• TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Thementitel sollte die kurze Beschreibung des Problems enthalten
  2. Die Themenmeldung sollte die ausführliche Problembeschreibung und auch die Frage enthalten.
  3. Es ist nicht gestattet, Anhänge mit der vollständigen Dokumentation oder BIOS-Datei zu veröffentlichen oder auf Websites von Drittanbietern zu verlinken, die solche Dateien hosten. Es darf nur der kleine Teil der Dokumentation (bis zu einer Seite pro Beitrag) gepostet werden.
  4. Sie können pro Thema nur ein Problem beschreiben. Für jedes andere Problem sollten Sie ein neues Thema eröffnen.
  5. Es ist strengstens untersagt, nach Dokumentationen oder BIOS-Dateien zu fragen. Für solche Anfragen nutzen Sie bitte das DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Unterforum.
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)

#1 TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

von labu 24 August 2022, 13:53
Lenovo Y580, tranzystor TPCA8065-H_PPAK56-8-5
Jak wyciągacie takie tranzystory które sie od zwarcia dosłownia wtopiły w ścieżki? szczególnie w D-dren który jest prawie pod całym tranzystorem. Jeden taki ostanio musiałem mini szlifierką zeszlifować po trochu malutką tarczą o grubosci 1mm na przedłużce (to byly testy) i zszedł ale razem z połową ścieżki bo był w nią wtopiony, naprawić sie udało płyta działa, ale teraz mam drugą taką samą i ten sam tranzystor. Może macie jakieś lepsze sposoby?
Lutownicą nie szlo tego ruszyć, nawet dwiema na raz grotówką i hotem nie szlo, a nie chce laminatu uszkodzić zbyt dużą temp.

Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

von Google Adsense [BOT] 24 August 2022, 13:53

#2 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

von clops35 24 August 2022, 14:24
Cześć,
labu hat geschrieben:ostanio musiałem mini szlifierką zeszlifować

Najlepiej usuwać takim lub podobnym zastawem.
Bild
labu hat geschrieben:Może macie jakieś lepsze sposoby?

Niestety nie ma innej możliwości niż mechanicznie.

#3 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

von labu 24 August 2022, 14:38
clops35 hat geschrieben:Cześć,
labu hat geschrieben:ostanio musiałem mini szlifierką zeszlifować

Najlepiej usuwać takim lub podobnym zastawem.
[ Obrazek ]
Niestety nie ma innej możliwości niż mechanicznie.

serio?
Obawiałem sie że jak wyskocze o tej szlifierce to mnie wyśmiejecie.
A tu sie okazuje że tak sie robi. Mam dokładnie taką samą z przedłużką, tymi wszystkimi tarczami i regulacją obrotów.
Tak sobie myśle że może lepiej byłoby tak zostawić tą wspawaną podstawe tranzystora i do niej przylutować sprawny tranzystor, w ten sposób nie trzebaby tego szlifować, oraz nowy tranzystor miałby lepsze chłodzenie.

#4 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

von ctro 24 August 2022, 14:54
Jak jest miejsce na wysokość,to w sumie nie głupi pomysł. Dobra precyzja lutowania i mogłoby działać.

#5 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

von clops35 24 August 2022, 15:40
labu hat geschrieben:Tak sobie myśle że może lepiej byłoby tak zostawić tą wspawaną podstawe tranzystora i do niej przylutować sprawny tranzystor
Jeżeli zejdzie tranzystor, a zostanie jedynie podstawa (blaszka) dolna tranzystora to można zostawić, ale lepszego chłodzenia nie będzie.
Jednak najlepszy sposób na zdejmowanie takich "rzeczy" został przedstawiony tutaj.

Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

von Google Adsense [BOT] 24 August 2022, 15:40
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)