• Dell G15 5515 Ryzen - po zalaniu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell G15 5515 Ryzen - po zalaniu

przez tekort 12 października 2022, 15:02
Cześć,

Mam takiego wariata na miejscu i sprzęt jest po zalaniu.

Płyta: GDL5L LA-K454P
GPU: GN20-P0-A1 (RTX3050)
CPU: Ryzen 5 5600H
KBC: ENE KB9542QE

Pomiary:
Cewki CPU: ok. 3,3Ω
Cewki GPU: RAM. ok 0,4Ω; rdzeń: 0,3Ω
pozostałe cewki ok, wysokie opory, bez zwarć
sekcja zasilania w pełni sprawna
zasilanie procesora OK
zasilanie GPU OK

Zalane były okolice GPU oraz okolice KBC, zalanie wodą z sokiem. Zauważyłem 2 uszkodzone kondensatory SMD 0402 w okolicy KBC, jest to wyjście pinów 66 i 67. Obok tych uszkodzonych znalazłem sprawne kondensatory 0,1uF i na takie wymieniłem te spalone, z racji braku schematu i możliwości pomiaru tych uszkodzonych. Lekko nadjedzone rezystory w okolicy GPU zostały przelutowane, nie posiadają zwarć. KBC został też oczyszczony i przelutowany, brak zwarć pod spodem.

Sprzęt działa, jednak nie do końca tak jak powinien. Mianowicie, procesor bardzo szybko wyrzuca informacje PROCHOT, mimo tego że ma maksymalnie 50C, co skutkuje taktowaniem na poziomie 400 mHz. Co ważne, CPU przez pierwsze 1-2 minuty od uruchomienia pracuje z pełną mocą (3400-4500 mHz). Dodatkowo, grafika RTX pokazywała się po naprawie, ale nie mogłem jej obciążyć żadnym programem testowym. Obecnie pokazuje się w Menadżerze Urządzeń z kodem 31, zmiana sterowników nie pomaga. Zrobiłem BIOSa poprzez instalator Dell, przeszedł aktualizację bez problemu, jednak awaria nie ustąpiła. Laptop wszystkie testy Dell z poziomu BIOS przechodzi pozytywnie, słychać też że wentylatory pracują na maks podczas obciążenia układów, jednak w Windows dalej taktowanie 0,4 GHz i brak zwiększenia mocy wentylatorów podczas obciążania CPU. Ogólnie jak uruchamiam coś co obciąża 100% CPU to procesor tego nie widzi. Wentylatory reagują natomiast na obciążanie GPU wbudowanego w CPU. Laptop zachowuje się tak samo zarówno na baterii jak i na DC, testowany na dwóch zasilaczach 180W i 200W. Sprzęt pracuje na baterii, ładuje ją, pracuje również na samym zasilaczu bez baterii - problem dalej występuje.

Niestety, użytkownik próbował uruchamiać sprzęt po zalaniu, podłączał go też pod zasilacz. Stąd boje się że uszkodzeniu uległy same układy, chciałbym jednak móc to wykluczyć. Diagnoza tematu skomplikowana z racji braku dokumentacji do płyty. Nie mam też możliwości wymiany KBC, bo nie znam schematu klawiatury do podłączenia SVOD, wsadu też nie widzę w internecie.

Wiem że temat ciężki, ale może ktoś wpadnie na pomysł co mogę sprawdzić mając na uwadze że sprzęt "jako-tako" działa.

Dzięki za pomoc!

Re: Dell G15 5515 Ryzen - po zalaniu

przez Google Adsense [BOT] 12 października 2022, 15:02

#2 Re: Dell G15 5515 Ryzen - po zalaniu

przez yasiu83 12 października 2022, 15:11
Cześć. Zamieść zdjęcia płyty po wyczyszczeniu zalania, w szczególności miejsc, które były zalane. Masz zwarcie na pamięciach VRAM, podnieś cewkę od tych pamięci i zobacz po której stronie jest niska rezystancja. Na padzie z niską rezystancją wykonaj próbę zwarciową z max napięciem 1V i zobacz co się grzeje.

#3 Re: Dell G15 5515 Ryzen - po zalaniu

przez tekort 24 października 2022, 12:10
Cześć,

Byłem na wyjeździe, wracam do tematu. A więc tak, cała płyta i gdzie było zalanie:

Obrazek

Okolice GPU
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Okolice KBC
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Będę przeprowadzał próbę zwarciową dziś, wrzucę efekty w krótce.

Pozdrawiam i dzięki za wsparcie!

UPDATE
Próba zwarciowa nic nie wykazała, nie widzę by cokolwiek się grzało. Na 1V płyta pobiera 0,135A, żadnego widocznego sprawcy :(

#4 Re: Dell G15 5515 Ryzen - po zalaniu

przez tekort 2 listopada 2022, 13:26
UP
Czy ktoś ma pomysł co mogę jeszcze sprawdzić?

Pełną prędkość procesora mogę wykorzystywać tylko przez pierwsze 5-10 minut od uruchomienia (max temp. 85C), później blokuje go na 0,4-0,9 GHz pomimo że temperatura CPU nie przekracza 50-60C. Niestety RTX 3050 dalej pokazuje się z błędem, nie udało mi się uruchomić grafiki. Tak samo zachowuje się z baterią jak i bez baterii.

#5 Re: Dell G15 5515 Ryzen - po zalaniu

przez matic 2 listopada 2022, 15:56
tekort napisał(a):Cewki GPU: RAM. ok 0,4Ω; rdzeń: 0,3Ω
tekort napisał(a):Próba zwarciowa nic nie wykazała, nie widzę by cokolwiek się grzało. Na 1V płyta pobiera 0,135A, żadnego widocznego sprawcy
With such a low resistance the power consumption at 1V should be much greater than 0,135A :wtf:
Are your measurements correct?

The KBC chip area seems suspicious.
There may be also a surprise under the KBC chip, so I think it's best to remove it and check the board under it.
Obrazek
Obrazek

tekort napisał(a):Nie mam też możliwości wymiany KBC, bo nie znam schematu klawiatury do podłączenia SVOD
That should not a problem; you can check the continuities between the keyboard connector and KBC chip with a multimeter and create a Svod connection file.
You can replace the KBC chip and flash it with old (original) dump.

#6 Re: Dell G15 5515 Ryzen - po zalaniu

przez tekort 2 listopada 2022, 16:24
Hello matic, thank You for Your input. I belive the consumption measurment of the board seems to be correct. I conducted two tests, one on the core (with about max. 0,8V) and one on the memories with max. 1V. As on the core, the chip got a little bit hotter (around 30-40C), but I do not count as something unusual. The memory instead was dead cold. I pointed which colis were desoldered when attemping the short-test.

Obrazek

The KBC chip was lifted and cleaned underneath but there was no sings of corrosion, also the pins You metioned were the ones that had most of the spill sings, but once I cleaned them and solder again, there is no evidence of corrosion and they all have connection with the rest of the MB.

Also, I am really wondering why the KBC would limit the CPU speed not right away, but after some time of use? I suppose it is more corelated to some temperature sensor, which has failed or maybe the whole thing is connected with not fully working GPU. If the KBC replacement is the only way, I would need to order it from China, as there is none of those available within Polish market.

#7 Re: Dell G15 5515 Ryzen - po zalaniu

przez matic 2 listopada 2022, 22:01
- Remove the VRAM memory power supply coil from the board and measure the resistances to ground on both pads on the place of this coil.
- What electrical current flows from the laboratory power supply during a short circuit test at 1V on the pad with a low resistance to ground?

#8 Re: Dell G15 5515 Ryzen - po zalaniu

przez tekort 7 listopada 2022, 14:35
Thanks for all the help, but my customer decided to try Dell service instead. Maybe they will be willing to replace the MB within reasonable price, as the warranty on this is extended. I suppose they will not, as there are some clear sings of my actions, but let's stay positive. If the device will be back on my table, I will post the measurments, so please keep this thread open. Thanks for all the support :)

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).