• Pamięć ram gpu - wymiana

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Pamięć ram gpu - wymiana

przez Lakier88 31 marca 2011, 23:53
Witam,

Czy jest możliwe, żeby laptop poprawnie działał, gdy wymienię 1 z kości pamięci ram gpu na pamięć z takiego samego komputera, ale ta pamięć będzie innej firmy. Tzn. platforma ma różne firmy ram gpu na płytach, mam dwie płyty tego samego modelu laptopa na jednej jest hynix, na drugiej samsung i czy jeden hynix będzie współgrał z trzema samsungami.

Re: Pamięć ram gpu - wymiana

przez Google Adsense [BOT] 31 marca 2011, 23:53

#2 Re: Pamięć ram gpu - wymiana

przez Usunięty Użytkownik 402 1 kwietnia 2011, 00:33
Jeżeli pamięci są identyczne pod względem parametrów to będzie działać. Producent tu nie odgrywa istotnej roli.
Łatwiej było by to ustalić gdybyś podał typ obu pamięci.

#3 Re: Pamięć ram gpu - wymiana

przez Lakier88 1 kwietnia 2011, 00:48
LAZY napisał(a):Jeżeli pamięci są identyczne pod względem parametrów to będzie działać. Producent tu nie odgrywa istotnej roli.
Łatwiej było by to ustalić gdybyś podał typ obu pamięci.

samsung k4j52324qe-bc14

i hynix hy5rs1232358

#4 Re: Pamięć ram gpu - wymiana

przez Usunięty Użytkownik 402 1 kwietnia 2011, 00:51
Z tego co widzę powinny być zamienne.

#5 Re: Pamięć ram gpu - wymiana

przez jmichal 1 kwietnia 2011, 07:21
są zamienne na 100 %

#6 Re: Pamięć ram gpu - wymiana

przez kamilj 6 maja 2011, 17:43
Przepraszam, że tak się wtrące w temat, ale szkoda zakładać nowego.

Mam uszkodzoną kostkę:

hynix
HY5PS121621C
FP-25 806A

Mam kostki na wymianę:

hynix
HY5PS561621B
FP-25 727A

Oraz:

hynix
HY5PS121621B
FP-25 648A

Czy któraś z wymienionych kostek będzie zamienna z uszkodzoną? I po czym poznać, że kostki będą zamienne?

#7 Re: Pamięć ram gpu - wymiana

przez Usunięty Użytkownik 402 6 maja 2011, 19:50
kamilj napisał(a):Przepraszam, że tak się wtrące w temat, ale szkoda zakładać nowego.

Mam uszkodzoną kostkę:

hynix
HY5PS121621C
FP-25 806A

Mam kostki na wymianę:

hynix
HY5PS561621B
FP-25 727A

Oraz:

hynix
HY5PS121621B
FP-25 648A

Czy któraś z wymienionych kostek będzie zamienna z uszkodzoną? I po czym poznać, że kostki będą zamienne?

Najprościej porównać PDF wszystkich układów, z tego co widzę to ostatni na liście jest niemal identyczny jak twój, wystarczy tylko sprawdzić co oznacza ostatnia literka.

#8 Re: Pamięć ram gpu - wymiana

przez Macpod 6 maja 2011, 23:01
Wydaje mi się, że HY5PS121621C powinna działać bez problemu. HY5PS561621B raczej nie ma szans, bo ma inną organizację pamięci.