• Lenovo y550 KIWB1/B2 LA-4602P - nie włącza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo y550 KIWB1/B2 LA-4602P - nie włącza się

przez Yaro1979 11 sierpnia 2022, 10:16
Witam
Dostałem nie uruchamiającego się laptopa - sprzęt nie nowy ale do nauki (mam na myśli diagnostykę) jeszcze wystarczający. Z opowieści oddającego dowiedziałem się, iż laptop został podłączony przez ładowarkę samochodową przeznaczoną na 12V do gniazda 24V i postanowił iść na "urlop". Mając to na uwadze pomyślałem o pierwszych tranzystorach (pq301 i pq302). Pq301 raczej działał ok ale za pq302 nie miałem żadnego napięcia, więc wymieniłem obydwa (na 99% sprawne, gdyż na płycie dawcy zachowywały się ok). Niestety problem pozostał. Z pomiarów wydaje mi się, iż mam za duże napięcie na G (18,7V) obu tranzystorów, jest niewiele niższe od napięcia na S (18,95V) i dlatego pq302 nie przewodzi (niby P ale może za mała różnica w napięciach G-S). Ze schematu, jeśli dobrze go czytam, wnioskuję, iż sterowaniem G na obu tranzystorach zajmuje się charger BQ24571A (PU301) poprzez 4 nogę podając sygnał ACDRV#. U mnie ten sygnał pojawia się na chwilę (wartość około 2,3V) i spada do 0V (niby jest # co wskazuje na stan niski, ale tutaj się nie orientuję jak to w końcu jest, co w ogóle determinuje pojawienie się tego sygnału). Niestety nie mam płyty z identycznym układem PU301 ale znalazłem z bliźniaczym (takie mam wrażenie po nocie katalogowej) BQ24753A i tam ten sygnał wynosi coś około 12,5V przez cały czas. Na problematycznej płycie jest VIN Detector, który raczej wydaje mi się, że działa ok, tzn. wystawia sygnał PACIN o wartości około 3,3V (noga 1 układu PU102), no chyba że ma być tu inna wartość. Generalnie płyta po zwarciu drenów na PQ301 i PQ302 uruchamia się i daje obraz. Sprzęt udało mi się też uruchomić gdy eksperymentalnie zdjąłem rezystor PR304 i kondensator PC306 (niby tylko do pomiarów ale podkusiło mnie czy płyta wystartuje), niestety w systemie mam wtedy informację o braku ładowania baterii (podłączony, nie ładuje). Skłaniam się ku uszkodzonemu PU301 i jeśli się mylę to prośba o nakierowanie na właściwy trop. Dodatkowo jeszcze pytanie: czy układ BQ24571A można zastąpić BQ24753A?
PS. Czy to normalne aby na przycisku power było około 17V? Takie napięcie miałem początkowo, po zwarciu drenów a potem po zdjęciu PR304 i PC306 wynosiło ono już około 3V.

Re: Lenovo y550 KIWB1/B2 LA-4602P - nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 11 sierpnia 2022, 10:16

#2 Re: Lenovo y550 KIWB1/B2 LA-4602P - nie włącza się

przez Vogelek23 11 sierpnia 2022, 11:45
Yaro1979 napisał(a):Czy to normalne aby na przycisku power było około 17V?
TAK. To napięcie dostaje się na włącznik z węzła VIN, przez diodę PD103, rezystory PR110/PR111, pasożytniczą diodę wewnątrz PQ101 oraz rezystory PR112 i PR113.

Yaro1979 napisał(a):Z pomiarów wydaje mi się, iż mam za duże napięcie na G (18,7V) obu tranzystorów (...) sygnał ACDRV#. U mnie ten sygnał pojawia się na chwilę (wartość około 2,3V) i spada do 0V
Bramki PQ301/PQ302 są galwanicznie połączone z n. 4 układu PU301 (ACDRV#) - powinien być tutaj ten sam potencjał 0V. Skoro jest taka różnica, to znaczy, że nie ma połączenia między ACDRV# a bramkami PQ301/PQ302. Sprawdź to w pierwszej kolejności, czy jest przejście. Jeśli jest, to coś źle pomierzyłeś i musisz ponowić pomiar. Jeśli nie ma - napraw połączenie między n. 4 chargera PU301 a bramkami PQ301/PQ302 za pomocą kynaru.

Yaro1979 napisał(a):Dodatkowo jeszcze pytanie: czy układ BQ24571A można zastąpić BQ24753A?
Oba układy są pinowo zgodne, więc powinny być zamienne. Natomiast sygnał ACDRV# na poziomie 12,5V oznacza, że charger przełączył się na regulację liniową z powodu wykrycia nadmiernego poboru prądu na rezystorze pomiarowym.

#3 Re: Lenovo y550 KIWB1/B2 LA-4602P - nie włącza się

przez Yaro1979 11 sierpnia 2022, 17:25
Zapomniałem o jednym: te chwilowe 2,3V i spadek do 0V wystąpił przy zdjętych PC306 i PR304. Wlutowałem je ponownie i pomiary jakie otrzymuję to (przy 19V na zasilaczu laboratoryjnym):
PQ301 D: 18,95V
PQ301 S: 18,4V
PQ301 G: 18,2V

PQ302 D: 0V
PQ302 S: 18,4V
PQ302 G: 18,2V

PU301 n. 4: 18,2V
PU301 n. 28: 18,4V

PU102 n. 1: 3,24V

Noga 4 chargera ma połączenie z G w obydwu tranzystorach, kondensator PC306 i rezystor PR304 parametry mają jak na schemacie. Skłaniam się tu ku uszkodzonemu PU301 - jakieś przebicie? Wydaje mi się iż sygnał na n. 4 powinien mieć niską wartość, w BQ24753A na tej innej płycie miał 12,5V, ale ona faktycznie może mieć inne dodatkowe problemy (mnie do celów sprawdzenia wystarczyło, że za drugim kluczem było napięcie i wystartowała przetwornica 3/5) . BQ24571A kosztuje grosze ale najpierw spróbuje zamienić na ten układ co mam, aczkolwiek poczekam jeszcze na jakieś info z Waszej strony.

PS. W pierwszym poście miałem troszkę większe wartości napięć, ale pewnie przez moje modyfikacje (zdjęte PR i PC). Generalnie utrzymuje się ta różnica pomiędzy S-G około 0,2V.

PS2. Jednak nie wytrzymałem:-) Wymieniłem charger na ten BQ24753A. Płyta uruchamia się. Niestety, albo bateria jest w stanie agonalnym albo jednak charger musi być oryginalny. Bateria jest wykrywana: raport w systemie oraz komunikat o podłączeniu i ładowaniu ale po godzinie ma nadal 0%. Jutro zadzwonię do byłego właściciela i się dopytam co było z baterią - niestety nie mam tak na szybko nic w zastępstwie żeby sprawdzić. Na laboratoryjnym zasilaczu widzę pobór większy niż spoczynkowy: 0,050A więc pewnie próba ładowania jest (wyjęcie baterii powoduje spadek do 0,011A), przy wyłączonym laptopie i na oryginalnym zasilaczu na pinach złącza baterii (włożona) mam około 9,3V (przy ładowaniu powinno być raczej więcej). Dodatkowo dioda ładowania miga cały czas. Możliwe że w wyniku przepięcia siadły też dodatkowe elementy (tak jak jest to opisane w szkoleniu na lekcji 6), sprawdzę to już jutro.

#4 Re: Lenovo y550 KIWB1/B2 LA-4602P - nie włącza się  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 12 sierpnia 2022, 00:22
Yaro1979 napisał(a):Na laboratoryjnym zasilaczu widzę pobór większy niż spoczynkowy: 0,050A więc pewnie próba ładowania jest (wyjęcie baterii powoduje spadek do 0,011A), przy wyłączonym laptopie i na oryginalnym zasilaczu na pinach złącza baterii (włożona) mam około 9,3V (przy ładowaniu powinno być raczej więcej).
Jeśli bateria jest głęboko rozładowana to prąd ładowania będzie na początku bardzo mały - charger próbuje podładować baterię do punktu, w którym będzie mógł bezpiecznie podać na nią pełny prąd ładowania. Nazywa się to "pre-charge" i jest standardową właściwością każdego chargera. Nominalne napięcie baterii wynosi w tym modelu 11.1V, więc podejrzewam, że bateria musi się podładować tym małym prądem do co najmniej 10V, aby charger zaczął zwiększać prąd ładowania. Najlepiej zatem jest pozostawić laptopa podłączonego do prądu na około godzinę - po tym czasie napięcie baterii powinno wzrosnąć do poziomu, gdzie charger będzie mógł bezpiecznie podać większy prąd ładowania. Jeśli po godzinie nic się nie zmieni i prąd ładowania nie wzrośnie, sprawdź rezystor PR308. Możliwe jest też, że BQ24753A, który zamontowałeś, potrzebuje innego rezystora pomiarowego w obwodzie ładowania baterii - sprawdź, jaki rezystor pomiarowy (wartość) jest na płycie-dawcy i jeśli jest inny, niż R020 (20mΩ), zamontuj go w miejscu PR308.

#5 Re: Lenovo y550 KIWB1/B2 LA-4602P - nie włącza się

przez Yaro1979 12 sierpnia 2022, 11:18
Rezystory mają te same wartości, i nic na szczęście przekładać już nie muszę:-). Przez noc się naładowała bateria. Musiała być rzeczywiście strasznie rozładowana.
Dzięki za pomoc i informacje.

Re: Lenovo y550 KIWB1/B2 LA-4602P - nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 12 sierpnia 2022, 11:18