Dostałem do przejrzenia laptopa Dell Precision 3510. Płyta ADP80 LA-C841P Rev 3.0 (A02). Opisana przypadłość: "zawiesza się po kilu minutach pracy". Istotnie tak właśnie było. Laptop się zawiesza, wentylator nie pracował. Zajrzałem do BIOS, dysk był ustawiony na RAID, przestawiłem na AHCI, przeinstalowałem system wszystko działało poprawnie, wentylator się włączał, system działał godzinami, aż do zainstalowania jednego z ostatnich driverów (nie pamiętam jakiego, nie to jest w tej chwili ważne). System był instalowany offline. Potem zainstalowałem system od razu z obsługa sieci i w zasadzie od startu się zawieszał.
Teraz kluczowe, włączyłem w BIOS prace na 1 rdzeniu i teraz się nawet BIOS nie startuje. Po włączeniu tylko na chwilę zapala się LED i gaśnie. Przypadek ? Da się jakoś sprzętowo BIOS skasować w tym modelu do fabrycznych ustawień ?
Teraz kluczowe, włączyłem w BIOS prace na 1 rdzeniu i teraz się nawet BIOS nie startuje. Po włączeniu tylko na chwilę zapala się LED i gaśnie. Przypadek ? Da się jakoś sprzętowo BIOS skasować w tym modelu do fabrycznych ustawień ?