• Jak znaleźć w biosie region DMI

#1 Jak znaleźć w biosie region DMI

von Sokon 4 Oktober 2022, 11:55
Witam,
Czy region DMI jest jakoś oznaczany w biosie?
Chodzi mi o to, czy tak jak ME, GbE itd są do odczytania z deskryptora to czy region DMI też można w podobny sposób odnaleźć?

Re: Jak znaleźć w biosie region DMI

von Google Adsense [BOT] 4 Oktober 2022, 11:55

#2 Re: Jak znaleźć w biosie region DMI  [GELÖST]

von ctro 4 Oktober 2022, 13:02
Raczej nie. Każdy producent inaczej to oznacza.
Lenovo potrafi zaczynać taki region od wstawki "LENV"

#3 Re: Jak znaleźć w biosie region DMI

von Vogelek23 4 Oktober 2022, 14:14
Ja zwykle zaczynam od próby znalezienia numeru seryjnego urządzenia w BIOSie jako string - jeśli odnajduję, to analizuję zakres adresów w pamięci dookoła znalezionego S/N i często kopiuję do nowego wsadu cały blok, zawierający dane (pomiędzy blokami, wypełnionymi 00/FF). Jeśli nie odnajduję numeru seryjnego laptopa, to próbuję znaleźć inne numery (np. numer seryjny płyty głównej z naklejki na RAM, Part Number itd).

Jak napisał przedmówca - różni producenci różnie to robią. Niektóre dane są szyfrowane, niektóre są jawne, również umiejscowienie DMI jest różne oraz - co nie mniej istotne - czasami występuje tylko raz, a czasami nawet kilkanaście razy we wsadzie. Niektórzy producenci stosują sumy kontrolne, aby nie można było w łatwy sposób zmienić numeru seryjnego płyty/urządzenia. Ile konstrukcji, tyle sposobów.

#4 Re: Jak znaleźć w biosie region DMI

von Sokon 5 Oktober 2022, 09:06
Dziękuję za podpowiedzi.
Trochę z nudów a trochę dla podszlifowania C# pracuję nad programem do automatyzacji pracy z biosami.
Vogelek23 - to co piszesz wiem, dlatego pytałem o inny sposób znalezienia DMI. Jestem pewien, że w bios musi być gdzieś zamieszczona informacja o położeniu DMI, klucza Win itp. bo system musi wiedzieć skąd te dane pobrać....

Re: Jak znaleźć w biosie region DMI

von Google Adsense [BOT] 5 Oktober 2022, 09:06