• HP 8570p miga 10 razy dioda - nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP 8570p miga 10 razy dioda - nie uruchamia się

przez Sasni 7 października 2022, 10:02
Witajcie.
Laptop HP 8570p na płycie 010172N00-600-G
KBC1126-NU

Laptop nie uruchamia się. Po podłączeniu zasilacza Zaświeca się na chwile dioda z piorunem.
Na wejściu Q0901 19,74V
na bramce 19,3V (czyli mniejsze od źródła, czyli nie powinien dalej puszczać napięcia...? Dobrze myślę?)
Na drenie 0V (skacze od 0 do 0.09V)
Po wciśnięciu włącznika na biało dioda z piorunem 8 długich + 1 krótki.
Czy ja się dobrze domyślam, że ten mosfet powinien mi zacząć przepuszczać napięcie po otrzymaniu sygnału z ADP_EN? Jeśli tak to na Q0904 na bramce po podłączeniu zasilacza pojawia się na chwilę 3,3V. (na drenie jest 19,12V)

Podmieniłem RAM ale nic się nie zmieniło.
Mierzę sobie KBC i:
noga 37 - 3,29V
noga 73 - 3.23V jak się wciska włącznik spada do 0V
noga 31 - 3,27V
noga 78 - 0V

Czy mógłbym prosić o pomoc w dalszej diagnozie?

Re: HP 8570p miga 10 razy dioda - nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 7 października 2022, 10:02

#2 Re: HP 8570p miga 10 razy dioda - nie uruchamia się

przez matic 7 października 2022, 13:38
Sasni napisał(a):na bramce 19,3V (czyli mniejsze od źródła, czyli nie powinien dalej puszczać napięcia...? Dobrze myślę?)
This transistor is P-channel, so it should open, when the voltage on gate is lower than the source for the threshold voltage (for this specific transistor it's around 2.3V).

Sasni napisał(a):Czy ja się dobrze domyślam, że ten mosfet powinien mi zacząć przepuszczać napięcie po otrzymaniu sygnału z ADP_EN?
Yes, true.

Sasni napisał(a):Jeśli tak to na Q0904 na bramce po podłączeniu zasilacza pojawia się na chwilę 3,3V. (na drenie jest 19,12V)
With this voltages the Q0904 (2N7002) is damaged and needs to be replaced.

Also check that there is no accidentally a short circuit to ground on the main power rail "+VBAT".

miga 10 razy dioda
Sasni napisał(a):Po wciśnięciu włącznika na biało dioda z piorunem 8 długich + 1 krótki.
How many times does the diode actually blink? 10 times, or 8+1 times? And which LED actually - the one near the DC socket or the one on the "CapsLock" button?

#3 Re: HP 8570p miga 10 razy dioda - nie uruchamia się

przez Sasni 8 października 2022, 14:10
matic napisał(a):How many times does the diode actually blink? 10 times, or 8+1 times? And which LED actually - the one near the DC socket or the one on the "CapsLock" button?

8 long + 1 short

matic napisał(a):With this voltages the Q0904 (2N7002) is damaged and needs to be replaced.

I replaced it, unfortunately unchanged. On the drain 19.13V. The voltage is there even when Q0904 has been removed. 3.32V on the source (without Q0904) all the time, and after mounting it appears for a moment after connecting the power supply.
I have replaced the Q0901 to be sure.
Obrazek
Do you think the problem is that there is 19V on the yellow mark?
Obrazek

+VBAT - no short. I have Open line (I measured on the drain Q0911)

EDIT.
I removed R0911 and i have voltages R0971 but laptop still wont turn on 8+1 blink (led on board)

#4 Re: HP 8570p miga 10 razy dioda - nie uruchamia się

przez matic 8 października 2022, 20:00
Sasni napisał(a):Do you think the problem is that there is 19V on the yellow mark?
[ Obrazek ]
Yes, exactly.

- Please, solder the resistor R9011 back to the place and specify the voltages to ground on all pins of transistor Q0904.
- Also measure the voltage to ground on pin 42 of KBC chip.
Transistor Q0904 pin count:
Obrazek

#5 Re: HP 8570p miga 10 razy dioda - nie uruchamia się

przez Sasni 9 października 2022, 10:19
matic napisał(a): specify the voltages to ground on all pins of transistor Q0904.

when the AC adapter is connected
Drain - 19,11V
Source - 0V (its ground)
Gate - 0V

when I plug in the power adapter
Drain - 0V to 19,11V
Source - 0V
Gate - 0V - 3,3V (is here ~1s) - 0V
matic napisał(a):- Also measure the voltage to ground on pin 42 of KBC chip.

on replacement (Green Cell AD09P):
45,7kΩ - when power adapter is plug. when I disconnect the power supply, the resistance slightly decreases.

On DELL FA065LS1-01
OL - when power adapter is plug. when I disconnect the power supply, the resistance increase to ~44kΩ

On dell adapter voltages on Q0904:
Drain - 18,83V (a little less than the replacement)

EDIT
I will ask again if I understand it correctly. I'm still learning ...
After receiving the ADP_EN signal, should transistor Q0904 lower the voltage on the yellow line (e.g. shorting to ground) to such a value that Q0901 starts working?

#6 Re: HP 8570p miga 10 razy dioda - nie uruchamia się

przez matic 9 października 2022, 13:25
Sasni napisał(a):
matic napisał(a):- Also measure the voltage to ground on pin 42 of KBC chip.
on replacement (Green Cell AD09P):
45,7kΩ - when power adapter is plug. when I disconnect the power supply, the resistance slightly decreases.

On DELL FA065LS1-01
OL - when power adapter is plug. when I disconnect the power supply, the resistance increase to ~44kΩ

On dell adapter voltages on Q0904:
Drain - 18,83V (a little less than the replacement)
1st: I asked about the voltage measurements not resistance.
2nd: All these three power supplies are intended for Dell. Your machine is Hp, not Dell, so please use an Hp power supply to measure the voltages. The measurements with Dell power supplies are pointless.

Sasni napisał(a):EDIT
I will ask again if I understand it correctly. I'm still learning ...
After receiving the ADP_EN signal, should transistor Q0904 lower the voltage on the yellow line (e.g. shorting to ground) to such a value that Q0901 starts working?
Yes, you are thinking right.
When the signal "ADP_EN" go to the high state (e.g. 3.3V), it opens the transistor Q0904, which pull the signal line "ADP_EN_D" to ground. Thus, the resistors R0911 and R0918 forms a voltage divider, the output of which is connected to the gate of transistor Q0901. So the voltage on gate of Q0901 should be around 6V.
Obrazek

#7 Re: HP 8570p miga 10 razy dioda - nie uruchamia się

przez Sasni 22 lutego 2023, 17:25
Jeśli moderator / administrator pozwoli to chciałbym pociągnąć ten wątek, (jeśli nie, proszę zasugerować założenie nowego tematu).
Pracuję nadal nad tą samą płytą główną z tą różnicą, że mam oryginalny zasilacz HP 200W model: HSTNN-DA24
Płyta nadal się nie uruchamia, dioda (z piorunem) po podłączeniu zasilania się pojawia na chwilę i gaśnie. Po podłączeniu baterii zaczyna świecić na pomarańczowo. Brak mrugania jak poprzednio — czyli jest jakaś zmiana.

Chciałbym ponownie prosić o pomoc podaję pomiary:
Q0901
S - 19,84V
D - 19,84V
G - 6,14V

Na drenie Q0904 jest 0V
ADP_EN - cały czas obecne 3,33V

Będę pisał po kolei bo tak mi łatwiej zrozumieć...
Na drenie Q0905 - 19,84V

Sygnał ADP_A_ID - 3,28V
+V5AL, +V3AL - Obecne
ON/OFFBTN_KBC# - 3,28V - naciśnięcie włącznika spada do 0V
KBC_PWR_ON - 3,33V
+V5A/+V3.3A - obecne
RSMRST# - mierzyłem na SL1003 - odnotowałem 0V, nacisnąłem włącznik, napięcie podskoczyło do około 3V płyta jakby się uruchomiła, bo zaświeciły się diody (np. przy włączniku) odłączyłem zasilacz. Teraz jest tam cały czas około 3,1V - to dobrze?
n85 na KBC ma 3,3V
PWR_BTN_OUT# - czyli 4 noga KBC ma 3,3V jak wcisnę włącznik spada do 0V
i tu się kończą prawidłowe pomiary brak jest SUS_CLK32_KBC, brak SLP_S5#_3R
Jest jakiś problem z komunikacją pomiędzy KBC a PCH?

Na L1111 jest tylko 4,5Ω tam może być tak nisko?
Na L1351, L1341, L1311, L1321, L1331 po założeniu procesora 2Ω po jego wyjęciu wysoko idzie w kΩ
Czy mógłbym prosić o jakąś wskazówkę?

#8 Re: HP 8570p miga 10 razy dioda - nie uruchamia się

przez matic 23 lutego 2023, 21:27
Sasni napisał(a):RSMRST# - mierzyłem na SL1003 - odnotowałem 0V, nacisnąłem włącznik, napięcie podskoczyło do około 3V płyta jakby się uruchomiła, bo zaświeciły się diody (np. przy włączniku) odłączyłem zasilacz. Teraz jest tam cały czas około 3,1V - to dobrze?
Yes, that's exactly as it should be.

Sasni napisał(a):Na L1111 jest tylko 4,5Ω tam może być tak nisko?
Yes, this resistance seems too low.
Remove this coil from the board and measure the resistance to ground on both pads on the place of this coil.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).