• Dell Latitude 7480 TPM device is not detected

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell Latitude 7480 TPM device is not detected

przez buzerek69 24 października 2022, 03:57
Witam wszystkich.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z brakiem detekcji TPM. Po uruchomieniu laptopa, od razu otrzymuje ten komunikat i przez F1 dopiero mogę kontynuować rozruch lapka.
Zrobiłem reset Biosu, odłączanie baterii, przytrzymywanie przycisku włącznika, a później upgrade do najnowszej wersji. Wszystko na nic. Poza tym że nie wykrywa TPMa, to nie ma w biosie opcji wyłącznie go. Jeżeli dobrze myślę, oznacza to że może być uszkodzony układ TPM. Tu moje pytanie, czy dobrze myślę? Jeżeli tak, to który to układ i czy przypadkiem nie jest to w KBC?
Jeżeli nie, to co powinienem zrobić?
Przejrzałem schemat i wiele tam nie ma na temat TPMa. Zależy mi na tym żeby naprawić to, ewentualnie pozbyć się komunikatu.
Pierwszy raz zetknąłem się z usterką TPMa i jestem w kropce.
Płyta CAZ20 LA-E131P Rev 1.0

Re: Dell Latitude 7480 TPM device is not detected

przez Google Adsense [BOT] 24 października 2022, 03:57

#2 Re: Dell Latitude 7480 TPM device is not detected

przez ctro 24 października 2022, 10:05
Na Twojej plycie TPM jest w NPCT650VB2YX czyli UZ12. Jest dostępny w zakupie np w Chinach.

Sprobuj wygooglać jakąś wcześniejszą wersję bios, aby tymczasowo rozwiązać problem - one mialy najczęściej calkowicie wyłączony TPM.

#3 Re: Dell Latitude 7480 TPM device is not detected

przez buzerek69 24 października 2022, 13:31
Wielkie dzięki za pomoc. Poszukam i zamówię pewnie w Chinach. Czy wystarczy tylko wymiana, czy też potrzebne są jakieś dodatkowe rzeczy np. zmiany w biosie, jakieś protokoły? Inaczej mówiąc, układ ten nie jest przypisany do konkretnej płyty? Brak datasheetu w sieci, dlatego upewniam się.

#4 Re: Dell Latitude 7480 TPM device is not detected

przez ctro 24 października 2022, 20:18
W pdf masz OTP. Jest napisane "generated or imported by the module". Nie mam 100% pewności, ale być może programuje się sam przy 1 uruchomieniu.

Sprawdzaleś jeszcze inny bios z czystym ME?

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#5 Re: Dell Latitude 7480 TPM device is not detected

przez buzerek69 25 października 2022, 01:05
Dzięki za pdfa, szukałem i szukałem...
Nie grzebałem jeszcze w biosie, zakładając że to wina układu z TPM. Wyczyszczę ME w tym i wgram też inny wsad z czystym. Wrzucenie starszej wersji biosu, to ostateczne wyjście. Chcę to naprawić tak jak powinno być zrobione. Bardzo mi pomogłeś. Mam nadzieję że po wlutowaniu układu, sam się zaprogramuje. Może ktoś coś wie jeszcze jak ten układ się zachowa?

#7 Re: Dell Latitude 7480 TPM device is not detected

przez buzerek69 27 listopada 2022, 02:37
Czy ktoś ma może wiedzę, jak wygląda procedura wymiany układu TPM?
Są jakieś kruczki, bezwzględne zalecenia?
Układ jest gotowy, czy trzeba go programować?
Jaki powinien być bios przed wymianą, niezmieniony, czy może z wyczyszczonym ME Regionem?
Może ktoś wymieniał już taki układ?

#8 Re: Dell Latitude 7480 TPM device is not detected

przez hass123 11 grudnia 2022, 13:58
W moim Dell Latitude 5580 z brakiem detekcji TPM właśnie wymieniłem układ NPCT650VB2YX.
Procedura wylut => wlut i wszystko działa. TPM widziany w biosie oraz w Windows.

#9 Re: Dell Latitude 7480 TPM device is not detected

przez SoA 4 grudnia 2023, 13:24
Ten sam model Latitude 7480 i identyczny komunikat TPM.
Moje rozwiązanie to: przeprogramowałem kość BIOSu do wersji 1.4.6 i błąd się nie wyświetla. Po aktualizacji w systemie do najnowszej wersji 1.33.1 komunikat TMP pojawia się. Zostałem przy wersji 1.4.6 i w opcjach zmieniłem BIOS setup -> security -> UEFI capsule firmware updates -> disable it will block this.

Re: Dell Latitude 7480 TPM device is not detected

przez Google Adsense [BOT] 4 grudnia 2023, 13:24
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).