymieniłem na inną, ale bez efektu.

Proszę o pomoc.

Re: Acer Aspire E5-575G-374R - Problem z BIOS`em i UEFI

przez Google Adsense [BOT] 7 listopada 2022, 11:55

#2 Re: Acer Aspire E5-575G-374R - Problem z BIOS`em i UEFI

przez ctro 7 listopada 2022, 13:12
W oryginalnym wsadzie też masz Consumer LP C? Sprawdź ME analyzerem i wklej zdjęcie.

Przez F12 na około da radę wejść do BIOS?

#3 Re: Acer Aspire E5-575G-374R - Problem z BIOS`em i UEFI

przez fifi88 7 listopada 2022, 17:04
Obrazek
ctro napisał(a):Przez F12 na około da radę wejść do BIOS?

Niestety F12 jest chyba w tym wsadzie wyłączone w biosie.

W załączniku także załączam wsad który był w laptopie.

#4 Re: Acer Aspire E5-575G-374R - Problem z BIOS`em i UEFI  [ROZWIĄZANY]

przez ctro 7 listopada 2022, 20:26
Wgrywałeś wsad do procesora gen7, a masz gen6.
Ten wsad powinien być bardziej odpowiedni, tylko musisz wyczyścić lub przenieść swój ME.
acer-aspire-e5-575g-i3-nvidia-t60342.html?hilit=E5%20575G

#5 Re: Acer Aspire E5-575G-374R - Problem z BIOS`em i UEFI

przez fifi88 7 listopada 2022, 23:02
ctro napisał(a):Wgrywałeś wsad do procesora gen7, a masz gen6.
Ten wsad powinien być bardziej odpowiedni, tylko musisz wyczyścić lub przenieść swój ME.

Od tego zacząłem i na nim laptop wogole nie wstaje, jest tylko czarny ekran i pobór 0,2A. Co prawda nie przenioslem regionu ME, ale myśle że mimo wazystko obraz powinien się pojawić

#6 Re: Acer Aspire E5-575G-374R - Problem z BIOS`em i UEFI

przez ctro 8 listopada 2022, 10:39
Trzeba zawsze albo czyścić, albo przenieść ME. Inaczej laptop nie potrafi prawidlowo "gadac" z tym co ma na płycie i mozna nawet zbrickować PCH.
Przetestuj oba przypadki na tym wsadzie.

Mam pewien patent na odbrickowanie PCH, ale miałem tylko 1 taki przypadek i nie mam 100% pewności. U Ciebie na szczęście chodzi.

#7 Re: Acer Aspire E5-575G-374R - Problem z BIOS`em i UEFI

przez fifi88 8 listopada 2022, 11:55
ctro napisał(a):Trzeba zawsze albo czyścić, albo przenieść ME. Inaczej laptop nie potrafi prawidlowo "gadac" z tym co ma na płycie i mozna nawet zbrickować PCH.
Przetestuj oba przypadki na tym wsadzie.

Mam pewien patent na odbrickowanie PCH, ale miałem tylko 1 taki przypadek i nie mam 100% pewności. U Ciebie na szczęście chodzi.

Czy wiesz może w którym miejscu jest region ME, żebym mógł go przenieść ???

#8 Re: Acer Aspire E5-575G-374R - Problem z BIOS`em i UEFI

przez ctro 8 listopada 2022, 12:21
Użyj FIT intela. Jest opis na forum tutaj oraz na winraid.

#9 Re: Acer Aspire E5-575G-374R - Problem z BIOS`em i UEFI

przez fifi88 9 listopada 2022, 15:47
ctro napisał(a):Wgrywałeś wsad do procesora gen7, a masz gen6.

Miałeś racje :) Po przeniesieniu ME z mojego wsadu, wszystko jest ok. UEFI działa, można zaktualizować bios z poziomu windows. Dziękuje bardzo za pomoc.

Re: Acer Aspire E5-575G-374R - Problem z BIOS`em i UEFI

przez Google Adsense [BOT] 9 listopada 2022, 15:47