• KULKOWANIE na małym sitku

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema e la domanda.
  3. Non è consentito pubblicare allegati con documentazione completa o file BIOS né collegamenti a siti Web di terze parti che ospitano tali file. È consentito pubblicare solo una piccola parte della documentazione (fino a una pagina per post).
  4. Puoi descrivere solo un problema per argomento. Per ogni altro problema dovresti aprire un nuovo argomento.
  5. È severamente vietato richiedere qualsiasi tipo di documentazione o file BIOS. Per tali richieste si prega di utilizzare il sottoforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 KULKOWANIE na małym sitku

da ADAMK101 18 aprile 2022, 07:38
W sobotę kulkowałem SR30W na małym sitku o dobrym rozkładzie i przez przypadek wpadłem na nowy pomysł.
Układ już był dwa razu kulkowany przez kogoś i porysowany , wiec przyjąłem metodę bezstykową(bezśladową) , tak jak zawsze to robię.
1 czyszczenie nadmiaru cyny na ciepłym układzie dużą kroplą cyny PB
2 mycie układu flux-removerem
układ ma pady pokryte wypukłościami z cyny na padach bez zarysowań i strat w soldermasce
3 teraz na sucho odtłuszczone sitko i pod spodem ..... magnes zdemontowany z ekranu laptopa od funkcji LID
4 sypanie kulek , topnik w plynie i reballing hotair
dla tego układu kulka 0,30mm jest odpowiednia
Meritum to oczywiście ten magnes , który utrzymuje sitko w odpowiedniej pozycji i możemy za nie łapać i przenosić.
Uśmiechnietych Świąt i Dużo Zdrowia.

Re: KULKOWANIE na małym sitku

da Google Adsense [BOT] 18 aprile 2022, 07:38

#2 Re: KULKOWANIE na małym sitku

da michalmwp 26 aprile 2022, 23:11
Ciekawa metoda. SR30W to stosunkowo duży układ. Najgorsze są pamięci z powodu "niekorzystnego współczynnika chip/palec" ;) Spróbuję na pewno.
Jakiego używasz topnika?

#3 Re: KULKOWANIE na małym sitku

da michalmwp 23 settembre 2022, 18:25
Niedawno miałem okazję sprawdzić w praktyce to rozwiązanie i muszę przyznać, rewelacja. Nieco zmodyfikowałem metodę. Topnik w paście nanosiłem pędzlem. Kulki roztapiane gorącym powietrzem. Nawet nie musiałem myć sita, kładłem na następną pamięć i jazda. Osiem VRAM-ów przekulkowałem w kwadrans :)
Dzięki za fajny sposób !

#4 Re: KULKOWANIE na małym sitku

da matic 23 settembre 2022, 20:21
ADAMK101 ha scritto:3 teraz na sucho odtłuszczone sitko i pod spodem ..... magnes zdemontowany z ekranu laptopa od funkcji LID
I don't know what kind of stencil you used, but as far as i know, the stencils are usually made of stainless steel, to which the magnet does not stick, or very weakly.

#5 Re: KULKOWANIE na małym sitku

da michalmwp 23 settembre 2022, 20:41
Zgadzam się @matic. Magnesu użyłem większego bo taki z pokrywy laptopa nie trzymał w ogóle. W moim przypadku sito dodatkowo trzymał topnik.

Re: KULKOWANIE na małym sitku

da Google Adsense [BOT] 23 settembre 2022, 20:41
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).
Argomenti Simili
Lenovo 15ARH05, płyta NM-D041 - po małym zalaniu[RISOLTO]