• DELL E6530 - Wymiana uszkodzonego wsadu BIOS

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Tema mora vsebovati kratek opis problema.
  2. Objava mora vsebovati razširjen opis problema in vprašanje.
  3. Ni dovoljeno objavljati prilog s popolno dokumentacijo ali datotekami BIOS -a niti povezav do spletnih mest tretjih oseb, ki gostijo te datoteke. Dovoljeno je objavljati le majhen del dokumentacije (do ene strani na objavo).
  4. Na posamezno temo lahko opišete le en problem. Za vsak drug problem morate odpreti novo temo.
  5. Strogo prepovedano je zahtevati kakršno koli dokumentacijo ali datoteke BIOS -a. Za take zahteve uporabite podforum ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 DELL E6530 - Wymiana uszkodzonego wsadu BIOS

Napisal/-a mickpr 3 November 2022, 10:22
Dzień dobry. Pytania od początkującego

Pacjent DELL E6530,
płyta QALA1 LA-7762P rev 1.0
BIOS w dwóch kościach - 25Q64 oraz 25Q32B

Laptop dawał się uruchomić ale tylko jeden raz - po dłuższym (kilka godzin) czasie leżakowania.
Próba ponownego uruchomienia wcześniej - kończyła się wyłączeniem laptopa po kilku sekundach.

Odczytany BIOS wg. ME Analyzer pokazuje wersję ME 8.1.40.1416
SKU 5MB
SIZE 0x4A4000 - (dziesiętnie 4 866 048)
Flash image tool 8.1.30.1350
... ale ta wersja jest uszkodzona.

Znalazłem na forum wersję 8.1.0.1265
Plik z ME Regionem - 8.1.0.1265_5MB_PRD_RGN.bin ma długość 7 843 840

Próbowałem przenieść czysty ME Region przez HxD - kopiując z powyższego pliku do znalezionego wsadu
tylko 0x4A4000 bajtów (a więc nie całą zawartość - i to jest pewnie mój błąd)

Laptop startuje teraz już za każdym razem, wygląda, że działa w porządku.. poza tym, że nie da się włączyć WIFI
(Laptop upiera się, że ma tryb samolotowy i nie pozwala go wyłączyć). Sprawdziłem pod Linux'em - również to samo, więc wina hardware.

Proszę o pomoc :)
Jak wgrać czysty ME Region w tym przypadku, by zadziałało Wifi i komp się nie wyłączał?

Michał

Re: DELL E6530 - Wymiana uszkodzonego wsadu BIOS

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 3 November 2022, 10:22

#2 Re: DELL E6530 - Wymiana uszkodzonego wsadu BIOS

Napisal/-a Vogelek23 8 November 2022, 05:23
mickpr napisal/-a:Laptop startuje teraz już za każdym razem, wygląda, że działa w porządku.. poza tym, że nie da się włączyć WIFI
mickpr napisal/-a:Laptop dawał się uruchomić ale tylko jeden raz - po dłuższym (kilka godzin) czasie leżakowania.
Czy na oryginalnym wsadzie BIOS, gdy komputer dawał się uruchomić po kilkugodzinnym "leżakowaniu", karta WiFi działała poprawnie? Co mogę zasugerować, to utworzenie wątku w dziale PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI i zamieszczenie obu wsadów (oryginalnego, na którym komputer miał problemy z uruchamianiem i nowego z wyczyszczonym przez Ciebie ME Regionem) oraz podlinkowanie tego wątku tutaj. Proszę także o podanie nazw plików, które wykorzystałeś do przeróbki ME Regionu, bo w paczce, którą pobrałeś z forum, są dwa komplety wsadów BIOS.

mickpr napisal/-a:Próbowałem przenieść czysty ME Region przez HxD - kopiując z powyższego pliku do znalezionego wsadu
To źle, bo oryginalny region ME jest w wersji 8.1.40.x, a pobrany plik to region 8.1.0.x. Wystarczyło przeczytać Szkolenie nr 1 (post #10): post275561.html#p275561 i przenieść ORYGINALNY region ME do nowego wsadu - zwłaszcza, że długość obu regionów jest identyczna. Jeśli chcesz wyczyścić region ME, to musisz wgrać tę samą (lub wyższą) wersję, jak była w oryginale.

Re: DELL E6530 - Wymiana uszkodzonego wsadu BIOS

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 8 November 2022, 05:23
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov