Na wstępie chciałbym wszystkich powitać, ponieważ jestem tu nowy. Proszę o wyrozumiałość, ponieważ do tej pory naprawiałem tylko soft, a teraz pragnę spróbować swoich sił w naprawie sprzętu. Jeśli chodzi o mój kłopot to jest nim Asus K50AB, laptop włącza się zarówno na baterii jak i zasilaczu, sygnalizuje to diodą zasilania, świeci ładowanie baterii, wentylator również pracuje, mrugnie podświetlenie matrycy i na tym koniec. Nie ma obrazu na ekranie (nawet logo Asus nie wskoczy), nie przechodzi procedury POST. Takie samo zachowanie jest, gdy komputer jest kompletny jak i ogołocony z akcesoriów (bez pamięci, dysku, CD, procesora). Po czasie od 2-30sek czasem minuty wyłącza się. Jedyny element, który się nagrzewa, to mostek południowy. Wiem, że należałoby pomierzyć napięcia, ale nie wiem, w jakich punktach - prosiłbym o jakieś wskazówki. Dodam jeszcze, że laptop trafił do mnie, ponieważ pojawiały się samoczynne resety, czasami wyłączał się i nie dało się go już potem włączyć. Temperatura pracy wahała się w zależności od obciążenia od 60-76stopni (wyłączał się nawet jak był zimny). Po którymś z kolei wyłączeniu powstała taka usterka, jak opisałem powyżej. Z góry dziękuje za zainteresowanie moim problemem.
// Post warunkowo zaakceptowany i poprawiony - proszę popracować nad interpunkcją oraz ortografią.
-- czwartek, 14 kwi 2011, 14:11 --
Dziękuje za wyrozumiałość. Będę nad tym pracował. Ze względu na moje ‘’ułomności’’ pisze w aplikacji Word ale jak widać to nie gwarantuje 100% sukcesu.
// Post warunkowo zaakceptowany i poprawiony - proszę popracować nad interpunkcją oraz ortografią.
-- czwartek, 14 kwi 2011, 14:11 --
Dziękuje za wyrozumiałość. Będę nad tym pracował. Ze względu na moje ‘’ułomności’’ pisze w aplikacji Word ale jak widać to nie gwarantuje 100% sukcesu.