• Acer Aspire A515-51 N17C4 LA-E892P - Wyłącza się w trakcie pracy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire A515-51 N17C4 LA-E892P - Wyłącza się w trakcie pracy

przez WoZZowskY 27 lipca 2022, 10:09
Witam

Laptop Acer Aspire A515-51
Platforma la-E892P

Mam problem z wyłączeniem się laptopa w czasie pracy. Problem występuje podczas instalacji systemu windows 10 gdzieś w połowie instalacji potrafi się wyłączyć i później nie chce się uruchomić przez jakiś czas ( wyglądało mi to na problemy termiczne więc wykonałem konserwację, lecz problem pozostał) w następnej kolejności włączyłem mu memtest, po chwili się również wyłączył. Następnie włożyłem mu dysk z zainstalowanym systemem, laptop działał dłuższą chwile po czym się wyłączył, w tym momencie zauważyłem że laptop potrzebuje odłączenie i podłączenia zasilacza, gdzie po wciśnięciu przycisku włącznika następuje reset biosu ( baterie bios wymieniłem ). W następnej kolejności przeprogramowałem bios, z zerowym skutkiem.

Spotkał się może ktoś z takim przypadkiem?

Czyli wykluczyłem następujące problemy:
-problemy z przegrzewaniem
-pipe równomiernie się nagrzewa
-wadliwy zasilacz
-uszkodzona bateria
- wymiana baterii cmos
- przeprogramowanie bios-u

edit:
z tego co się dowiedziałem od klienta to laptop miał wcześniej problemy z uruchamianiem się ( podświetlała się klawiatura i matryca nie dawała obrazu ) z tego opisu wyglądało mi to na bios bądź uszkodzoną kartę graficzną. Może jeszcze to kogoś w jakiś sposób może nakierować na przyczynę usterki

Re: Acer Aspire A515-51 N17C4 LA-E892P - Wyłącza się w trakcie pracy

przez Google Adsense [BOT] 27 lipca 2022, 10:09

#2 Re: Acer Aspire A515-51 N17C4 LA-E892P - Wyłącza się w trakcie pracy

przez Vogelek23 27 lipca 2022, 12:07
Podstawiałeś inną, 100% sprawną pamięć RAM? Testowałeś płytę z pojedynczym modułem RAM, wpiętym raz w jeden, raz w drugi slot? Jeśli nie, to wykonaj te podstawowe czynności.

#3 Re: Acer Aspire A515-51 N17C4 LA-E892P - Wyłącza się w trakcie pracy

przez WoZZowskY 27 lipca 2022, 12:12
Niestety ten laptop ma 4GB RAM lutowane i dostępny tylko 1 slot. Próbowałem mu zrobić MemTest ale komputer w trakcie się wyłącza.

#4 Re: Acer Aspire A515-51 N17C4 LA-E892P - Wyłącza się w trakcie pracy

przez Vogelek23 27 lipca 2022, 12:56
Wyłącz tymczasowo wbudowany RAM (poprzez przesunięcie rezystorów RC155, RC225, RC226 i RC227 na pozycje RC150, RC151, RC153 i RC224), podłącz 100% sprawną pamięć do slotu i przetestuj, czy cokolwiek się zmieni. Uwaga - jeśli kości RAM to Micron, RC151 będzie już na właściwej pozycji, a jeśli kości RAM to Samsung, RC150 będzie już na właściwej pozycji. W przypadku pamięci Hynix trzeba przesunąć wszystkie 4 rezystory.

#5 Re: Acer Aspire A515-51 N17C4 LA-E892P - Wyłącza się w trakcie pracy  [ROZWIĄZANY]

przez Tadzaiorek 28 lipca 2022, 13:16
Jak jeszcze nie przelutowałeś rezystorów tak jak kolega wyżej mówi to spróbuj zalać izopropanol pod procesor i wydmuchać go kompresorem, miałem ostatnio identyczną sytuację gdzie klient robił sobie sam konserwację. Zaplikował paste z domieszką srebra z tego co widziałem, pasta dostała się w miejsce kul, wyczyściłęm to za pomocą izopropanolu i kompresora i laptop po tym procesie zaczął działać normalnie.

#6 Re: Acer Aspire A515-51 N17C4 LA-E892P - Wyłącza się w trakcie pracy

przez WoZZowskY 28 lipca 2022, 13:51
Ściągałem chłodzenie i widziałem że wszystko było właśnie w takiej paście jak piszesz, nie przyjrzałem się temu dokładnie podczas robienia konserwacji. Zrobiłem tak jak powiedziałeś i ku mojemu zaskoczeniu rzeczywiście pod procesorem znajdowała się właśnie pasta. Wyczyściłem go i poskładałem do kupy i do tej pory śmiga bez problemu. Dzięki wielkie, najprostsze rozwiązania są czasem najlepsze widocznie :D

Re: Acer Aspire A515-51 N17C4 LA-E892P - Wyłącza się w trakcie pracy

przez Google Adsense [BOT] 28 lipca 2022, 13:51