• TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema e la domanda.
  3. Non è consentito pubblicare allegati con documentazione completa o file BIOS né collegamenti a siti Web di terze parti che ospitano tali file. È consentito pubblicare solo una piccola parte della documentazione (fino a una pagina per post).
  4. Puoi descrivere solo un problema per argomento. Per ogni altro problema dovresti aprire un nuovo argomento.
  5. È severamente vietato richiedere qualsiasi tipo di documentazione o file BIOS. Per tali richieste si prega di utilizzare il sottoforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

da labu 24 agosto 2022, 13:53
Lenovo Y580, tranzystor TPCA8065-H_PPAK56-8-5
Jak wyciągacie takie tranzystory które sie od zwarcia dosłownia wtopiły w ścieżki? szczególnie w D-dren który jest prawie pod całym tranzystorem. Jeden taki ostanio musiałem mini szlifierką zeszlifować po trochu malutką tarczą o grubosci 1mm na przedłużce (to byly testy) i zszedł ale razem z połową ścieżki bo był w nią wtopiony, naprawić sie udało płyta działa, ale teraz mam drugą taką samą i ten sam tranzystor. Może macie jakieś lepsze sposoby?
Lutownicą nie szlo tego ruszyć, nawet dwiema na raz grotówką i hotem nie szlo, a nie chce laminatu uszkodzić zbyt dużą temp.

Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

da Google Adsense [BOT] 24 agosto 2022, 13:53

#2 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

da clops35 24 agosto 2022, 14:24
Cześć,
labu ha scritto:ostanio musiałem mini szlifierką zeszlifować

Najlepiej usuwać takim lub podobnym zastawem.
Immagine
labu ha scritto:Może macie jakieś lepsze sposoby?

Niestety nie ma innej możliwości niż mechanicznie.

#3 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

da labu 24 agosto 2022, 14:38
clops35 ha scritto:Cześć,
labu ha scritto:ostanio musiałem mini szlifierką zeszlifować

Najlepiej usuwać takim lub podobnym zastawem.
[ Obrazek ]
Niestety nie ma innej możliwości niż mechanicznie.

serio?
Obawiałem sie że jak wyskocze o tej szlifierce to mnie wyśmiejecie.
A tu sie okazuje że tak sie robi. Mam dokładnie taką samą z przedłużką, tymi wszystkimi tarczami i regulacją obrotów.
Tak sobie myśle że może lepiej byłoby tak zostawić tą wspawaną podstawe tranzystora i do niej przylutować sprawny tranzystor, w ten sposób nie trzebaby tego szlifować, oraz nowy tranzystor miałby lepsze chłodzenie.

#4 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

da ctro 24 agosto 2022, 14:54
Jak jest miejsce na wysokość,to w sumie nie głupi pomysł. Dobra precyzja lutowania i mogłoby działać.

#5 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

da clops35 24 agosto 2022, 15:40
labu ha scritto:Tak sobie myśle że może lepiej byłoby tak zostawić tą wspawaną podstawe tranzystora i do niej przylutować sprawny tranzystor
Jeżeli zejdzie tranzystor, a zostanie jedynie podstawa (blaszka) dolna tranzystora to można zostawić, ale lepszego chłodzenia nie będzie.
Jednak najlepszy sposób na zdejmowanie takich "rzeczy" został przedstawiony tutaj.

Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

da Google Adsense [BOT] 24 agosto 2022, 15:40
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).