• Lenovo Yoga 370 LA-E291P - Nie działa kamera

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Yoga 370 LA-E291P - Nie działa kamera

przez jonyhdtv 28 października 2021, 08:25
Witam

Lenovo Yoga 370 LA-E291P - płyta nie widzi kamery, dodam że podmiana innej płyty i rozwiewa wszelkie wątpliwości uszkodzonej kamery czy tasmy (kabla MB do kamery). Aktualizowałem BIOS, zmieniałem ustawienia kamery w BIOS Disable/Enable, Bez zmiany sprawdzałem bezpiecznik F34 oraz F28 są okay. Borderview nie mogłem znaleść. Proszę o pomoc.

Re: Lenovo Yoga 370 LA-E291P - Nie działa kamera

przez Google Adsense [BOT] 28 października 2021, 08:25

#2 Re: Lenovo Yoga 370 LA-E291P - Nie działa kamera

przez Vogelek23 28 października 2021, 14:11
jonyhdtv napisał(a): sprawdzałem bezpiecznik F34 oraz F28 są okay.
A sprawdzałeś, czy są na tych bezpiecznikach (po stronie złącza JCMOS1) poprawne napięcia do masy? Jeśli tak i są, to jest duże prawdopodobieństwo, że uszkodzony jest port USB procesora - aby to potwierdzić, zmierz rezystancje do masy na pinach 10 i 11 złącza JCMOS1 i porównaj ze sprawną płytą.

#3 Re: Lenovo Yoga 370 LA-E291P - Nie działa kamera

przez jonyhdtv 17 lipca 2022, 16:29
Vogelek23 napisał(a):
jonyhdtv napisał(a): sprawdzałem bezpiecznik F34 oraz F28 są okay.
A sprawdzałeś, czy są na tych bezpiecznikach (po stronie złącza JCMOS1) poprawne napięcia do masy? Jeśli tak i są, to jest duże prawdopodobieństwo, że uszkodzony jest port USB procesora - aby to potwierdzić, zmierz rezystancje do masy na pinach 10 i 11 złącza JCMOS1 i porównaj ze sprawną płytą.

Uszkodzona płyta:
Rezystancja na pniach JCMOS1 licząc od lewej strony

10. 1.318K
11. 0.33 - zwarcie do masy (bez baterii i zasilacza)

Sprawna płyta (bez baterii i zasilacza)
10. 1,328kΩ
11. 1,328kΩ

Napięcia na bezpiecznikach
F28 3,35v
F34 3,34v

Zauważyłem że w tych modelach zdarzają się luźne/ odpięte wtyczki z gniazda - problem po stronie producenta lub celowe odłączanie kamery przez użytkowania bez zabezpieczenia przed ewentualnym zwarcie :(. Problem dotyczy pinu 11 gdzie dalej go szukać?

#4 Re: Lenovo Yoga 370 LA-E291P - Nie działa kamera  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 17 lipca 2022, 18:38
Masz niestety uszkodzony CPU. Ta linia idzie wprost do portu USB procesora.

#5 Re: Lenovo Yoga 370 LA-E291P - Nie działa kamera

przez jonyhdtv 25 maja 2023, 20:41
Dzięki za info, tak problem po stronie CPU.

Re: Lenovo Yoga 370 LA-E291P - Nie działa kamera

przez Google Adsense [BOT] 25 maja 2023, 20:41